Erling Analyserar: Piteå IF DFF – FC Rosengård

Tillbaka i Mölle och känslan att våren är på ingång. Kontraster till det väder som Piteå bjöd på inför semifinalen i Svenska Cupen. Rosengård möttes av ett ihållande snöväder som täckte den tänkta spelplanen med en decimeter med snö. Men hatten av för Piteåborna som på påskafton ställde upp och skottade planen och därför kunde man bjuda på en jättefin plan när det var tid för avspark.

För att inte framstå som en dålig förlorare eller gnällspik, så börjar jag med att gratulera Piteå till vinsten och speciellt grattis till tränaren Stellan Carlsson som än en gång skapat ett lag som kommer att göra det svårt för motståndarna som gästar LF Arena. Matchen slutade med hemmavinst 3-2, rättvist resultat? Ja, eftersom det lag som gör flest mål vinner och Piteå gör tre mål och Rosengård orkade bara med två, då är väl resultatet rättvist. Men som jag ofta påpekar så innehåller en fotbollsmatch så många moment och beslut som spelare och domare tar under 90 minuter, så många gånger är det några få beslut som kan blir avgörande. Ni som brukar läsa mina tankar efter Rosengårds matcher vet att jag sällan är kritisk till domarens insatser. Men ibland kan även jag få ha synpunkter på hur domaren gör sitt jobb och kan konstatera att i lördagens match tog domaren två beslut som hade betydelse för resultatet.

Rosengård började matchen i högt tempo och Piteå som haft några lätta matchen på vägen till semifinalen, var inte riktigt på banan, och hängde inte med under den första halvtimmen.

Olivia Holdt kunde nicka in 0-1 och även göra 0-2 på två fina inlägg från högerkanten. I detta skede missar domaren en solklar straff när Momoko Tanikawa dras ner i straffområdet och en stund senare gör Emilia Larsson ett regelrätt mål, som assisterande domaren vinkar bort för offside. Emilia är nästan två meter på rätt sida när hon gör målet, så det är ett felaktigt beslut.  Om Rosengård gått upp till 0-3, hade självklart matchbilden blivit annorlunda. Än en gång, att domare tar fel beslut händer i alla matcher och det accepterar jag, men båda besluten som domaren tog, kom att påverka matchbilden och resultatet. När min konspiratoriska hjärna är påslagen, så en liten undran! Hur tänkte man när man tillsatte en domare som är bosatt i Piteå? Var det för att spara pengar, eller för att man inte ville att någon domare skulle behöva flyga till Piteå och tillbringa påskafton på ett öde hotell efter matchen? För det spelades inte många matcher på påskafton, så brist på domare lär det inte ha varit. Som vanligt påstår jag att det skulle aldrig hända när herrlagen spelar en viktig semifinal i cupen.

Nu till mina tankar om matchen. Rosengård var förberedda på ett det skulle bli en tuff match och även med tanke på senaste årens resultat mellan lagen, att det skulle kunna bli förlängning.

Första 30 minuterna dominerade Rosengård totalt och 0-2 ledningen var i underkant. Men som alltid så började Piteå äta sig in i matchen och kunde reducera strax innan paus på en hörna och de gick säkert till halvtidsvila med en känsla att nu var de med i matchen igen. Tränare Stellan Carlsson gjorde självklart de förändringar som behövdes och Piteå kom ut till andra halvlek och såg ut som ett nytt lag. Halvleken blev jämn och spelet böljade fram och tillbaka och det var lite av tillfälligheter som hemmalaget kunde reducera till 2-2 och ta matchen till förlängning.

I förlängningen hade Rosengård några bra avslut, men Samantha Murphy i hemmalaget gjorde några superräddningar och klockan tickade upp mot 120 minuter och alla väntade på en spännande straffparksavgörande. Men ett slarv från en Rosengårdsspelare gjorde att debutanten Saga Swedman fick ett friläge och lugnt kunde rulla in vinstmålet 3-2 och ta Piteå till finalspel. Som alltid fick vi se kontrasterna mellan den glädje som hemmaspelarna visade och den besvikelsen från Rosengårds spelare som såg sina drömmar om final flyga i väg… Men detta är idrott när den är som bäst. Glädje och besvikelse är kryddan för oss alla som jobbar med fotboll. Någon måste alltid förlora i utslagningsmatcher. Denna gång blev det tyvärr Rosengård som fick tömma den bittra kalken.

Varför lyckades Piteå vända och vinna en match där Rosengård var favoriter enligt många experter. En viktig faktor är att Piteå är ett lag som har en taktik som tränaren har jobbat med under många år och han har förmågan att hitta spelare som accepterar att göra jobbet i sina roller och de tror på sättet att spela. Därför tror jag att flera lag kommer att få det tufft att ta med sig några poäng från Piteå under seriespelet.

Rosengård spelade en bländande fotboll under matchens första halvtimme och glädjande var att se Caroline Seger och Momoko Tanikawa fungera tillsammans på mittfältet. Men tyvärr blev det återbud från sjuka och skadade spelare före avresan från Malmö, så det blev några omkastningar i laget. Men detta borde inte påverkat hur man spelade och även om jag är part i målet så borde Rosengård ha stängt matchen i första halvleken och inte låtit Piteå göra ett enkelt hörnmål, där Rosengård helt tappade markeringen.  Här har Rosengård en utmaning att klara av att kontrollera matcher även när inte spelet flyter på. Det blir en stor utmaning i seriespelet om man vill vara med och nosa på en topplacering i OBOS Damallsvenskan.

När jag skriver detta har jag just sett Hammarby mot Häcken i den andra semifinalen. Det blev verkligen en tuff tillställning och det var länge sedan jag såg en så bra och spännande fotbollsmatch mellan två svenska damlag. Hade någon timme innan sett cupfinalen i England mellan Chelsea och Arsenal, grattis Jonas Eidevall och hans Arsenal som tog hem segern med 1-0. Mitt intryck är att matchen mellan Hammarby – Häcken höll en högra nivå än finalen i Engelska cupen. Vi vill gärna skriva upp de namnkunniga damlagen som spelar i de Europeiska ligorna, men jag är inte så imponerad och jag tycker att Häcken har visat att svenska klubblag som gör rätt saker fortfarande kan hota de bästa laget i Europa.

Det syntes tydligt att båda lagen på Kanalplan har tränare som kan sitt jobb. Det var verkligen kul att se de taktiska mönstren som matchen bjöd på. Jag blev dessutom imponerad av att Häcken hade orken att totalt dominera förlängningen, efter sitt tuffa spelprogram i Champions League. Att de sedan vann på straffar handlade som vanligt om tur.

Har Piteå då någon chans mot Häcken i finalen som spelas i Göteborg ? Nej blir mitt svar, Häcken är just nu Sveriges bästa damlag och det kommer de att visa i finalen.

Nu är det två veckors då landslaget spelar viktiga kvalmatcher och Rosengård har tid att träna och förbereda sig för seriestarten och kommande derbymatch mot Vittsjö som inleder OBOS Damallsvenskan 2024. Avspark 14 april kl 15.00. Boka in dagen i er kalender, för jag lovar en spännande och trevlig fotbollseftermiddag.

De senaste inläggen: