Erling analyserar: Vittsjö GIK – FC Rosengård

Efter vinster mot Subotica, som gav en plats i gruppspelet till Champions League, var det ett FC Rosengård, med ett stärkt självförtroende, som åkte upp till Vittsjö för att spela omgång 24 i OBOS Damallsvenskan. 

Bortamatcherna uppe i Vittsjö, bruka vara en kamp mellan två välorganiserade lag, och ofta är det tillfälligheter som avgör matcherna. Ändå har Vittsjö under 23 raka matcher inte lyckats besegra FC Rosengård. 

Hemmalaget har alltid en stor och härlig publik i ryggen, som säkert hade inställningen att nu skulle äntligen vinsten komma, eftersom Rosengård haft en mindre bra säsong och parkerade efter Vittsjö i serietabellen. Som ofta så här sent på hösten, med mycket regn, så var inte gräsplanen i bäst skick, men båda laget bjöd ändå på en bra fotbollsmatch. 

Rosengård startade med samma lag som spelade onsdagens kvalmatch mot Subotica, och inledde med en hög press. Under första halvlek lyckades laget skapa några riktigt vassa chanser, utan att få in bollen bakom Elaine Burdett i Vittsjömålet. Hon gjorde nog sin bästa halvlek sedan hon kom till Vittsjö. Tack vare hennes räddningar stod det 0-0 efter fyrtiofem minuter, en intensiv och händelserik match. Även i början av andra halvlek fortsatte Rosengård att anfalla på bred front och det blev Hanna Andersson som elegant kunde nicka in ledningsmålet för gästande Rosengård. Men mot Vittsjö är det alltid tufft att bara leda med ett mål, eftersom de har sin styrka i fasta situationer, fram för allt på hörnor, så sista kvarten pressade de på och vaskade fram några hörnor, utan att lyckats kvitterade. I slutsekunder kom Mai Kadowaki helt fri från egen planhalva, och löpte mot ett tomt mål, eftersom Vittsjös målvakt varit uppe på hörnan för att kvittera, men Mai blev upphunnen av Charlie Grant som fällde Mai och domaren blåste straff och utvisning för Grant. En straffspark som Olivia Holdt elegant rullade in och fastställde slutresultatet till vinst med 2-0. 

Visst är jag part i målet, men ingen kan protestera om jag skriver att vinsten 2-0 för Rosengård, var mer än rättvist. Det var två bra lag som möttes, men för dagen visade Rosengård en bestämdhet och vilja som vi har saknat i många matcher. Så vi som följer laget, ställde oss frågan ”var kommer detta helt plötsligt ifrån?” Ett Rosengård som ville mest och vann de flesta närkamperna. Kan vi hoppas på att detta är en gryende toppform, som vi kan behöva i kommande Champions League matcher.  

Nu är många spelare i väg med sina landslag, och när de är tillbaka så väntar Kristianstad på bortaplan. Då kan det avgöras vilket Skånelag som hamnar på bästa placeringen i serien 2023. I toppen blir det spännande att se om Häcken lyckas hålla nerverna i styr och ta poäng på bortaplanen mot Hammarby och äntligen säkra ett SM Guld på damsidan.  

Lite tankar om gruppspelet i Champions League. Märkligt att vi även i år lottades mot FC Barcelona och SL Benfica, och att det blir Eintracht Frankfurt som blir det fjärde laget i gruppen. Det blir även mot Frankfurt som första matchen spelas och det blir på Malmö IP den 14/11 kl 18:45. 

Har läst många ”experters” säkra uttalande att både vi och Häcken är chanslösa att vinna eller ta poäng i våra gruppen. Det är möjligt att de får rätt, men jag tror alltid när en match startar att man har chans att vinna. Detta är min grundinställning, annars tycker jag inte man ska spela matchen. Min erfarenhet bär också med sig mängder av matcher genom åren där nederlagstippade lag skräller och tar poäng mot lag som är   favoriter. Det är detta som är tjusningen med fotbollen och alla är välkomna tillbaka den 31 januari 2024 när vi spelat sista matchen på bortaplan mot Eintracht Frankfurt och påpeka hur fel jag hade i min spådom. Nu tar vi på den gula landslagströjan och hjälper Sverige att vinna sina två matcher i kommande OS-kval. 

De senaste inläggen: