FC Rosengård bemöter Sydsvenskans artikel

Sydsvenskan försöker få det till att klubbens pengar läggs på sponsorsresor med privatjet. Det stämmer inte. Att någon av klubbens sponsorer flyger eget flygplan och betalar detta själv ur egen ficka kostar inte klubben eller skattebetalarna en krona.
Som sponsor av FC Rosengård får man värdet av att sponsra ett framgångsrikt lag, gör en insats för en jämställd fotboll och bidrar till ett justare samhälle i stort. Men sponsorer ska också ha en direkt affärsnytta av att bli en del i klubbens nätverk. Därför är resor i vilka klubbens sponsorer gör utåtriktade aktiviteter i samband med sportevenemang normalt en central del av sponsoravtalen. Att en av sponsorerna reser med eget flyg och bjuder med sig övriga sponsorer och delar av styrelsen på resan kan sticka i ögonen på vissa. Men det viktiga för oss i klubben är att denna sponsor inte dragit av en krona för detta i sina åtaganden gentemot oss.
Nätverksaktiviteter som sponsorsresorna har ingått i de sponsoravtal som tecknats med de större sponsorerna. Sponsorerna har på så vis dragit nytta av avtalen och fått möjligheten att utöka sina nätverk. Resorna har alltså inte belastat FC Rosengårds verksamhet, tvärtom är de i flera fall en viktig förutsättning för sponsorernas engagemang. Tvärtom har vissa sponsorer valt att betala för resorna en gång till, vilket innebär att resorna i något fall gett ett visst överskott till klubbkassan.
Utan våra sponsorer hade FC Rosengård kunnat lägga ner sin satsning på att vara ett europeiskt topplag. Sydsvenskan försöker trots det misskreditera FC Rosengårds ansökan om pengar från Malmö stad – varför då? Jo, på grund av att en av de övriga sponsorerna har erbjudit andra sponsorer att följa med på en flygresa. Kritiken är svår att begripa. Hade det varit bättre om sponsorn flugit ensam i planet? Hade klubben haft mer pengar då? För tydlighetens skull vill vi klargöra att inga politiker har följt med i det aktuella flyget.
FC Rosengård arbetar strategiskt och målmedvetet för att kunna mäta sig med europeiska klubbar som har bättre ekonomiska förutsättningar. Vi gör breddsatsningar på unga flickor, identifierar unga spelare i 20-22-årsålder som kan utvecklas samt har en professionell organisation och ett tränarteam som brinner för sin uppgift. Men hur smart och engagerat vi än jobbar så behövs det mer pengar för att kunna delta i Europaspelet.
Utan Malmö stads stöd hade FC Rosengård inte kunnat spela i Champions League. Med kommunens hjälp har vi kunnat täcka kostnaderna för vårt Champions League-spel och kunnat fokusera på matcherna. I fjol bidrog Malmö stad med 950 000 kronor till föreningen. Motprestationen var bland annat att Malmös skolelever erbjöds fritt inträde till föreningens hemmamatcher i Damallsvenskan och Champions League under 2016 och första halvåret 2017. Vi är tacksamma för Malmö stads insatser för en jämställd idrott.
Vi vill även applådera och tacka Malmö stad för att man i år tagit det för jämställdheten stora steget att bli Sveriges första Fair Pay-certifierade kommun. Innebörden är bland annat att sponsorpengar från kommunen och de kommunala bolagen samt träningstiderna ska fördelas jämställt. Det är ett viktigt ställningstagande för att idrotten ska vara lika för alla människor, oavsett kön, samt att resurser och möjligheter ska vara samma för alla.
Det statliga bolaget Svenska Spel valde i år att ge fyra miljoner kronor i så kallad Europabonus till de svenska herrlagen, medan de mer framgångsrika damlagen får dela på en halv miljon. UEFA satsar totalt ca 1,25 miljarder euro (!) på herrarnas Champions League och cirka två miljoner euro på damerna. 99,8 procent till killar, 0,2 procent till tjejer. Längre bort från en jämställd sponsring och fair pay än så kan man knappas komma, år 2017.
Vi är en fotbollsklubb helt utan vinstintressen. Vi driver även flera samhällsprojekt, bland annat ett flertal framgångsrika arbetsmarknadsprojekt, där det mest kända är Boost by FC Rosengård, som skapat sysselsättning för över 3 000 långtidsarbetslösa. FC Rosengård driver även Football for Life, ett projekt i Sydafrika som arbetar med att skapa bättre förutsättningar för tjejer att spela fotboll.
Vi är tacksamma för hur våra sponsorer bidrar till klubbens verksamhet. Att de valt att stötta vår proffssatsning inom damfotbollen på högsta nivån i Europa, i kombination med stödet från Malmö stad, har varit avgörande för vårt deltagande i Champions League. På hela FC Rosengårds vägnar tackar vi Malmö stad och våra sponsorer för att ni gör våra framgångar på och utanför planen möjliga!
 
Läs Sydsvenskans artikel här.
Sponsorn Dan Olofsson bemöter artikeln här.
Genmäle från FC Rosengård här.