Erling analyserar:

Piteå IF DFF

Åtta omgångar spelade i serien och FC Rosengård ståtar med åtta vinster. Den trogna hemmapubliken kom säkert till det soldränkta Malmö IP för att se Rosengårds nya stjärnskott Momoko Tanikawa spela mot Piteå. Därför blev de säkert besvikna när vår speaker Jeanette Rosengren, på sitt alltid lika eminenta sätt lästa upp dagens startelva och Momokos namn saknades.

Ledarteamet valde att vila henne efter att hon fått en mindre känning i sin ljumske. Ett klokt beslut. Man gjorde förändringar att flytta upp Ria Öling på mittfältet och låta Anni Hartikainen gör sin första match från start. Även Sofie Bredgaard var klar för att starta, även om hon tvingades spela med en nytillverkad mask, som såg skräckinjagande ut. Ändringarna slog väl ut och det visar att truppen är bredare i år och det kommer att vara viktigt när det blir täta matcher innan sommaruppehållet.

Med tanke på att de senaste matcherna mot Piteå varit målsnåla och inte bjudit på mycket skönspel, blev söndagens match väldigt annorlunda. Publiken kunde inte bara njuta av en fantastisk sommardag, utan av ett Rosengård som för tillfället spelar med ett stort självförtroende. Det är ett lag som ser ut som ett vinnargäng, och som har kul när de spelar fotboll. Synd att inte fler Malmöbor inser att den fotbollsunderhållningen som Rosengård bjuder på är värd varje krona som en biljett kostar.

Från matchstart förde Rosengård spelet på gästernas planhalva och Piteå tvingades att försvara med nästan hela laget. Som alltid när ett lag parkerar bussen i eget straffområde är det svårt att hitta öppningarna och skapa målchanser. Även med ett massivt övertag och några bra chanser, dröjde det till i slutminuterna av första halvlek innan Olivia Holdt kunde göra 1-0 efter ett riktigt mönsteranfall. Som alltid är det tungt att få ett mål i baken så nära in på halvtidsvilan, så det var ett besviket Piteå som vandrade in till pausen. Målet var viktigt och förlösande för Rosengård, som i andra halvlek fortsatte att totalt dominera och när Caroline Seger snyggt nickade in sitt tredje mål för säsongen, kände publiken att det skulle bli tre nya värdefulla poäng. Men även om man radade upp en mängd chanser kom det att dröja till i slutminuterna innan inhopparen Emilia Larsson blev frispelad och elegant rundade målvakten och rullade in 3-0 och i matchens sista skälvande sekund kunde Olivia Schough med ett kanonskott fastställa slutresultatet 4-0.

Genom vinsten befäste Rosengård serieledningen och med endast två insläppta mål känns det som att man i år har fått ett försvarsspel som fungerar över hela plan och även om det återstår många omgångar, så tycker jag att vi har det spelet och en spelartrupp som gör att vi säkert kan vara med och hota de båda favoriterna Häcken och Hammarby om seriesegern. Men jag vill att vi fortsätter att vara ödmjuka och tar en match i taget. Så får vi se hur vi ligger till i tabellen när vi går till sommarvila.

Nu är det landslagsuppehåll under två veckor och i nästa omgång kommer IFK Norrköping på besök.

Lite om finalen i årets UWCL mellan de två giganterna Barcelona och Lyon. Där vår baneman i turneringen Barcelona, vann med 2-0 i en otroligt bra fotbollsmatch.

Även om det var två välorganiserade och spelskickliga lag som möttes och som tog ut varandra så blev det till slut en av de bästa spelare, Aitana Bonmati som med sin skicklighet avgjorde med ett lite turligt men strålande mål. De 50 827 åskådarna på San Mamés stadion i Bilbao kunde glädje sig åt att pokalen stannar i Spanien. Vi som älskar fotboll kan bara tacka för en fantastisk fotbollsmatch som de båda lagen bjöd på.

Nästa match:

vs IFK Norrköping

Avspark 15:00
8 juni 2024
Malmö IP

De senaste inläggen: