FC Rosengård är cupmästare 2022

Tidig morgonstund på Malmö IP efter vinsten mot Häcken och jag kan konstatera att Susanne Erlandssons pokal är tillbaka i Malmö. Pokalen som är skapad av den danska silversmeden Hanne Heftö och gjord av silver och förgylld med 24 karats guld, står på en fot av gotländsk kalksten och pryder sin plats vid sidan om Kronprinsessan Victorias pokal på vårt kansli, detta efter vinsten med 2–1 i cupfinalen.

Nu till mina tankar om matchen i Svenska Cupen mellan FC Rosengård och BK Häcken och även lite om efterdyningarna som tyvärr kom att handla mer om domarens beslut än om att finalen var en riktigt bra fotbollsmatch mellan två bra lag. Det blev en finalmatch med hög intensitet, många avslut och bra målchanser så publiken, som uppgick till 1 839 åskådare, fick verkligen en trevlig fotbollskväll.

Jag har sett Häcken i många matcher så matchstarten blev som jag väntade – gästerna chockade publiken med att göra mål redan efter sju minuter. Den första halvtimmen var Häcken det bättre laget och Rosengård hade väldiga problem. Häckens sätt att spela med hög press och hög intensitet är krävande, så de brukar mattas efter en halvtimme. Och mycket riktigt – sista kvarten av första halvlek såg jag att vi var på väg att komma in i matchen och jag kände mig säker på att matchbilden i andra halvleken skulle se annorlunda ut.

Det blev också tydligt direkt när domaren blåste i gång efter paus och Rosengård började jaga en kvittering. Jelena Čanković tog tag i taktpinnen och började dominera på mittplan. Hemmalaget tillät inte Häcken att bygga upp något eget spel och gästerna fick kämpa för att försvara sig. Efter en del missade målchanser blev det Bea Sprung som med ett skott, där hon själv sa att hon fick en konstig träff, lyckades kvittera till 1–1 via ribban. Rosengård fortsatte skapa tryck, Häcken hängde inte med och alla väntade på ett vinstmål för Rosengård.

Som så ofta när ett lag ligger på och pressar för att avgöra en match fick motståndarna en målchans. I slutsekunderna av ordinarie matchtid hade Häcken ett skott som Rosengårds målvakt Teagan Micah gjorde kvällens räddning på när hon tippade bollen i ribban och ut. Mål där och Häcken hade stått som vinnare. Visst är det små marginaler mellan succé och besvikelse.

Rosengård fortsatte att dominera i förlängningen och ville inte att matchen skulle gå till avgörande på straffar. Det blev till slut Stefanie Sanders som efter en hörnvariant lyckades peta in vinstmålet. Ett mål som kom att bli väldigt omdiskuterat, eftersom det var  assisterande domaren som gjorde bedömningen att bollen passerat mållinjen. Det var många upprörda känslor och protester från Häckens spelare och ledare, även efter matchen. Jag stod själv bra placerad och har också sett om situationen en mängd gånger och jag är fortfarande lika fascinerad av alla som gör tvärsäkra uttalande om att bollen var inne eller inte.

Jag är ödmjuk och säger att jag inte vet om bollen passerade linjen, men kan konstatera att domaren godkände målet och i historieböckerna står FC Rosengård som vinnare av Svenska Cupen 2022.

Fotboll väcker känslor, och så ska det vara, men som ledare måste man faktiskt kunna erkänna sig besegrad av ett för dagen bättre lag och i årets final var FC Rosengård det bästa laget i större delen av matchen och vann fullt rättvist. Jag tycker tyvärr att detta föll bort i diskussionerna på grund av allt fokus på målet som avgjorde matchen.

Min bild är att detta var årets bästa match mellan två svenska lag och publiken fick se en fantastiskt spännande och dramatisk fotbollsmatch. Vad mer kan man begära? Vi kan också konstatera att FC Rosengård i år för första gången har chansen att vinna både Svenska Cupen och OBOS Damallsvenskan. En utmaning ett se fram emot.

Redan på måndag ställs Rosengård inför en ny utmaning då Piteå gästar Malmö IP. Avspark 19:00, och ni kan som vanligt köpa biljetter på Ticketmaster.

Piteå har börjat årets serie på ett bra sätt och i senaste matchen spelade man 1–1 mot Häcken, så det kommer att krävas fullt fokus från hemmalagets sida om man ska fortsätta att vara i serieledningen efter måndagens drabbning.

De senaste inläggen: