
Vill du få nyheter och reportage från FC Rosengård skickat till dig?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Publicerad: 19 augusti 2021 / Text: Jeanette Rosengren / Fotograf: Urszula Striner
Det är dags för återstart av OBOS Damallsvenskan efter de olympiska spelen i Tokyo och det har skett förändringar i vårt representationslag. Jonas Eidevall har flyttat till London och Arsenal och efterträtts av Renée Slegers som huvudtränare.
Renée har bott i Sverige i tio år, som spelare kom hon först till Djurgården och senare till Linköping. Parallellt med det var hon bofast i det nederländska landslaget och gjorde 55 landskamper innan kroppen satte stopp. Nästa steg blev tränarjobb på de sydskånska breddgraderna där hon hade ansvar för LB07:s damlag innan det förpassades ur högsta divisionen och senare lades ner. Renée hjälpte då alla sina adepter till nya föreningar, såväl allsvenska som i andra divisioner, trots att hon då själv stod i en märklig situation utan lag att träna. Men då hörde FC Rosengård av sig och efterfrågade hennes kompetens när föreningen gjorde en trupp av två lag – F19- och dåvarande division 2-laget FCR 1917. Och därefter har Renée varit tränare för Dam B parallellt med att vara förbundskapten för U23-landslaget. Nu tar hon ytterligare ett kliv när hon blivit huvudtränare för A-laget i FC Rosengård. Vi passade på att lyssna lite med henne om hur tankarna går inför omstarten.
Hur känns det nu inför höstsäsongen?
– Det känns bra! Det är ju lite samma typ av jobb som jag haft innan, man ska spela matcher och träna med laget men nu handlar det om högsta ligan vilket ju såklart är mer krävande. Men det är också roligt att få jobba med de bästa spelarna.
Hur stor är skillnaden på det jobb du gjort tidigare i föreningen, som tränare för Dam B?
– Mycket är ganska likt, men vi har tidigare mest jobbat med unga spelare där mycket handlar om utbildning och tempot är lite lägre. Men i Dam B finns också många bra fotbollsspelare!
Du har fått en handfull nya spelare till ditt förfogande när ett gäng har lämnat för utlandet. Har du hunnit lära känna dem och vet deras spetskvaliteter?
– Jag har ju bara jobbat med dem ett par veckor hittills, men jag tycker att jag fått ett tydligt intryck av spelarna. Det är inte så lätt på så kort tid, men alla de nya har verkligen visat sig.
De spelare som har varit med i OS och representerat sina länder, i vilket skick är de nu när de kommit hem igen?
– Det har hänt jättemycket för dem, särskilt de svenska spelarna som gick till final och gjorde fantastiska matcher och bra prestationer. Det var på håret att de skulle ha vunnit guldet. Det har såklart varit tufft både mentalt och fysiskt för dem att vara i Tokyo med tidsskillnaden och tätt mellan matcherna. Det är viktigt att vi tar hänsyn till allt de har varit med om, men vi är såklart glada att de kommer hem till oss igen nu!
Nu är det dags att möta KIF Örebro. Hur ska ni knäcka den nöten? Det blev ju 0–0 i mötet uppe på Behrn Arena i början av juli?
– Jag har såklart sett matchen och spelarna har den i bakhuvudet, men nu spelar vi hemma och det är första matchen efter uppehållet. Vi ska förstås visa vilken identitet vi har som lag och vinna matchen!
För alla som läser det här och inte riktigt känner dig än, hur skulle du beskriva dig själv som ledare?
– Jag skulle säga att jag är involverande som ledare, jag vill gärna samarbeta. Är inte så auktoritär, vill spela en viss typ av fotboll och vill att spelarna tar sina egna beslut ute på plan, men jag vill ändå skapa en tydlighet. Det gäller att få balans.
Det kan ju också vara så att du kommer in med en ny röst och energi och ger spelarna en boost inför hösten?
– Jag hoppas att jag får den effekten, men spelarna är så skickliga och har sina egna målsättningar. Det viktigaste är deras egen inre motivation skulle jag säga.
Är det några andra förändringar i ledarstaben i höst?
– Ja, Ieva Kibirkštis, som är huvudtränare i vårt division 1-lag, har nu också en roll kring A-laget. Hon är analytiker på våra matcher och delaktig i träningarna med en del av det fysiska upplägget. Hon kommer också att finnas på läktaren och tagga vissa moment, ett bra tillskott.
Vi är en förening där alla står bakom och jobbar aktivt för en mer inkluderande idrott, där jämlikhet och allas lika värde är högst upp på agendan. Pride-rörelsen handlar om att med kultur, utbildning och opinionsbildning skapa ett samhälle där alla får plats oavsett vem man är, var man kommer ifrån eller vem man älskar. En mer inkluderande och jämlik värld. Detta kan vi uppnå genom att arbeta tillsammans, som ett lag, mot samma mål.
Denna match spelar vi för en inkluderande idrott i ett unikt matchställ, särskilt framtaget för WorldPride. Matchtröjorna kommer sedan att auktioneras ut och intäkterna går till välgörande ändamål.
FC Rosengårds nya låt – Hand i hand – har livepremiär i samband med matchen. Den framförs av artisten Joy tillsammans med Irya Gmeyner, FCR-kören och Malmö Symfoniorkester.
Framtagandet av låten har gjorts möjligt av Malmö Live, MKB, E.ON och PwC.