Erling analyserar: OBOS Damallsvenskan och Champions League

Det har varit några spännande matcher att bevaka senaste veckan, därför har jag först nu haft tid att skriva ner mina tankar om sista omgång i OBOS Damallsvenskan och där Hammarby IF kunde fira sitt efterlängtade SM Guldet.

Det är bara att säga grattis till Hammarby som gjorde om FC Rosengårds prestation från förra året, genom att vinna både Svenska Cupen och Damallsvenskan 2023. Även ett stort grattis till deras fantastiska publik som verkligen har lyft intresset för damfotbollen i Stockholm.

I mitt tips före seriestarten, hade jag Häcken som vinnare, men för tredje året i följd missar de sitt mål att bli bäst i Sverige. Ett bevis på hur svårt det är att ta hem slutsegern, oavsett hur proffsigt man satsar.

Vad avgjorde då att Hammarby fick lyfta SM bucklan. Jag vill påstå att mycket handlade om att de hade den turen som krävs för att vinna. Bollen studsade deras väg och de har en av seriens bästa målvakter som gjorde många avgörande räddningar i viktiga matcher på vägen mot guldet. I min fotbollsvärld var Häcken seriens bästa lag, men tränarbytet under sommar gjorde att dem än en gång misslyckades i sin satsning.

Rosengård avslutade årets seriespel med en storseger med 10–0 mot ett ungt och sargat IFK Kalmar. Hemmapubliken kunde glädja sig åt många fina mål och målkalaset stärkte självförtroendet på Rosengårdsspelarna inför komman gruppspel i Champions League.

Vi som jobbar i FC Rosengård är naturligtvis inte nöjda med vår slutplacering som sjua och att hamna bakom Kristianstad och Vittsjö för första gången, känns väl så där, men grattis Vittsjö till att blivit bästa Skånelag.

Självklart kommer vi att göra en utvärdering på vad som inte har fungerat under året, och jag kommer även att här göra en analys på hur jag ser på vad som ligger bakom vår blygsamma placering i årets serie och vad vi måste jobba på för att vara med och kämpa i topp kommande säsong. FC Rosengård ska alltid vara med och kämpa om seriesegern, det är vårt mål även 2024.

Nog om OBOS Damallsvenskan 2023, och över till det trevliga som väntar oss, nämligen gruppspelet i UEFA WOMEN´S CHAMPIONS LEAGUE.

Första matchen är redan avklarad och det blev förlust med 1-2 i tisdagens möte mot Eintracht Frankfurt, ett lag som vi mött vid tidigare tillfällen när vi deltagit i Champions League. Ni kommer säkert ihåg när vi möttes i kvartsfinalen 2016 och vi förlorade i straffläggning. Frankfurt har vunnit Champions League inte mindre än fyra gånger, så det var ett lag med fina meriter som gästade Malmö IP.

Rosengårds tränarteam hade varit på plats och scoutat Frankfurt, så man hade förberett hemmalaget på ett bra sätt och det blev en intressant och spännande match. Slutresultatet 1-2 och vinst för gästande Frankfurt var rättvist, det var nog alla 1000 personerna på läktaren överens om. Men om bara ”Fru fortuna” hade varit på Rosengårds sida, när Hanna Andersson träffade ribbans underkant, eller Mai Kadowaki gjort mål på sitt friläge, så hade Rosengård ställt till med en mindre skräll. Men än en gång besannades sanningen att ett lag inte har råd till att göra enkla misstag mot topplag och på två misstag kunde gästerna göra vinstmål och åka tillbaka till Tyskland med den seger som alla experter tippade före matchstart.

Tycker att det finns många positiva saker för Rosengård att ta med sig till nästa veckas match i Portugal, där man möter Benfica. Även här anser de flesta tippare att Benfica är storfavoriter och bara ska vinna matchen mot Rosengård, men jag åker ner till Lisboa med inställningen att vi ska ha minst ett kryss med oss tillbaka till Malmö.

Lite spelarkritik från tisdagsmatchen, Angel Mukasa gör några riktigt bra räddningar och hon har utvecklats under tränare Shannon Lynns vingar. Men det som gladde mest var att se Rebecka Knaak spela hela matchen på mittfältet. Alla vi som har följt henne under hennes årslånga träning för att komma tillbaka efter sin skada, kände säkert samma glädje.

Nu ser vi fram emot en spännande match nere i Portugal nästa vecka.

De senaste inläggen: