Erling analyserar: Växjö – FCR

Vinst borta mot Växjö med 0-1 och femte raka segern, även om Rosengård inte bjöd på något skönspel. Redan i den trettonde minuten gjorde Olivia Schough sitt femte mål för säsongen, ett skott som målvakten kanske borde tagit, men alla mål räknas. Olivia fortsätter att visa sin strålande målform och det gladde säkert förbundskapten Peter Gerhardsson som var på plats. Tyvärr var planen i dåligt skick och detta gjorde att det blev en match med mycket felpass. Rosengård kom kanske inte upp i sin normala nivå, men segern var trots detta aldrig riktigt hotad.

Alla jag pratade med inför matchen var säkra på att vi bara skulle åka upp och plocka tre nya poäng mot ett Växjö som ligger sist i serien med endast en poäng. En sak har jag lärt mig, och det är att det finns inga lätta vinster inom fotbollen. Skillnaden på årets Rosengård är att man också är förberedda att göra det jobb som krävs även när spelet inte fungerar och inte luras av att man möter ett lag som ligger sist i serien.  Växjö är välorganiserade, jobbar hårt och är bättre än sin tabellplacering, så det är inte lätt att skapa målchanser mot dem.

Ni som läser mina texter vet att jag hela tiden återkommer till att det är ett nytt FC Rosengård vi ser i år. Detta blev än en gång tydligt när spelet inte stämde eftersom den dåliga planen inte tillät oss att spela vårt passningsspel. Även om det blev många felpass och bolltapp i fel lägen så var spelarna tillbaka i rätta positioner och gjorde det svårt för hemmalaget att skapa några kontringar eller farliga målchanser. Viktigt också att vi fortsätter att hålla nollan och det har vi gjort i fyra matcher tack vare att Stephanie Labbé i målet med sin erfarenhet skapar ett lugn och en trygghet som avspeglar sig i hur säkert vår backlinje uppträder.

Vinsten var en laginsats, men måste ändå nämna lagkapten Caroline Seger som är klok och med sin erfarenhet och spelsinne läser motståndarnas uppspel. Hon bryter passningar bara genom att vara i rätt position. Jag återkommer ofta till att jag önskar att unga spelare ska titta på hur Seger spelar. Måste också ge beröm till Emma Berglund och Katrine Veje som gjorde en toppenmatch. Glädjande var att Nathalie Björn äntligen är tillbaka i full matchform och även om hon bara fick tio minuter på plan så känns det bra att ha en så värdefull spelare tillbaka.

Att läsa serietabellen är naturligtvis en glädje och se FC Rosengård i topp med femton poäng på de första fem matcherna, men det gäller att fortsätta att vara ödmjuka och redan på Pingstdagen blir det en ny tuff match då Piteå kommer på besök till Malmö IP.

Signerat,
Erling Nilsson

Bild: Fotbollsfoto