Erling analyserar: Vårsäsongen 2023

2023 har bjudit på en riktigt tuff vårsäsong för FC Rosengård och det är ingen skön känsla att ta med sig in i ett sommaruppehåll. Det finns fortfarande mycket kvar att kämpa för i höst, men den kampen kommer vi få ta i uppförsbacke.

Eftersom vi förlorade mot Linköping i bortamatchen med 4–1 och var blev utspelade, hade vi laddat för revansch inför deras besök på Malmö IP. Men någon seger fick inte vår trogna hemmapublik uppleva, utan gästerna vann helt rättvist och det är inte ofta man får se ett så blekt FC Rosengård på hemmaplan. Besvikelsen efter matchen var stor och det var ingen rolig känsla att ta med sig när vi gick på sommarledighet. Chansen att vara med och kämpa om SM-guld känns i dagsläget små. Kanske är jag för negativ, men efter 17 omgångar och endast 9 matcher kvar att spela så har vi 12 poäng upp till serieledande Häcken.

Vårsäsongen är den resultatmässigt sämsta vi har gjort under mina 15 år i klubben och även om serien är jämn så är vår femteplats i tabellen inte vad vi hade som målsättning när serien drog i gång. Det som blir viktigt är att vi alla som jobbar runt laget gör en proffsig utvärdering och vänder på varje sten, som politiker brukar säga när de inte har några svar på svåra frågor.

Vi har en bra spelartrupp som tränat bra och har mycket kunnigt folk runt laget, men ändå är det saker som inte fungerat som det ska. Visst kan vi skylla på skador på nyckelspelare, men skador ingår i fotbollen. Vi kan skylla på att vi kom i gång senare med träningen inför den nya säsongen eftersom vi spelade sista höstmatchen mot Barcelona så sent som den 21:a december, vilket gjorde att vi började vår uppladdning tre veckor senare än normalt i januari i år. En annan sak att ta med i beräkningen, är att många av lagen som är i toppen av årets OBOS Damallsvenskan har värvat bra spelare samt blivit proffsigare i sin träning och förberedelser inför varje match. Men en massa ursäkter och bortförklaringar hjälper oss inte, utan vi måste vara ärliga och inse att vår placering i tabellen är den vi har förtjänat med det ojämna spel vi visat upp i matcherna.

Nu måste vi göra rätt saker under uppehållet och försöka att hitta tillbaka till vårt spel – både för att klättra i tabellen och för att lyckas kvala in till gruppspelet i Champions League. Här får vi hoppas att vi har lite tur med lottningen, det kan bli helt avgörande om vi ska ta oss vidare. Att knipa en plats i topp tre när OBOS Damallsvenskan summeras i november blir också oerhört viktigt för att få chansen i Europa även 2024/2025.

Vi kan konstatera att den svenska ligan inte bara har spelare som är intressanta för den internationella scenen utan även våra välutbildade tränare får testa sina vingar i toppfotbollen ute i Europa. Vi har Jonas Eidevall som tränare i Arsenal, han får nu sällskap av Häckens Robert Vilahamn som blir tränare för Tottenham och Andreé Jeglertz tar över det danska damlandslaget efter sommaren. Det blir spännande att följa deras karriärer.

Nu blir det ett långt uppehåll och vi får hoppas på ett framgångsrikt VM för vårt populära svenska damlandslag. För fyra år sedan, när VM spelades i Frankrike, var jag optimistisk och tippade Sverige som finalist, men i år är jag tveksam om vi kommer att räcka till att vara med och kämpa om några medaljer. Det har varit för mycket skador på nyckelspelare så jag är osäker på var landslaget står. Jag hoppas att jag tänker fel och att vi får uppleva en härlig fotbollssommar.

Önskar alla mina läsare en fortsatt fin sommar, så hörs och ses vi säkert på Malmö IP när serien drar igång igen!

De senaste inläggen: