FC Rosengård satsar mer nere i verksamheten för U15-17

Lena Videkull har jobbat i FC Rosengård längre än någon annan. Hon har varit allt från stjärnspelare och skyttedrottning till A-lagstränare och utbildare. Numera är hon ansvarig för föreningens flickfotboll från fotbollsskolan upp till 15-17-årsgruppen.
Det är en ytterst viktig uppgift i en klubb som vill uppfylla ungdomarnas fotbollsdrömmar och den senaste tiden tycker Lena att hon upplevt ett lyft. Förklaringen ligger i att hon fått hjälp av Frida Svensson.
– När Frida kom in som ungdomskoordinator innebar det att jag, och även Frida, på ett helt annat sätt kan synas ute i verksamheten. Administrationen är en stor och betydelsefull uppgift och jag har ju även ett ansvar för arrangemangen på Malmö IP. Men tack vare att Frida och jag nu kan jobba gemensamt finns det tid att vara ute och se alla lagen. Spelarna gillar det, liksom ledarna och föräldrarna och man får en överblick. Ibland hoppar vi även in när det av olika skäl saknas ledare och kan till exempel vara med och leda en träning.
– Jag är väldigt nöjd och tacksam över att styrelsen lyssnade och förstod att det måste satsas mer nere i verksamheten också. Det gör vi verkligen nu, säger Lena Videkull.
I uppdraget som ungdomsansvarig ingår att se till att alla de olika lagen följer den överenskomna träningspolicyn. Enkelt uttryckt går den ut på att spelarna ska ha mycket bollkontakt och att man ska undvika de stora ytorna.
– Alla ska röra bollen så mycket som möjligt, det utvecklar. När vi säger att vi ska undvika de stora ytorna måste vi även specificera vad som är en liten respektive stor yta. Det varierar från ålder till ålder och olika tränare kan ha skilda uppfattningar. Men för de riktigt unga är till exempel inte fem mot fem-spel små ytor. De ska vara färre än så och alla ska följa policyn.
– Jag tycker också att ”fysen” behöver utvecklas på ungdomssidan och då pratar jag inte om att lyfta vikter. Det är till exempel saker som koordination och balans som behöver förbättras och det behöver man arbeta med mer nu när spontanfotbollen minskat.
Fram till elvamannafotbollen startar är FC Rosengård beroende av föräldratränare. Efter det är målsättningen att det ska vara välutbildade tränare utan egna döttrar i laget. Länge accepterar man också att spelarna håller på med andra idrotter parallellt med fotbollen.
– Fyra av tjejerna i U14 spelar handboll också. De tränar ett pass handboll i veckan och det räknar vi som ett pass även hos oss. Men snart måste de välja. Det är förresten ganska intressant att många tror att det är innebandyn som är den stora konkurrenten, men i våra lag är det faktiskt väldigt många som håller på med just handboll.
– Vi selekterar inte i de yngre åldrarna. Från 15 är det mer elit. Vi jobbar dock med målet att behålla spelarna så länge som möjligt. Gärna som ledare ifall de vill sluta spela. Tyvärr har även vi det ibland svårt att rekrytera tillräckligt många ledare, betonar Lena Videkull.
Förutom seriespelet, är det några turneringar som FC Rosengård har som policy att alltid delta i?
– Skånecupen ställer vi alltid upp i, likaså Staffanstorps tjejcup som är en stor och bra turnering. Future Cup har vi också ett gott öga till och de senaste åren har vi efter att tidigare ha avstått börjat delta i Gothia Cup med de äldre lagen.
Hur mycket hade det betytt om ni haft råd att åka iväg på stora utländska fotbollscuper?
– Väldigt mycket. Vi möter danska lag och deltar i några turneringar på andra sidan sundet. Men för att riktigt höja kvalitén hade vi behövt komma ut och kanske vara med i cuper i Holland eller Tyskland och möta internationella lag tidigare än vi kan göra nu. Men det är i hög grad en ekonomisk fråga och får vara lite av en dröm.
– Eventuellt kan man också diskutera om det inte varit bättre att använda de rätt dyra pengarna det innebär att vara med i Gothia Cup till att istället kunna åka iväg på en turnering ute i Europa.
Text: Ole Törner, Skånesport