Erling analyserar: Hoffenheim – FCR

Klockan börjar närma sig midnatt och jag känner att jag måste skriva av min besvikelse och frustration efter att spelat 3-3 på Dietmar-Hopp-Stadion mot Hoffenheim.

Först vill jag gratulera Häcken som enkelt tog sig vidare efter vinst i båda matcherna mot Vålerenga. Grunden till att Häcken fick en något lättare lottning är att man vann OBOS Damallsvenskan förra året och det visar hur viktigt det är att gå segrande ur den striden i år. Att Häcken tog sig vidare var bra och viktigt för svensk damfotboll.

Vi i Rosengård har ju i många år kämpat och haft på dagordningen att UEFA måste ändra och göra om Champions League-formatet till gruppspel. Därför är besvikelsen stor att vi inte tog vara på chansen att vara med i första upplagan och möta de namnstarka klubbarna som nu kommer att spela gruppspel. Visst hade det varit roligt för vår trogna publik att se oss möta Real Madrid, Arsenal och Barcelona på Malmö IP. Nu blev det inte så, och vi som jobbar runt laget måste ärligt fråga oss vad var det som gick fel och hur vi kunde släppa in sex mål på två matcher mot Hoffenheim. Vi har släppt in två mål på femton matcher i serien. Det är nog bara att konstatera att samma misstag som man kan göra i OBOS Damallsvenskan inte går att göra i internationella matcher, då blir man straffad med mål direkt. Jag har ännu inte sett om matchen, men mitt intryck är att deras tre mål görs efter våra misstag och inte att de spelar sig fram till målchanser.

Självklart måste vår sportchef och jag som håller i trådarna göra en utvärdering när serien är slut för att vi nästa år ska vara bättre förberedda på att klara av både serie- och Europaspel. Vi behöver komma fram till hur en spelartrupp måste se ut för att klara av att ligga i topp i OBOS Damallsvenskan och samtidigt hålla jämna steg med storklubbarna ute i Europa när det blir dags för nytt Champions League-kval 2022.

När det gäller vår insats i Hoffenheim så visade vi ändå i 90 minuter att vi trodde på att det var möjligt att vända underläget från Malmö IP. Även när Hoffenheim redan efter sju minuter gjorde 1-0, och vi på läktaren insåg att det skulle krävas mer än ett under för att gå vidare, fortsatte verkligen spelarna visa varför de spelar i Rosengårds snygga matchtröjor. Den moralen att inte ge upp hoppas jag att vi tar med oss till söndagens tuffa bortamatch mot Hammarby.

Vi gör en bra laginsats, men återigen sticker Caroline Seger ut lite extra och visar verkligen varför hon är lagkapten i Rosengård och landslaget. Hur märkligt det än kan låta efter att ha släppt in tre mål så gör våra två innerbackar Gudrún Arnardóttir och Emma Berglund en toppenmatch. Jelena är Čanković som vanligt planens bästa spelare. Mimmi Larsson gör ett snyggt mål och jobbar även fram målchansen som gör att Jelena Čanković enkelt kan rulla in bollen i öppet mål. I slutminuterna tryckte Loreta Kullashi in kvitterningsmålet till 3–3, men det stora glädjeämnet var att se Bea Sprung som kom in när det var en halvtimme kvar. Ja, jag vet att jag har lovat att inte höja en så ung spelare till skyarna, men jag satt bara och undrade vad det var jag såg.  Hennes inhopp var mäktigt och det gladde verkligen mitt fotbollshjärta.

Innan jag stänger ner och ska försöka få lite sömn, vilket brukar vara svårt efter tappade poäng eller som nu, att vi blir utslagna ur årets Champions League, tittar jag på alla kvällens resultat. Det var väl en skräll att Manchester City också åkte ut genom att förlora på hemmaplan mot Real Madrid med 0–1, men annars var de flesta resultaten väldigt jämna och det visar på hur många lag har tagit stora steg framåt. Det är säkert är 20–25 lag som har utvecklats både taktiskt och spelmässigt, så tiden är över när det var givit att det var Lyon eller Wolfsburg alltid stod som segrare. Denna utveckling är viktig för damfotbollen och kommer att öka intresset, även om det då också blir svårare och svårare att ta sig vidare till gruppspel.

Väl tillbaka på Malmö IP börjar uppladdningen inför resan till Stockholm för att möta ett Hammarby som siktar på att ta den viktiga kvalplatsen till nästa års Champions League. Vi måste verkligen prestera på topp och efter att sett dem vinna i över Kristianstad i förra omgången så är vi medvetna om att det är en tuff match som väntar oss på söndag.

De senaste inläggen: