FC Rosengård startar Hattrick

FC Rosengård tror på kraften i drömmar och samverkan. Vår vision är att skapa ett jämlikt samhälle där alla barn och familjer vågar tro på sina drömmar och har mål för framtiden, både på och utanför planen. Genom Hattrick by FC Rosengård delar vi med oss av våra drömmar i 16 skånska tjejfotbollsföreningar.
– Vi vill hjälpa till och stötta upp vad gäller fotboll, att träna tjejer, nutritionsfrågor och träning kopplat till menstruation. Vi vet att det ofta är manliga ledare/tränare i tjejlag och med hjälp av detta projekt hoppas vi att frågor runt bl.a. mens och träning ska bli lättare och bekvämare att hantera och prata om. Tillsammans med våra kunskapspartners, Oatly och Libresse, och våra starka A-lagsprofiler vill vi skapa en hållbar tjejfotboll i Skåne, säger Therese Sjögran, Sportchef i FC Rosengård.
Primär målgrupp för Hattrick by FC Rosengård är fotbollsspelande tjejer i åldrarna 13-15 år. Sekundära målgrupper är ledare och föräldrar. Vi hoppas även att detta projekt ska hjälpa till att motverka den s.k. ”dropout-frekvensen”, det vill säga antalet tjejer som slutar spela fotboll, vilken är väldigt hög i den aktuella åldersgruppen.
– Vi har en utmaning i att behålla tjejer inom fotbollen när de kommer upp i högstadieåldern. Vi hoppas nu att vi, genom Hattrick by FC Rosengård, med hjälp av våra A-lagsspelare, kan inspirera tjejerna att fortsätta spela, tillägger Sjögran.
Hattrick by FC Rosengård består av tre delar. Första delen är en 90 minuters fotbollsclinic tillsammans med våra stjärnspelare och elittränare med fokus på skadeförebyggande träning. Andra delen är teoretisk med fokus på områdena nutrition och menstruation. Här har vi tagit hjälp av våra samarbetspartners och experter från Oatly och Libresse. Till denna del är även ledare och föräldrar välkomna. Tredje delen av Hattrick by FC är att laget bjuds in till Malmö IP för att få uppleva hur det är att spela en match i proffsmiljö. Här får laget spela en förmatch till en av FC Rosengårds matcher i OBOS Damallsvenskan, alternativt en match i Svenska cupen.
– Det är viktigt för oss att vi ser till helheten. De unga tjejerna kan bli framtida elitfotbolls-spelare men det viktigaste är att de blir starka idrottskvinnor och individer säger Ida Mbarka, projektledare för Hattrick by FC Rosengård och huvudansvarig för föreningens F19-elitlag.
I samband med Malmöderbyt mellan FC Rosengård och LB07 var det även kickoff för Hattrick by FC Rosengård. Deltog gjorde de deltagande lagen och deras ledare. Följande 16 lag, från 15 skånska kommuner, är en del av Hattrick by FC Rosengård: Åkarps IF, Fortuna FF, Hittarps IK, Klippans FF, Glumslövs FF, GIF Nike, Hyllie IK, Svedala IF, Anderslövs BoIK, BK Höllviken, Dösjöbro IF, S Sandby IF, FC Staffanstorp, Höörs IS, Stehags IF och Sjöbo IF.

Hattrick by FC Rosengård genomförs tack vare stöd från Sparbanksstiftelsen Skåne, Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, och arrangeras i samarbete med Swedbank och Sparbanken Skåne.