FC Rosengård startar nytt projekt

Idag har vi haft ett pressmöte gällande FC Rosengårds nya projekt kring mens och träning. Här finns en pressrelease som sammanfattar projektet:
Rosengård bryter menstabut för att öka jämlikheten
”Tjejer och killar ska kunna träna och tävla på lika villkor”
FC Rosengård kommer under 2017 att påbörja ett arbete med att aktivt jobba med mensfrågor kopplat till träning och prestation. I samband med detta har klubben också knutit till sig Libresse, som kommer att vara en samarbetspartner som ska bidra med kunskap till både tränare och till klubbens tränande tjejer. Inom ramen för projektet, som går under namnet ”Menstabut”, ska FC Rosengård jobba både med elit- och ungdomssatsningen.

  • Det har varit alldeles för tyst för länge men FC Rosengård ska inte vara en klubb där vi tiger om mensfrågan, säger Therese Sjögran, sportchef och ansvarig för projektet. Inspirerade av Libresse projekt ihop med vår egen Lotta Schelin, kände vi att det var dags att göra något så därför drar vi igång detta viktiga arbete som vi hoppas kan inspirerar fler i idrottssverige. Ytterst handlar det ju om att tjejer och killar ska kunna träna och tävla på lika villkor, och mens ska inte i onödan behöva påverka prestationen.

Prestationen i fokus för elitsatsningen
Den övergripande ambitionen på elitnivå är att optimera förutsättningarna för träning och match utifrån menscykeln. Vidare är syftet att fånga upp de individer som har stora problem under menstruationen och där mensen påverkar prestationen negativt.
För att identifiera hur olika spelare påverkas av mensen kommer frågan om mens bli en del av hälsoundersökningarna. Med detta som grund tillsammans med tillgänglig forskning kommer Rosengård sätta in rätt hjälpinsatser, oavsett om det handlar om träningsform, kost eller annat.
Utbildning och menssnack med unga tjejer
På ungdomsnivå kommer alla tränare att delta i ett utbildningsprogram för att systematiskt börja prata om mens med de yngre tjejerna. Undersökningar visar att många inte tränar eller deltar i till exempel idrotten i skolan under mens. Utbildningsprogrammet ska därför ge tränarna underlag för att kunna prata om mens med tjejerna generellt och ge råd om mens och träning.

  • Unga tjejer lär sig tidigt att mens är inget man pratar om, och det är helt enkelt inte okej. FC Rosengård har alltid stått upp för att idrott ska kunna utövas på lika villkor oavsett kön, etnicitet eller social bakgrund, så därför känns det väldigt viktigt att jobba med mensfrågan även bland våra unga tjejer, fortsätter Therese Sjögran.

Samarbetspartnern Libresse kommer att bistå med medicinsk expertis, verktyg och forskningsrön för utbildning av klubbens tränare.

  • Vi är superstolta över att samarbeta med ett av världens bästa fotbollslag och att de vill vara föregångare i den här frågan i idrottssverige, säger Jenny Smith, marknadsansvarig på Libresse. Jag hoppas att vi tillsammans ska kunna göra skillnad och att FC Rosengård kan inspirera fler idrottsklubbar runt om i Sverige.

Kontaktuppgifter:
Therese Sjögran                                                      Magnus Ericsson
Sportchef FC Rosengård                                       Kommunikatör FC Rosengård
Tel: 0735-296147                                                    Tel: 0720-674677
Mail: [email protected]                              Mail: [email protected]