FC Rosengårds herrlag har lagt grunden för någonting nytt

– Serien handlar om en enda sak; riskminimering, och där kunde vi har varit mer cyniska.
Herrlagets tränare Tommy Ringblom kom till FC Rosengård i vintras och gör sitt första av minst två år i klubben. Han kom till ett lag som slutat sexa i sin division två-serie två säsonger i följd efter att tidigare ha tagit upp LB07 i samma division.
Med få omgångar kvar i en från början kort serie, blir slutfokus att hålla sig kvar och förhoppningsvis ta nya tag inför ett ”normalt” fotbollsår.
– Den här säsongen är väldigt svårsummerad så här långt. Vi fick en tuff start med förlust mot Olympic där vi var tagna av stundens allvar. Fram till senaste Ängelholmsmatchen har vi dock varit det bättre laget i samtliga matcher. Både sett till spel och skapade chanser. Dock har inte det sista suttit där vilket resulterat i bara två vinster och fem oavgjorda. Jag är säker på att det kommer lossna.
Ringblom betonar att säsongen 2020 handlar om att vara cynisk i sitt tänk om man vill nå snabba resultat.
– Serien handlar om en enda sak; riskminimering, och där kunde vi har varit mer cyniska. Det finns vissa lag som följer den filosofin till max. Vi är samtidigt inte ett lag som går ut i matcherna genom att ta noll procent risk. Vi vill spela! Vi sätter just nu en filosofi och spelidé, men det är svårt när man har kniven på strupen i varje match. Jag tror verkligen att coronasäsongen med bara 13 omgångar missgynnar oss. Ängelholm är ett exempel på ett lag som gjort det bra utifrån förutsättningarna; de försvarar djäkligt bra och har sedan två kvalitetsforwards som levererat.
Hur har det sett ut fotbollsmässigt tycker du?
– Väldigt bra måste jag ändå säga, men tillfälligheter har begränsat poängskörden. Mot Vinberg spelade vi oavgjort sedan deras två enda avslut mot mål gått i mål och det är signifikativt; att utdelningen inte kommit. Mot Ullared fick vi en felaktig utvisning efter en minut och en tveksam straff emot oss, ändå vinner vi. Mot IFK Malmö som utmanar Ängelholm om seriesegern hade vi uppemot 85 procents bollinnehav, men det slutade 0-0. De jublade som om de vunnit efteråt…
– Likadant var det mot Västra Frölunda. Insatsen var verkligen bra, men vi fick bara oavgjort. Jag tycker att tabellen är grovt missvisande. Vi måste bli effektivare och fylla på med mer folk, så enkelt är det.
Nio omgångar är samtidigt en kort tidsintervall för vilken klubb som helst som ämnat sätta ett spel med en ny tränare.
– Vi har åtta nya spelare, en helt ny ledarstab, en ny formation och en ny spelidé. Jag tycker att det ser bra ut, men det tar tid ibland innan allt faller på plats.
Är 2020 egentligen inte bara ett enda stort träningsläger för 2021? Såväl fotbollsmässigt som generellt i livet…?
– Lite grand faktiskt. Även om det naturligtvis inte var målsättningen.
Vad ser du för potential för herrlaget på sikt?
– Vi borde redan i år varit med i toppen i division två och klubben vill ju ta steget till Ettan först och främst. På sikt är jag säker på att vår spelidé kommer att fungera och ge resultat.
Hur trivs du annars i FC Rosengård?
– Jättebra. Jag ångrar inte en sekund att jag valde FCR. Vi har mycket erfarenhet och kunskap i truppen – och i hela föreningen. Den sportsliga ledningen med Valentino Lai i spetsen är ambitiös och engagerad. Spelarna är skickliga och lyhörda. Det är en proffsig klubb som har en tydlig spelidé. Vad mer kan man begära?
Text: Christoffer Ekmark, Skånesport