Erling Nilsson – Årets Eldsjäl

När Malmö Stad 2022 delade ut priset till en eldsjäl inom idrott blev det FC Rosengårds Erling Nilsson som premierades. Det tycker vi är i högsta grad välförtjänt. Erling har haft många olika uppgifter under sina år i föreningen. Från starten rörde det sig om att scouta motståndare och analysera. Han har också tränat lag och varit både sportchef och klubbchef ett par gånger om. Läs mer om mannen, myten, legenden – den ständigt bokläsande fotbollsälskaren som värvade världens bästa spelare till FC Rosengård.

Erling Nilsson finns inte på sin vanliga kontorsplats den här förmiddagen, han har satt sig med sin laptop i ett mindre rum långt bort i kansliets vindlande vrår. Där tittar han på matchen som A-laget spelade kvällen före, bortamatchen mot BK Häcken som slutade 2–2. Matchen såg han förstås på plats också, och när han väl kom hem klockan 01 på natten satte han sig för att se på sammandraget.

– Nej, det är inte normalt…men det handlar om att skaffa sig referensramar!

Säger 79-åringen och fortsätter med att berätta hur han spenderade sin söndag.

– Jag satt här i solskenet på IP på förmiddagen och tittade på när vårt B-lag mötte Halmstad. Sen åkte jag hem klockan 14 och tittade på Hammarby-Umeå. Klockan 17 var det dags för Lyon-PSG och 19.00 började Everton-Arsenal. Samtliga var dammatcher.

Det här är naturligtvis bara en glimt av hur mycket fotboll maestro Nilsson ser. Det blir ett par hundra matcher om året och tillsammans med sportchef Sjögran tittar han också på alla A-lagets träningar.

Har karln verkligen inget annat att göra? Jodå, han och hustrun Barbro har hus i Mölle, han har barn och barnbarn och han läser mycket litteratur. Men fortfarande är kärleken till fotbollen och drivkraften bakom så stor att han vistas lejonparten av sin tid på kansliet, i akt och mening att hjälpa till att göra svensk damfotboll bättre.

Hur mycket tid skulle du säga att du tillbringar varje vecka på Malmö IP eller annan valfri idrottsplats?
– Det har absolut minskat, när Barbro fortfarande jobbade då var jag här mycket mer. Hon hade ju en klädbutik som stängde klockan 19, så hon var sällan hemma före 20 på kvällarna och då kunde jag tillbringa tiden här. Förr fanns det inte heller filmer eller klipp på spelare, som man kunde studera när man scoutade, utan man fick resa runt och titta på matcher helt enkelt. Jag minns exempelvis hur jag åkte till Stehag för att titta på Elin Rubensson. Jörgen Petersson som var tränare här när jag började jobba i föreningen skickade runt mig i Sverige för att titta på spelare. Det blev väldigt mycket jobb även utomlands och jag tyckte det var intressant. Jag fick se F17-slutspelet i Nyon och Nordisk Flick i Danmark till exempel och följde årskullarna 92, 93 och 94 från väldigt nära håll.

Vanliga vettiga människor går i pension med ålderns rätt, men du som skulle kunna njuta ditt otium i Mölle fortsätter att arbeta för damfotbollens bästa. Vad driver dig?
– Det är en bra fråga, för två veckor sedan hade jag och Barbro två hela dagar tillsammans i Mölle och efter två timmar blev jag nervös…nej, men ärligt talat är jag nog ganska rädd för vad sjutton jag annars skulle göra. Och jag är glad så länge föreningen inte tycker att jag är för gaggig. Sen har jag vinnarinstinkten kvar, lika glad som jag blir när våra lag presterar, lika irriterad blir jag när de inte gör det, och när jag inte har den känslan längre då tror jag att jag slutar.

Hur länge har du avtal med föreningen?
– Jag har aldrig haft något avtal faktiskt! Men självklart ser jag ett slut på det någonstans…Om vi kvalar in till Champions League så spelar vi sista matchen den 22/12 och den dagen fyller jag 80 år. Det hade varit kul att fira på Malmö IP!

Kärlekshistorien mellan FC Rosengård och Erling började 2008 med att den som skriver dessa rader värvade honom till föreningen*. Han började med att scouta motståndare och analysera åt den dåvarande A-lagstränaren.

– Jag hade tidigt bestämt mig att jag skulle få referensramar, jag kunde ju ingenting om damfotboll. Jag lärde mig att lyssna, jag kom inte in som många andra gör som tror att de ska förändra damfotbollen, utan jag var ödmjuk och ville lära och se hur man kunde göra.

Men att säga att du inte kunde något om damfotboll stämmer väl inte, du hade ju varit tränare för damer redan innan dess?
– Absolut, men det var på lägre nivå, så jag lyssnade och tog lärdom av Jörgen och Janne ”Lill-Damma” Mattsson och fick referensramar genom att åka omkring och se väldigt mycket damfotboll.

Erling har de facto haft en lång karriär i fotbollens tjänst. Han började spela i Arkelstorps IF, i byn i nordöstra Skåne där han växte upp. Sen blev det en egen spelarkarriär i Västra Frölunda i gamla division 1, där han sen också verkade som tränare. Han är dock inte det minsta hemfallen åt nostalgi och tillbakablickar, menar istället att man bör leva i nuet.

– Det är nuet som gäller, det finns inget farligare än att prata om gamla minnen. Av en ren tillfällighet satt jag häromdagen och tittade på en målkavalkad från 2014. Alltså, vilka spelare vi hade då; Sjögran, Marta, Lieke Martens, Sara Björk – you name them…men det är en del av fotbollen att man alltid vill prata om det gamla. Men det är en fara om man lever kvar i . Det är idag som gäller!

Du är så väldigt modern. Många människor i, om du ursäktar, din ålder burkar ju tycka om att ta sig en tur nerför minnenas allé!
– Man har ju inte hundra år framför sig och det är det som är det tråkiga, jag tycker det är nuet som gäller. Om fem år så vet nog inte hälften här på Malmö IP vem jag är.

Men här måste jag protestera. Det finns ju ett värde i att minnas tidigare spelare och ledare och bygga en föreningskultur som värnar om sin historia!
– Jo förvisso…när jag såg matchen Lyon-PSG i söndags så tänkte jag på när jag första gången åkte och tittade på Amanda Ilestedt uppe i Blekinge 2008. Då var hon anfallare. Jag minns när jag ringde hennes pappa och sa: ”Ja, hon spelar centerforward nu, men vi kommer att göra om henne till mittback och han svarade: – Bra, men berätta det inte för henne, för då kommer hon aldrig till er!”

När vi nu ändå är inne på historier från förr, vilken är din bästa värvning?
– Ja, det är en svår fråga – på tre värvningar brukar ju två vara bra – och vi ska ju egentligen inte prata om gammalt, men herregud – Marta var världens bästa spelare och det fanns ju inte en klubb i världen som inte hade signat henne. De 3,5 åren hon var här var fantastiska. Hon ringde själv upp mig för att höra om hon var välkommen hit, innan hennes agent ringde. Hon hade gått några tuffa matcher mot våra spelare, så hon ville veta att de accepterade henne.

Du har ju varit som en pappa för många av spelarna du värvat.
– Det är klart, vissa spelare kommer man närmare än andra. När exempelvis Amanda Ilestedt kommer till Sverige så kommer hon och äter middag med oss, antingen hemma eller i Mölle, samma sak med Zecira Musovic. Och Sara Björk Gunnarsdottir pratade jag med bara häromdagen…Många av spelarna kommer ju hit som väldigt unga, så man blir ett stöd för dem. Och när Ramona Bachmann kom, då påstod Ali Riley att hon var min prinsessa, menade att Ramona inte kunde gå ut och köpa tidningen själv, att jag körde henne överallt. Ali var förresten en märklig värvning, hon var i Tyskland och hade inget kontrakt, så jag tog tåget ner och träffade henne på ett café och värvade henne till oss. Vi har blivit väldigt goda personliga vänner och umgås när hon är i stan. Sen finns det säkert spelare som har helt andra minnen…

Om du reflekterar över de år du har varit i föreningen, hur tycker du att damfotbollen utvecklats sedan du började?
– Det är en fruktansvärt stor skillnad, tänk träningsmässigt, tempo, löpsnabbheten, det vore ju hemskt om det inte hade varit någon utveckling i damallsvenskan. Vi tränar ju ändå 7–8 pass i veckan. Och internationellt går det inte att jämföra…framför allt har det gått fort de senaste åren, inte minst lönemässigt. Det är fantastiska löner ute i Europa nu och det är ju jättebra, men det finns ingen möjlighet för Sverige att matcha de pengarna.

Samtalet rör sig kring damfotbollen i stort, hur Erling tycker att det är synd att unga spelare ibland inte har tålamod utan byter förening för snabbt, hur han aldrig vill ha sällskap under matchernas gång utan sitter för sig själv för att kunna analysera i lugn och ro, hur många sms han och Sjögran skickar mellan sig under varje match…han är en anekdotmaskin som har gjort en spännande resa i föreningen och mycket har han fått uträttat. Men en sak tycker Erling är en klar besvikelse och det är åskådarsiffrorna på A-lagets matcher och varför föreningen inte lyckats på den punkten. Han berättar om långa arbetsdagar när det är hemmamatcher, hur de anställda kommer till jobb klockan 08 på morgonen och kommer hem 14–15 timmar senare. Ett slit med förberedelser som måste göras oavsett hur många som kommer på matcherna.

– Det hade varit jättekul om vi kunde ha 2–3 000 i publiken åtminstone. Men vi får aldrig ge upp.

Om vi nu avrundar med priset du fått Erling så vill jag be att få gratulera och ställer samtidigt en klassisk sportfråga – hur känns det?
– Tack! Jo, det känns lite genant egentligen, tycker jag. Det finns ju så många som gör ett jättejobb, men såklart är det kul att bli uppmärksammad. Och det är också jättefint att även klubben får den uppmärksamheten!

Nu är det dags för fotografen att porträttera vårt intervjuobjekt innan han ska i väg och få sin fjärde vaccinspruta. När vi kommer tillbaka till kontoret piper det till i mobilen. Det är Erling som sms:ar. Och med det låter vi nestorn få det sista ordet:

”En sak som jag är stolt över är att jag har varit med och jobbat på att vi har fantastiska kvinnor på ledande poster i klubben: klubbchef/VD, sportchef, huvudtränare för A-lag, assisterande tränare i A-lag, kvinnlig huvudtränare för B-laget, Lena Videkull och Louise Eklund i viktiga roller, för mig är det inte bara politisk korrekt att prata om jämställdhet utan att leva upp till vad man tror på…detta är jag verkligen stolt över att ha varit med och jobbat fram. ”
_____

*Det är jag så stolt över att jag tar mig friheten att skryta om det.

Fakta: Erling Nilsson

Ålder: 79 år

Kommer från: Arkelstorp.
– Min pappa jobbade på en fabrik som gjorde glasspinnar. Han såg aldrig en fotbollsmatch eller idrottstävling under sin livstid….

Familj: Gift med Barbro, tre barn och barnbarn.

Du har jobbat med internationell klubbfotboll som tränare och scout, ihop med legendariska tränare som Bob Houghton och Roy Hodgson. Hur hamnade du i den världen?
– Det är som i så många fall tillfälligheter som ligger bakom. Jag var i England på tränarkurs 1973 och då var Bob, Roy och Colin Todd där som instruktörer och jag tyckte de var så arroganta allihop, haha. När sen Bob kom till Malmö FF så tog jag kontakt och vi blev vänner, en vänskap som sedan dess har varat i alla år. Vi har haft umgänge med familjerna och de har betytt mycket för oss, vi har varit hos dem i Sydafrika och firat jul till exempel.

– Och jag har lärt mig mycket om ledarskap av Bob och Roy.

Syssla i föreningen:
– Ja, det undrar jag med! Det är svårt att förklara, vi är en storklubb men vi hjälps åt med allt fortfarande och det är en del av vår styrka. Sportchef Sjögran och jag är väldigt tighta, jag pratar nog mer med henne än jag pratar med min fru! Jag tittar på många spelare och är speaking partner till Sjögran, men det är hon som tar alla beslut om spelarköp, det är helt hennes ansvar. (Att man sen kan se Erling göra allt från att tvätta matchtröjor till att hämta lunchmat, bära ut sopor och skjutsa spelare hit och dit, ja, det är bara en liten bisyssla får man anta…)

Du som läser så mycket. Bjud på ett boktips!
– Jag har en samling av böcker om nazismen, jag är fascinerad av hur man lyckades dupera människor och jag har också funderat mycket över hur man hade hanterat det själv om man hade varit i den miljön, rent psykologiskt. Albert Speer har jag läst mycket om, både hans egna memoarer och till exempel Gitta Serenys bok Albert Speer och sanningen. Jag försöker hitta böcker på antikvariat, av nazister som skrev sina memoarer efter kriget och se hur billigt de kom undan. Det sjunde korset av Anna Seghers är också bra, där varnade hon världen för nazisterna.

De senaste inläggen: