Erling special: SM-guld & Barcelona

En viktig vinst, ett SM-guld och en tuff förlust – det här hänt mycket på Rosengårds fotbollsfront senaste veckan och jag ska försöka sammanfatta mina tankar runt händelserna.

Matchen mot Kristianstads DFF blev precis så tuff och jämn som jag förutspådde. Det blev en härlig fotbollssöndag inför över 1700 åskådare där matchen kom att leva ända till slutsignalen.

Rosengård kom till start med en debutant i målet – Somea Polozen som fick hoppa in med kort varsel, och vilket inhopp hon gjorde! Hon visade inga nerver, uppträde med pondus och gjorde några avgörande räddningar i första halvlek som gav Rosengård möjlighet att gå till halvtidsvila med ledningen 1–0. Målet kom strax före paus genom ett snyggt anfall signerat Olivia Holdt. Holdt slog en öppnande passning till Loreta Kullashi, som inte gick på eget avslut utan lyrade in bollen till en fristående Mimmi Larsson som enkelt nickade in ledningsmålet. Verkligen ett vackert fotbollsmål. I en så jämn match är det ofta viktigt att göra första målet, och särskilt så nära halvtidsvilan.

Kristianstad tog kommandot i andra halvlek och Rosengård blev tillbakapressade, men Somea Polozen vägrade att kapitulera. Ofta när ett lag trycker på en längre period kom det en omställning på andra hållet där Fiona Brown, som bara varit på planen i några minuter, kom fri och med lite tur och vilja kunde göra 2–0 till Rosengård. Härligt för Fiona att få göra ett viktigt mål efter att kommit tillbaka efter en lång skadeperiod. Hon hade faktiskt ännu ett friläge på övertid, men hemmamålvakten lyckades rädda den gången. Slutresultatet 2–0 till Rosengård var rättvist och när vi fick med oss tre poäng kändes det som att SM-guldet var nära, nu när det återstod endast två omgångar.

Innan jag går in på matchen mellan Linköping och Kalmar som spelades dagen efter, och dramatiken som gjorde att SM-guldet blev klart för FC Rosengård, måste jag gå tillbaka till Somea Polozen och hennes debut i allsvenskan.

Det var roligt att lyssna till hennes intervju efter matchen där hon berättade hur nervös hon var när hon fick beskedet att hon skulle göra sin första match i OBOS Damallsvenskan. Bara att hålla nollan mot Kristianstad på bortaplan, en av de svåraste matcherna vi har varje säsong, måste varit en härlig känsla för Somea. Jag vill nämna hur viktig vår målvaktstränare Kenneth Mattsson är för våra båda unga målvakter – Angel Mukasa och Somea Polozen, båda 20 år och verkliga framtidslöften. Ofta får tränare för målvakterna i lagen inte den kredit som de förtjänar, men jag som följt Kenneth under många år vet vad han betydde för Zećira Mušović, nu i Chelsea och landslaget, och hans lugn och proffsiga sätt att jobba med målvakterna. Det speglades i hur Somea uppträdde i sin allsvenska debut.

På måndagskvällen var det då dags för en match i Linköping mellan hemmalaget och Kalmar. Min bild var att Linköping borde vinna matchen och att guldracet skulle fortsätta att leva de två sista omgångarna. Jag valde att läsa en bra bok under kvällen, men min fru satt och såg matchen och när Kalmar kvitterade till 2–2 insåg jag att det fanns möjlighet att serien skulle avgöras denna kväll. Det blev några spännande slutminuter innan domaren blåste av matchen och vi kunde konstatera att guldet i OBOS Damallsvenskan 2022 hamnade i Malmö. Märkligt nog så blev det inget stort firande i Nilssons resident. Jag vill inte verka arrogant, men det var bara en härlig känsla och en lättnad att vi tillsammans gjort det igen. Men visst blev det ett glas Champagne.

De mål vi satte upp i januari när vi planerade detta spelår var att vinna Svenska Cupen, OBOS Damallsvenskan och kvala in till gruppspel i Champions League. Visst var det höga mål vi satte, men så är det att jobba i Sveriges bästa klubb. Det är viktigt att påminna om att det är många personer involverade när man lyckas med den bedriften som FC Rosengård gjort i år. Personer som inte alltid får den uppmärksamhet som man förtjänar men som varje dag bidrar med kunskap och ett hårt jobb.

Tack vare allt slit kunde vi då konstatera att vi uppnått samtliga av årets stora mål, och kunde ladda fullt ut för Matchen med stort M. När vi lottades mot Barcelona insåg vi att det skulle bli ett tufft motstånd, men samtidigt spännande att möta kanske världens bästa klubblag.

Fotbollsälskande Malmöbor såg fram emot en härlig fotbollskväll med ett internationellt toppmotstånd. Det kom nästan 5 000 personer till anrika Malmö IP för att se Fridolina Rolfö och de andra världsstjärnorna bjuda upp till en fin match.

Efter att ha sett Barcelona besegra Benfica med 9–0 förra veckan visste jag att det skulle bli en svår match. Som ni redan vet så vi förlorade med 1–4 och det speglar säkert matchbilden, men ändå känns de två sista målen som gästerna gjorde lite snöpliga och onödiga. Jag tycker att Rosengård försvarade sig på ett bra sätt, men som alltid när man möter bra lag måste man ha lite tur med hur bollarna studsar. Jag läser några domedagsrunor över svensk damfotboll, men vill påminna om att vi 2013 förlorade mot Lyon med totalt 8–0 över två matcher. Varken svensk fotboll eller FC Rosengård har inte gått under, utan vi är tio år senare fortfarande med och möter de bästa lagen i Champions League.

Torsdagen var en härlig fotbollskväll och för en fotbollsälskare var det en underbar känsla att se hur damfotbollen har gått framåt och vilka lirare som fanns på plan denna kväll. Nu hoppas jag att ni som tillsammans med mig fick uppleva detta fotbollsminne kommer tillbaka på måndag när vi möter Djurgården, för att fira vårt 13:e SM-guld. Våra fantastiska spelare som jobbar varje dag för att bjuda er på fotbollsgodis utlovar en målrik tillställning, så nu ses vi, lova mig det!

De senaste inläggen: