Vill du få nyheter och reportage från FC Rosengård skickat till dig?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Publicerad: 13 december 2021 / Text: Jeanette Rosengren / Fotograf: Urszula Striner
Den här speciella kvällen hade vi – skribenten och fotografen – stämt träff med tränaren Richard Nielsen och spelaren Nechervan Shamo på kansliet vid Rosengårds IP. Samtalet skulle bland annat handla om kvalspelet till den nationella serien. Men det gick lite troll i det hela. Nechervan Shamo blev uttagen att träna med herrarnas A-lag inför den sista, viktiga, matchen för hösten i division 2 och kvalspelet till nationella serien blev inte riktigt vad man hade hoppats på. Det blev ändå en givande stund där det verbala kom från tränare Richard och det rent visuella från Nechervan. Låter det märkligt? Häng med så reder vi ut begreppen!
Richard Nielsen tränar U16-laget i FC Rosengård, ett lag som består av pojkar födda 2005. Richard, som i det civila är byggnadsarbetare med en arbetsdag mellan 07–16, har varit i klubben i ett och ett halvt år.
– Jag har trivts bra från första början och har bra backning från gänget jag arbetar ihop med, berättar Richard när vi satt oss till rätta inne i klubblokalen.
Hans trupp är 22 spelare stor. Tjugo av dem är födda 2005 och två är ett år yngre, men uppflyttade. De flesta i laget har spelat i föreningen sedan barnsben, med komplement från ett par spelare som kommit från andra lag. Det finns också möjlighet för Richard att låna in fler 06: or till matcherna, om det skulle behövas. Man samarbetar tight mellan de olika åldersklasserna.
– Vi är tre som är tränare och vårt mål är att killarna ska bli så bra de bara kan. Vi har också en lagledare. Det har funkat bra i år, jag är väldigt nöjd med de personerna jag jobbar med. Så har vi också en nära relation med 06: orna och deras ledare. Vi ringer varandra i princip varje dag och planerar bland annat spelarnas matchning så att det inte blir för mycket för dem.
Just när Richard berättar om detta kliver 06: ornas tränare Roland ”Rolle” Ohlsson in genom dörren och morsar glatt på oss. ”Rolle” har blivit porträtterad i nyhetsbrevet tidigare och han är på kansliet för att ha möte med spelare och föräldrar.
Samarbetet med de andra ledarna, själva teamet och sättet att planera är något som Richard tycker är viktigt.
– Du kommer inte hit som tränare för att bara leda ditt lag, du är i en förening och då ska du som ledare jobba för föreningens bästa. Vi har varit tydliga från början med att vi ska arbeta för varandra och hjälpa varandra så mycket som möjligt.
U16-laget tränar tre gånger per vecka.
– Jag hade gärna haft fler träningstillfällen, säger Richard, ”men det blir svårt med tiden i så fall eftersom jag har egna barn som tränar fotboll och de behöver också uppmärksamhet”.
Vi skulle ju prata om det där kvalspelet till den nationella serien. Men hur kommer man dit till att börja med? Det visar sig att resultatet i höstserien är avgörande.
– Vi har spelat i Skåne A-serien och där har vi kommit så pass högt upp i tabellen att vi kunnat kvala till U17, division 1, som alltså är den nationella serien. Det är snäppet under U17-allsvenskan. Spel i en sådan serie innebär matcher över hela Sverige med långa avstånd berättar Richard.
– Vi kom alltså trea i vår serie och kom med i en av tre kvalgrupper som har fyra lag i varje. I vår grupp hamnade vi med Lödde som hade varit med i nationella serien, Ystad IF FF som också varit med i nationella och Kristianstad som kom etta i vårens Skåne A-serie. En mycket tuff grupp således.
Richard skakar på huvudet och menar att det faktiskt var den svåraste gruppen som man kunde ha hamnat i. Lagen i gruppen spelade så en enkelserie och från början gick det bra. FC Rosengård mötte Ystad på hemmaplan och hade läst på om hur de spelade, hade också erfarenhet från en vänskapsmatch tidigare under året. Man vann matchen.
– Och bara det tyckte vi var en bra prestation! Sen spelade vi tre matcher på sju dagar i den kvalserien. Nästa match var borta mot Lödde, den matchen vann vi också. Sen stod det mellan oss och Kristianstad. De hade i sin tur spelat oavgjort i sin första match och vunnit den andra…
Bäddat för en rafflande kväll alltså. Och det blev det. Men inte för FC Rosengårds killar dessvärre.
– Nej, det gick inte som vi ville. De var det bättre laget för dagen där på bortaplan! Och det kan ha berott på nerver såklart. Men totalt sett så tycker jag att det är jätteduktigt och vi är nöjda med killarna. Vi tycker det är en bra bedrift att slå två lag som spelat på näst högsta nivån. Men killarna var besvikna över resultatet.
Säsongen 2022 kommer laget att gå upp och spela i U19-serien. Nota bene, om de skulle spelat efter fysisk ålder skulle de ha mött andra 17-åringar. Är inte risken att det kommer att bli för tufft?
– Vi bygger på detta lag och vi kommer eventuellt att ta in spelare som söker sig hit och som tar en plats i laget. Jag tror verkligen på killarna. Det kommer att bli ett svårt år för vi kommer att möta lag med spelare som är två år äldre, men redan denna säsong har killarna spelat mot ett år äldre och det har gått bra. Fysiken kan bli svår, två år är mycket i den åldern, men det ger oss bra förberedelse för framtida A-lagsspel.
Förklara för en som inte vet, får man värva i den åldern?
– Det fungerar så här, vi har en frimånad mellan november och december. Då får spelare lämna klubbar och spelare får gå till andra klubbar. Man har som tränare en hederskodex om att inte gå och prata med andra klubbars spelare, ska dom komma så ska dom ta kontakt eller komma själva. När en spelare själv tar kontakt får han provträna i två veckor så att han kommer in i laget på rätt position.
Vilken typ av fotboll skulle du säga att ni spelar?
– Jag är en sådan tränare som fotbollsmässigt vill hålla bollen inom laget, ha bra passningsspel och komma runt på kanterna. Jag vill att spelarna ska spela en snabb, attraktiv fotboll helt enkelt, med få touch på bollen. Den ska gå snabbt ut från målvakten och vi ska pressa högt.
Vi ska prata lite om Nechervan Shamo också, killen som är ute i det kalla höstmörkret och tränar, vem är han?
– Det är en spelare som spelat med oss i seriespelet, men som numera tränar mest med A-laget. Han är väldigt träningsvillig. Du kan inte säga till honom att han inte får träna, då blir han arg! I helgen som gick var han uttagen till Skånelaget, så han har varit i Göteborg och spelat med dom. En bra merit och en tydlig indikation på att han är på rätt väg.
Vi gör en liten paus här, för Richard lovordar samarbetet med A-laget. Det är inte bara Nechervan som är uppe och tränar med seniorerna, så är även två målvakter och en utespelare. Och budskapet är enkelt till de unga spelarna: Ha tålamod!
– Ja, de måste förstå att det kan komma att gå år utan att de spelar en enda seniormatch, men de utvecklas och de får en förståelse för att det inte är lätt att platsa i ett A-lag.
Tillbaka till den unge talangen nu.
– Vi tror väldigt mycket på Nechervan. Han är hjärtat i laget, en riktig pådrivare och träningsnarkoman. Är han inte på planen så är han ute och springer. Och han är duktig i skolan också, det värdesätter vi väldigt högt. Han går i första ring. Det är en kille som har spelat i föreningen i hela sitt fotbollsliv och nu har hans lillebror också börjat ta stora kliv.
Serien är slutspelad, har ni inte en viloperiod nu?
– Nu är utesäsongen slut, men vi går in och börjar den nya säsongen redan nu, med vinterträning och återuppbyggnad inför nästa år. Vi har två inomhuscuper vi ska spela innan året är slut, dels en turnering i Bromölla, dels Skånecupen. Så vi har lite att se fram emot innan vi i januari börjar bygga inför nästa säsong. Spelarna kommer att vara lediga mellan 15/12–15/1, men kommer att få individuella program. Konstgräsplanerna stängs ju ner under den perioden så det blir fys, löpning och brottningsträning. Vi måste ju kunna springa mer än lagen vi möter nästa säsong!