FC Rosengårds herrar laddar om inför 2020

Sexa 2018, sexa 2019. Det blev status quo för FC Rosengårds herrar i division 2.
Det var inte riktigt den kontinuiteten sportchefen Valentino Lai pratade om inför säsongen, men han tycker att man är på rätt väg.
– Vi har nio spelare i truppen som redan är kontrakterade för 2020, ett par av dem har ytterligare en säsong på sina kontrakt. Jag är redan igång med de övriga vi vill ha kvar. I längden ger sådant resultat, säger han.
– Kontinuitet ligger även i organisationen runt laget och i spelsättet. Vi vill att FC Rosengård ska spela ett snabbt posessionspel där vi även har tålamod att vänta på möjligheten och öppningen. När den kommer ska alla ha tekniken och modet att slå passningen som behövs för att lösa upp.
En förändring FC Rosengård tvingades göra var ett skifte på tränarposten en bra bit in på seriespelet. Mladen Blagojevic ville inte fortsätta och assisterande tränaren Ylli Shabani tog klivet upp.
– Mladen kom till en punkt när han inte tyckte att han kunde tillföra mer.
Eftersom det var ett sent läge och tåget till topplatsen mer eller mindre redan hade gått och FC Rosengård aldrig var i någon fara att dras in i bottenstriden blev det aldrig någon dramatik.
– Vår stora utmaning var att acceptera att game-planen inte riktigt satt där.
Qviding vann serien och FC Rosengårds Malmörival BK Olympic kom tvåa och kvalar när det här skrivs till division 1. IFK Malmö var seriens stora besvikelse och tvingades kvala för att klara nytt kontrakt. Det gick vägen.
BK Olympic har länge varit bra på att lyfta upp talanger och även hitta lokala spelare i lägre serier. En av de tongivande spelarna, Filip Bohman, fann till exempel Lindängelaget i Skurups AIF i division 5.
– Jag tittar hela tiden på massor med fotboll för att se vad som kan finnas där ute för oss också. I vår trupp har vi till exempel Kasper Alsén från Ystad, som är född -02. Där kan vi ha hittat något liknande Bohman. Men det är så mycket som ska stämma med skola, resor och så vidare.
Lokalt finns talanger i Malmö FF:s ungdomsled. Mitt under säsongen kom Yassin El Harrab från MFF P19 som när han fick beskedet att han inte skulle få kontrakt i MFF 2020 valde FC Rosengård. Under hösten spelade El Harrab åtta matcher i division 2 västra. Men steget från junior- till seniorfotboll är stort. Valentino Lai betonar att det även finns ett mentalt steg att ta.
– Individen måste ha rätt mental inställning när verkligheten kickar in. Plötsligt är man inte i MFF på Stadionområdet med mycket serverat utan på Rosengårds IP i ett division 2-lag. Då gäller det att snabbt acceptera det och samtidigt ha tålamodet att vänta på sin chans. Yasin har massvis med boll i sig och bra förutsättningar. Men det tar tid.
Tålamodet gäller även för de allt fler talangerna från de egna leden som FC Rosengård lyfter till A-laget, som Mohammed Abdulkadir El-Haj och Ahmed Zagnonn.
– Vi vill satsa på våra juniorer. Men mixen måste vara rätt. Jag pratar mycket med våra ungdomsledare och följer själv flera matcher. Flera årgångar är mycket lovande, till exempel -05 och -06 och de ska veta att vi har ögonen på dem när de är redo.
Skulle det vara bra eller dåligt för FC Rosengård om BK Olympic går upp i division 1?
– Jag tror att det är bra. De är värda det. Om de blir kvar i division 2 blir det dessutom ännu mer spelarnas marknad när flera Malmölag på samma nivå ska konkurrera om samma spelare.
Bra eller dåligt att IFK Malmö klarade sig kvar?
– Bra där också, trots det jag sa om många på samma nivå. Malmöderbyn är trevliga och vi vann båda matcherna mot IFK Malmö i år.
Text: Ole Törner, Skånesport