FC Rosengård skapar en aktiv sommar för Malmös barn och unga

När vi träffar ungdomskoordinatorerna Jonathan Bartling och Jessica Stegermaier har de precis haft sommaravslutning med ungdomsledarna på Rosengårds IP. Det är en varm sommarkväll strax innan midsommar och det doftar frestande från grillen som fortfarande är varm. På stolar utanför kansliet sitter ledare och samspråkar om spelare, övningar och matchsituationer. Det hörs glada skratt och ivriga diskussioner.

Jonathan och Jessica börjar berätta för oss om de olika sommarlovsaktiviteter som FC Rosengård arrangerar på olika platser i Malmö.

– När barnen är lediga från skolan finns det mycket tid för semiorganiserade aktiviteter, säger Jonathan. ”Efter de två pandemiåren vill vi nu aktivera så många barn och ungdomar som möjligt.”

På flera ställen i Malmö, till exempel i Holma, Kroksbäck, Rosengård, Rönnenskolan och Västra Hamnen kan nu skollovslediga ungdomar knyta närmare kontakt med föreningen. Fast – och det här måste understrykas – aktiviteterna riktar sig mot alla, man behöver inte vara med i FC Rosengård, man behöver inte ens spela fotboll organiserat och framför allt så är det gratis.

– Måndag till fredag mellan klockan 12–14 under åtta veckor har vi handledare på plats, berättar Jessica. ”Vi vill skapa en meningsfull sommar för alla barn och unga runt om i Malmö. I Rosengård är vi aktiva i Vänskapsparken och på Vattenlekplatsen samt på Zlatan court. Ledarna är både tjejer och killar, just i Vänskapsparken har vi tjejer som har gått vår ledarskapsutbildning, superduktiga handledare”.

Vad kan då barnen som kommer vänta sig? Till att börja med så kan de komma som de är, det vill säga – man behöver ingen särskild utrustning. Ledarna har med sig allt fotbollsmaterial; bollar, koner, västar och visselpipa. Samt böcker, filtar och frukt så att alla kan varva ner mellan matcherna.

– Det finns stora gräsytor där vi kan sitta. Vi spelar helt enkelt tills vi är trötta, säger Jonathan. ”Det ska vara lustfyllt och roligt. Och trygghetsskapande – vi har ledare som kommer att finnas där hela sommaren.”

– Det blir lekar, tävlingar, fotbollsspel och högläsning under passen fyller Jessica i. ”Ibland kommer hela familjer och då spelar alla tillsammans, då och då är mammorna och papporna också med. Det är roligt om vi kan skapa en sådan gemenskap.”

De flesta barn som kommer är i åldrarna 7–12 år, men man säger inte nej till någon som vill vara med bedyrar båda två i mun på varandra.

– För de som är lite äldre finns det också streetfutsal, mellan klockan 19–21 i Vänskapsparken, Rönnenskolan och i Västra Hamnen. Det är FC Rosengårds futsal-gäng som organiserar det, både spelare och ledare. Det är ju ljust så länge på kvällarna nu och väldigt många är engagerade där, det är jättekul.

Den svenska sommaren är vacker, men vädret är inte alltid optimalt för utomhusaktiviteter. Vad gör man om regnet öser ner?

– Då brukar jag skicka med ledarna några kortlekar, ler Jonathan. ”Man kan leta upp en yta, till exempel om man är i närheten av en skolgård så kan man gå in under tak och sitta där”.

Både flickor och pojkar är självklart välkomna till sommarlovsaktiviteterna. Och föreningen ställer upp med både kvinnliga och manliga ledare. Något Jessica har märkt är ett lyckat drag.

– När flickorna ser att det finns kvinnliga ledare är tröskeln lägre till att själv testa på och vara med. Och vi har flera ledare på varje aktivitetsställe.

De båda är enade i att Malmö som stad med den här typen av arrangemang blir attraktiv för alla som inte åker någonstans på somrarna. FC Rosengårds engagemang är en del av ”Bästa sommaren” där föreningar och andra aktörer tillsammans erbjuder sommarlovslediga en buffé av aktiviteter att prova på, förutom fotboll exempelvis tennis, volleyboll, pyssel och konst.

– I Vänskapsparken håller dessa aktiviteter på mellan 11–18 på vardagarna, säger Jessica.

Jonathan och Jessica är spindlarna i nätet, men de överlåter helt åt ledarna att planera och styra upp aktiviteterna.

– Det är ledare som inte har känt varandra tidigare, men som blivit vänner genom sitt engagemang under sommaren. Nu planerar de redan för grillkvällen de ska ha efter avslutningen säger Jonathan med ett skratt.

Själva håller de sig alltså lite grand i bakgrunden, låter ledarna hålla i övningarna, låter dem prova sina vingar inom ramen för ledarskap och aktivering.

– Men visst, det är roligt att hoppa in ibland och spela lite fotboll med barnen, avslutar Jessica.


FC Rosengårds sommarlovsaktiviteter arrangeras i samarbete med Malmö stad, MKB Fastighets AB och E.ON.

De senaste inläggen: