Erling analyserar: Träningsmatcher

Äntligen drar OBOS Damallsvenskan i gång efter det långa uppehållet under VM slutspelet. Innan dess analyserar vi de tre träningsmatcher som FC Rosengård spelat.

Sverige gjorde ett fantastiskt bra VM och även om det inte gick hela vägen till finalspel för det Svenska Landslaget, så kan vi fotbollsälskare känna glädje över att Sverige nu ståtar på första plats på världsrankningen. Vi som jobbar inom damfotboll ska känna oss stolta för de jobb som vi dagligen lägger ner som visar sig bära frukt. 

Men även om det varit kul att följa alla spännande matcher under VM, så har vi längtat efter att OBOS Damallsvenskan ska komma i gång och vi får möjlighet att följa vårt favoritlag FC Rosengård i utmaningen att förbättra sin position i tabellen. För Rosengård väntar även ett spännande kval till Champions League. Så nog har vi några intressanta fotbollsmånader framför oss. 

Efter några veckors ledighet, drog träningen i gång i slutet av juli. Då man arbetade med att lägga en ny konstgräsmatta på Malmö IP, fick vi flytta runt på olika anläggningar under första veckorna. Men det var intensiva träningar och det kändes bra inför första träningsmatchen borta mot Vittsjö. Ett Vittsjö som bjöd på en härlig sommardag och en fin gräsmatta och det blev en välspelad match, som slutade med vinst för gästande Rosengård med 3-1. Båda lagen saknade sina VM-spelare, men det var tydligt att Rosengård jobbat på att täta till sitt försvarsspel som inte fungerat under vårsäsongen.  

Nästa match spelades i Göteborg på Näsets SK trevliga anläggning. Där Rosengård mötte det norska topplaget Vålerenga. Det blev intensiv match mellan två bra lag och Rosengård vann med 3-0. Intressant var att se Eartha Cumings göra debut i målet och hon uppträdde med stor pondus och höll nollan. Som anfallare spelade Mai Kadowaki hela matchen och hon visade att hon kommer att bli en tillgång i Rosengårds anfallsspel. Totalintrycket av matchen var positivt och Rosengård såg ut att hitta tillbaka till sitt vinnande spel från förra året. 

Sista träningsmatchen spelades mot RB Leipzig som är nykomlingar i tyska högsta ligan. I deras tränarstab ingår Anja Mittag, en spelare som under många år gladde fotbollsälskare på Malmö IP med sina mål och sitt fotbollskunnande. I startelvan kunde vi se Hanna Andersson som värvats in från Piteå. Hanna är en ung spelare som under sin tid i Piteå tagit ett stort steg i sin utveckling och med sitt tuffa närkampsspel och hårda jobb kommer att tillföra mycket i Rosengårds spel. 

Första halvlek slutade 0-0, där Rosengård spelade ett disciplinerat och aggressivt försvarsspel och skapade några vassa målchanser, så det var en bra känsla som laget tog med sig in i halvtid. I andra halvlek förändrades matchbilden helt och Leipzig kom ut som ett nytt lag, med ett tuffare och aggressivt närkampsspel kunde man göra två snabba mål och tyvärr blev andra halvlek en besvikelse och det blev förlust med 2-0. Rosengård gjorde sina fem byten för att försöka att få tillbaka övertaget, men Leipzig behöll övertaget matchen ut. 

Sammanfattning av de tre spelade träningsmatcherna är ändå positivt och vi gör fem bra halvlekar vilket vi ska ta med oss.  

Rosengård möter Piteå i första matchen som spelas i Boden. Vi förväntar oss en rolig och spännande match som alltid när Rosengård och Piteå möts. Det är matcher som präglas av mycket kamp och två lag som är taktiskt väl förberedda. Två lag som båda har som målsättning att ta en av de tre platserna till Champions League kval 2024. 

Matchen spelas på fredag 1 september med avspark kl 18:00 och ni kan se matchen på TV6 och Viaplay.  

De senaste inläggen: