FC Rosengård till final i Svenska Cupen

Som vanligt sken solen över Malmö Idrottsplats under söndagen och vår trogna publik bänkade sig för att se Rosengård ta sig till final i svenska cupen. Hemmalaget var storfavoriter och även jag sällade mig till dem som trodde på en enkel seger och mitt tips före matchen var 4-0 till våra vitklädda favoriter. Men nu är fotboll inte så enkelt, det vet även jag, men ibland är det svårt att inte bara gå på känsla.

Eskilstuna vann sin grupp och ett lag som är i semifinal har naturligtvis som mål att ta sig till final. Därför hade gästerna som matchplan att börja med hög press och stressa Rosengård till misstag. Så såg matchbilden också ut i början och det blev lite rörigt i försvarsspelet. Gästerna stressade fram några bollvinster, dock utan att skapa någon het målchans.

Efter en stund tog Caroline Seger tag i taktpinnen och Rosengård fick mer och mer kontroll över matchen. Efter en knapp kvart kom Mimmi Larsson fri på högerkanten och slog ett stenhårt inlägg som Eskilstunas lagkapten Matilda Plan oturligt stötte in i eget mål. Nu väntade vi alla på att hemmalaget skulle gå mot en enkel seger. Men som i tidigare matcher hackade spelet och det var många felpassningar och bolltapp. Så när domaren blåste av matchen så stod det fortfarande 1-0 på anslagstavlan, men det räckte ju till avancemang till kommande final. En final som kommer att spelas på Malmö IP den 26 maj. Motståndare blir BK Häcken som förra året hade äran att lyft Susanne Erlandsson vackra pokal som är designad av den danska silversmeden Hanna Höftö, verksam på Gotland.

Jag såg på tv när Häcken besegrade Hammarby med 2-1 i den andra semifinalen. Även om Häcken har tappat många spelare så är de även i år ett bra och välorganiserat lag, och det kommer att bli en spännande final. Därför, alla fotbollsvänner, ta nu fram era almanackor och kryssa i den 26 maj 18.00.

Vår resa i gruppspelet och nu i semifinal har inte bjudit på någon sprakande fotboll. Det positiva är att vi inte släppt in något mål i de fyra tävlingsmatcher vi har spelat och med en trygghet i vårt grundspel så är det inte lätt att göra mål på oss. Spelarna är väldigt säkra i sina roller. Även inför söndagens match tvingades tränarstaben att strax innan avspark göra en ändring i startelvan, då Loreta Kullashi tvingades kasta in handduken och Bea Sprung fick starta i en för henne ovan position. Självklart är detta inte optimalt, att under veckans träningar ha jobbat med den tänkta startelvan och sedan i sista stund tvingas göra ändringar.

Nu gjorde Bea en jättebra match som anfallare, och visade vilken lovande spelare hon är.

Naturligtvis är det alltid jobbigt med så många skador som vi har, men som jag skrev i mitt förra inlägg – detta ger andra spelare chansen att kliva fram och visa varför man tillhör Rosengårds A-trupp.

Ska då våra supportrar som följer oss vara oroliga eftersom spelet inte riktigt fungerar? Nej, det tycker jag inte. Eftersom jag följer alla träningar så kan jag försäkra att vi har ett bra lag och ett bra tränarteam och att vårt spel kommer att se bättre ut nu när OBOS Damallsvenskan drar i gång. Redan på måndag kan ni se om min spådom om ett Rosengård som levererar den fotbollen som vi alla vill se. Då kommer Brommapojkarna till Malmö för seriepremiär. Gästerna är nykomlingar och har ett ungt och spännande lag, som säkert kan överraska under säsongen.

Så jag ser fram emot att se er på måndag kväll, då ni har möjlighet att se FC Rosengård i sina nya snygga matchställ. Vi ses kl 19:00 på Malmö IP!

De senaste inläggen: