Erling analyserar:
IFK Norrköping

Malmö IP bjöd publiken på en blåsig lördagseftermiddag när FC Rosengård mötte IFK Norrköping. Men medvinden fortsätter att blåsa Rosengårds väg och det blev en säker vinst med 4-0 efter att haft ledningen i halvtid med 3-0, genom mål av Olivia Holdt, Momoko Tanikawa och Jessica Wik och sedan fastställde Sofie Bredgaard slutresultatet i mitten av andra halvlek.

Jag hade en bekant som var på plats som såg Rosengård för första gången i år. Han var naturligtvis imponerad av Momoko Tanikawa, men framför allt var han imponerad av hur Rosengård ser ut som lag. Hur man jobbar i offensiven och hur disciplinerade man är i sitt försvarsspel. Ett tydligt exempel var när Norrköping skapade sin enda målchans på en omställning, och Jessica Wik gör en löpning på 70 meter och tillsammans med Eartha Cumings i målet kunde rädda friläget som Norrköping fick.

I andra halvlek skapade Rosengård ett halvdussin heta målchanser, och borde nog gjort något mål till, men viktigt är att man fortsätter med sitt raka spel och skapa chanser för då kommer målen.

Jag fortsätter att inte ge någon spelarkritik, men det som gladde ett gammalt fotbollshjärta var att äntligen se Rebecka Knaak starta matchen, och även se Mia Persson komma in i andra halvlek. För oss som följt deras timmar i gymmet och stenhårda rehab under våren, kände nog alla samma glädje att se dem tillbaka på plan. Att de är tillbaka i truppen ger tränarstaben angelägna problem med laguttagningarna inför kommande matcher.

För redan imorgon är det match igen, en svår bortamatch mot Växjö. Ett Växjö som lite överraskande besegrade favoriterna Hammarby med 2-1 på bortaplan i senaste omgången. Resultatet visar att det blir ingen promenad i parken på onsdag, om det ska bli några poäng med tillbaka till Malmö.

Nu har en tredjedel av serien spelats och placeringarna har börjat att sätta sig.

I dag ser det ut som det blir Häcken, Hammarby, KDFF och Rosengård som kommer att vara i topp och kämpa om platserna till spel i Champions League 2025. Djurgården har fått ihop en bra statelva och är en outsider som kan blanda sig in i kampen om de främsta platserna.

Men det kommer att hända mycket i sommar när övergångsfönstret öppnar och några av topplagen kommer att tappa bra spelare, och detta kommer att påverka resultaten efter sommaruppehållet.

Men nu ser vi fram emot täta matcher och det kommer säkert att bli några skrällar i resultaten, och det kommer att visa sig vilka lag som har bra spelartrupper som klarar av det tuffa matchprogrammet.

Nästa Match: 

vs Växjö DFF
Onsdagen den 12/6 2024, Visma Arena
Avspark: 19.00

De senaste inläggen: