Erling analyserar: Umeå – FCR

Vägen upp till Umeå blev en seg resa, med många timmars väntan på Arlanda, men det var det värt när vi vände hemåt till Malmö med tre nya poäng och en seger med 0-3. 

När jag satt på flyget upp till Umeå pratade jag med vår sportchef Sjögran om den gamla tiden då Umeå var dominerande i damfotbollen. I de matcher hon spelade mot Umeå under sin tid i MFF/LdB blev det alltid förlust.

Jag kom till klubben 2008 och minns också någon av de första matcherna som slutade med vinst för Umeå och alla pratade om klubben med stor respekt. Men som alltid så varar ingen dynasti för evigt och från 2010 och framåt så ändrades förutsättningarna. Varje match mot Umeå har alltid haft en viss laddning för de som var med på den gamla tiden, men jag insåg på resan upp att även den nya generationens spelare pratade om Umeå med respekt. Roligt att historia och tradition fortfarande betyder något inom fotbollen.

Ni som följer FC Rosengård vet säkert att det blev seger med 0–3 genom mål av Bea Sprung, Emma Berglund (senast hon gjorde mål i OBOS Damallsvenskan var 2016, så ett extra stort grattis) och Sofie Bredgaard. Här måste jag än en gång berömma vår sportchef som med sitt fotbollskunnande har gjort en kanonvärvning i Sofie Bredgaard. Med sin spelskicklighet kommer hon vara en viktig kugge i laget under säsongen.

Ni vet att jag alltid försöker att vara positiv, men i dag måste jag vara kritiskt till en del saker. Ni kanske undrar varför, Rosengård vann ju med 0–3 och spelade sin bästa match så här långt under fotbollsåret 2022… Det som vi sätter på plussidan är att vi genom vinsten tar tillbaka serieledningen och att vi gör tre snygga mål. Vi släpper inte in något mål i en svår bortamatch och skapar några riktigt vassa målchanser, så vi borde vara riktigt nöjda.

Men då kommer det som gör mig irriterad och det är att vi bjuder Umeå på några målchanser, som de dock missade, men vi måste jobba på att stänga matcherna och inte låta våra motståndare få så enkla chanser genom våra misstag. Jag är dock övertygad om att vår kunniga tränarstab säkert ser samma sak och kommer att jobba med detta inför kommande matcher.

När det gäller spelarkritik brukar jag alltid framhäva att det som gör oss framgångsrika är vårt lagspel, men i söndagens match var det tre Rosengårdsspelare som stack ut lite extra och som är värda att få beröm.

Ria Öling gjorde en kanonmatch som högerback, en position som är ovan för henne, men med sin spelskicklighet hanterade hon detta med bravur. Mia Persson var tillbaka i samma form som hon visade i inledningen av serien och fick priset som bästa spelare. Sedan är det ju omöjligt att inte nämna Bea Sprung, som även hon spelade i en ovan position, men visade genom sitt kloka spel att hon verkligen kommit till startelvan för att stanna. Hon gjorde 0–1 med en snygg klackspark, vann en nickduell som gav Emma Berglund möjlighet att nicka in 0–2. Jag brukar vara försiktig med att höja unga spelare till skyarna, men Bea är en klok person så jag är säker på att hon kommer att hantera framgångarna på ett bra sätt. Bea visar för våra unga spelare i klubben att med hårt arbete så kan man förverkliga sina drömmar att spela i vårt A-lag.

Nu ser vi fram emot en tuff match på fredag då Kristianstads DFF kommer till Malmö IP. Ett KDFF som under många år haft svårt att ta någon poäng i sina möten med Rosengård, men de senast åren har detta ändrats och varje match mellan Skånelagen är jämn. Det är jag säker på att även matchen på fredag kommer att bli. Så vill ni uppleva en spännande fotbollsmatch – boka redan nu in ett besök på Malmö IP på fredag, avspark 18.00.

Avslutningsvis måste jag nämna att våra två andra elitlag också vann sina matcher. Malmös näst bästa lag, vårt B-lag, besegrade Staffanstorp med 4–2 i division 1 och F19-laget besegrade Jitex med 2–1, de avgjorde på övertid och gick upp i serieledning. Även herrlaget tog en seger på hemmaplan, så totalt var det en bra fotbollshelg för FC Rosengård.

De senaste inläggen: