Erling summerar fotbollsåret 2019

När vi startade årets säsong så var det första gången på många år som vi inte hade Champions League-spel med i vår planering.
När Eidevall och ledarteamet drog igång träningen efter nyår, så hade Boye Sörensen lämnat för spel i Bayern München och Josephine Frigge för spel i BP.
Ny på målvaktsposten kom Emma Lind, med erfarenhet från allsvenskt spel i LB07 och rutinerad mittbacken Mie Leth Jans, dansk landslagsspelare, som valde att lämna Manchester City för spel i FC Rosengård. Från USA/UCLA Bruins kom Haili Mace, en ung och lovande spelare som från start visade att hon ville vara med och konkurrera om en anfallsplats. Från Nigeria värvades den unga talangen Anam Imo, endast 18 år, som kom att göra många viktiga mål under 2019.
Från egna ungdomsleden valde man att flytta upp Hanna Bennison och Josefine Harrisson, inner- och yttermittfältsspelare. Redan här kan vi säga att Hanna Bennison blev året stora glädjeämne och överraskning. Bennison kom att tjusa den fotbollsälskande publiken med sitt sätt att leverera match efter match. Den blott 16-åriga talangen tog för sig på ett sätt som till slut även fick godkänt av förbundskapten Gerhardssons argusöga och kunde göra landslagsdebut i bortamatchen mot USA som avslutade säsongen 2019.
Tävlingssäsongen startade med Svenska Cupen och gruppspel mellan IFK Kalmar, Kristianstads DFF och Vittsjö. I den avgörande matchen i gruppen som spelades på Malmö IP och KDFF stod som motståndare, blev slutresultat 2-2, vilket gjorde att KDFF gick vidare till semifinal på två fler gjorda mål. Självklart var det en besvikelse att åka ut redan i gruppspelet, efter att FCR i de tre senaste åren stått som segrare i  Svenska Cupen.
Innan seriestarten valde Jessica Samuelsson att bryta sitt kontrakt i Arsenal för att spela på Malmö IP och komma tillbaka efter två skadefyllda år. Samuelsson, som innan skadan var en av världens bästa försvarsspelare, fick en tuff start och kom till spel först efter en lång och jobbig rehabträning, men kom att vara en viktig spelare i de sista avgörande matcherna när SM-guldet säkrades.
När upptaktsträffen hölls i Stockholm så tillhörde inte FCR någon av de lag som tippades som slutsegrare, utan tipsen föll på Kopparberg och Linköping, även någon trodde på Kristianstad. Så det var första gången på många år som FCR kunde starta serien utan att vara allas favorit till slutsegern.
Vårsäsongen kom att bli lite av bergochdalbana, med en tung seger borta i första matchen mot Eskilstuna, då Nathalie Björn tryckte in 0-1 på övertid och det blev tre viktiga poäng med tillbaka till Malmö. Vinsten följdes upp med en klar ”5-1”-vinst i nästa match på Malmö IP mot gästande Kristianstad, och sedan en lika klar seger borta mot Örebro med 0-4.
Nästa matchen var en tidig seriefinal på Malmö IP mot Kopparberg/Göteborg och efter 30 minuter så hade hemmalaget spelat ut gästerna efter instruktionsboken och ställningen 2-0 var i underkant. Hemmapubliken njöt av ett fantastiskt anfallsspel och väntade på halvtidsvila, men Kopparberg ville annorlunda och genom två snabba mål stod det helt plötsligt 2-2 i halvtid.
Fotbollsmatcher kan vara märkliga och ett stukat hemmalag kom ut till andra halvlek och lät gästande Kopparberg ta över taktpinnen och endast genom en fantastisk straffräddning av Zecira Musovic i målet kunde FCR andas ut och vara nöjda med att räddat en poäng. Straffräddning kom att visa sig vara viktig när slutsummeringen gjordes och Kopparberg slutade på andra plats i årets serie.
Nästa match var derbymatch mot ett ungt LB07 lag och det fanns inte många som inte var övertygade att det skulle bli en ny säker seger för FCR, men hemmalaget ville annorlund och årets skräll var ett faktum när LB07 gjorde 3-2 på övertid och faktiskt rättvist tog hem segern. Förlusten mot LB07 sved verkligen och kom att prägla resten av säsongen. FCR repade mod till nästa match mot Piteå och vann övertygade med 2-0.
Nu gick resan mot seriefavoriterna Linköping, som med sitt stjärnspäckade lag var storfavoriter. Matchen blev märklig eftersom FCR kom att dominera matchen totalt och avslutsstatistiken talade om noll avslut för hemmalaget. Men tyvärr lyckades inte FCR trots sitt kompakta spelövertag att spräcka nollan, utan matchen slutade 0-0
Eftersom VM stundade så kom vårsäsongen att bli stympad med endast sju matcher. Bortsett från debaclet mot LB07, så var den totala poängskörden under vårens matchen i paritet med vad som förväntats och alla såg fram emot ett spännande höstsäsong när serien startade igenom efter VM.
Under sommaruppehållet kom det att ske förändringar i FCR:s spelartrupp. En av klubbens och fansens största favoriter Anja Mittag, valde att avsluta sin tid i Rosengård. Att hitta en ersättare till en världsklasspelare som Anja Mittag blev en stor utmaning får sportchef Sjögran.
Även Iva Landeka valde att flytta till Frankrike och för att fortsätta att utmana om SM-guldet behövde nu Sjögran hitta två spelare av högsta internationella nivå för att få ett fortsatt slagkraftigt lag efter sommaren. Blickarna riktades mot de Smålänska skogarna och i Växjö DFF fanns Jelena Cankovic och Anna Alvegård. Båda två föll för Sjögrans lockrop och valde att flytta till Malmö.
Nästa spelare som valde att komma till Rosengård var Sofie Svava (19 år) som under våren gjort debut i Danska landslaget. Sofie som redan för tre år var och tränade med Rosengård är en spelare med en fantastisk vänsterfot och en bra fysik som kom att sätta sin prägel direkt i debuten och var under hela hösten en av damallsvenskans bästa ytterrockar.
I sista dagarna när övergångsfönstret var öppet,  kom det förfrågan från Engelska ligaklubben Reading på vår Norska landslagsspelare Lisa-Marie Utland. Eftersom Utland ledde skytteligan med sina åtta gjorda mål under våren, så var Sjögran inte intresserad att släppa henne, men efter förhandlingar valde Reading att lösa Utland från hennes kontrakt.
Med facit i hand så blev succévärvningar av Svava, Cankovic och Anvegård det som kom att spela avgörande roller när det avgjordes var SM-bucklan skulle hamna. Bara att lyfta på hatten för sportchefen Sjögran som med fingertoppskänsla gjorde tre kanonvärvningar. Spelare som kommer att vara ännu bättre under 2020 med en vinterträningen under vår fystränare Malin Levenstads tuffa ledarskap.
Efter ett fantastiskt VM i Frankrike för vårt landslag drog serien igång redan den 21 juli med en storseger mot just Växjö DFF med 5-0 och sedan fortsatte FCR att leverera toppmatcher under kommande omgångar och avgörandet kom i seriefinalen, borta mot Kopparberg/Göteborg där hemmalaget besegrades med klara 0-2 i en match som Jessica Samuelsson, med assist till målskyttarna Anna Anvegård och Hanna Bennison, kom att bli matchavgörande.
Många började redan spekulera i att årets serie var avgjord, men i bortamatchen mot redan avsågade Kungsbacka, darrade serieledarna FCR på manschetten och det var först genom ett bra byte av tränarstaben som gav inhopparen Anam Imo möjlighet  att göra 1-2 i slutminuterna och samtliga tillresande supportrar kunde andas ut.
Nu hade FCR två matcher på Malmö IP för att säkra SM-guldet, men redan i nästa match mot Linköping hamnade hemmalaget i brygga, ett underläge med 1-3 och en klocka som tickade mot 90 minuter. Den stora skaran åskådare började att misströsta. Men Sanne Troelsgaard gjorde 2-3 och hoppet tändes och med ett av årets vackraste mål på Malmö IP kunde Anna Anvegård på en drömpassning från Jelena Cankovic göra 3-3. Trots klara målchanser för FCR, lyckades man inte förvalta de utan matchen slutade oavgjort.
Publiken kom tillbaka redan nästa helg för att se matchen mot årets överraskning Vittsjö som kämpade för att sluta två och ta den eftertraktade CL-platsen.
Förhoppningarna var stora från alla att NU skulle det avgöras.
För hemmalaget räckte en poäng för att alla skulle kunna fira det efterlängtade SM-guldet och efter en stabil match som slutade 1-1, kunde publik och alla inblandade fira och guldhattarna plockas fram.
Sportchef Sjögran kunde äntligen pusta ut och fira att hennes lagbygge levererade och levde upp till allas förväntning, efter förra årets snöpliga förlust i sista omgången mot Kopparberg borta.
OBOS Damallsvenskan 2019 avslutades i Kristianstad där FCR vann en säker seger med 0-1 och årets Diamantbollsvinnare Caroline Seger blev matchhjälte genom att nicka in det avgörande målet.
ÄNTLIGEN !
SM-guldet till FC Rosengård och stolta spelare kunde lyfta SM-bucklan efter ett fantastiskt fotbollsår.
FC Rosengård toppade tabellen med 49 poäng, med 22 spelad matcher, 14 vinster, 7 oavgjorda och endast en förlust (mot LB07)
Med 51 gjorda mål och endast 16 insläppta visade man att den anfallsinriktade fotbollen som FC Rosengård står för blev avgörande för att Prinsessan Victorias Pokal kommer att stå på Malmö IP under 2020.
 
Tack för ett fantastiskt fotbollår.
Bakom tangenterna / Erling Nilsson