Fler tjejer på väg mot ledarroller

Female Coach Development Program (FCDP), som drivs av FC Rosengård genom Football for Life med stöd från Svenska Postkodstiftelsen, är nu i full gång i såväl Sydafrika som i Malmö.
Första utbildningstillfället inom ramen för Female Coach Development Programs (FCDP) svenska del genomfördes under tisdagskvällen tillsammans med Malmö stads och Skåneidrotten/SISU:s satsning på ”Unga ledare”. Först ut på programmet var Föreningskunskap. Under kvällen pratades det om vad en förening är, hur den är organiserad, vilka som bestämmer i en förening osv.
FCDP är ett ledarskapsprogram för tjejer med ledaregenskaper inom ramen för Football for Lifes verksamhet. Football for Life drivs sedan 2008 av FC Rosengård och arbetar med fotbollen som verktyg för att stärka unga sydafrikanska tjejers självkänsla, självförtroende och ställning i samhället. Men denna ledarskapssatsning startar vi nu även upp en svensk version av Football for Life.
Totalt har 15 tjejer engagerats i FCDP-satsningen i Sverige. Detta är tjejer, från framförallt Rosengård, som är intresserade av att bli ledare men saknar föreningsbakgrunden.
– Jag vill gärna hjälpa andra att växa och utvecklas. Jag vill vara en rättvis ledare och en förebild för andra. Det är sådana ledare jag själv ser upp till, säger Jehona Hamzaj en av tjejerna som ingår i den svenska satsningen på FCDP.
Satsningen på FCDP i Sverige genomförs i samarbete med Tjejer i förening. Tjejer i förenings ledare kommer även att hålla i utbildningstillfällen inom områden som jämställdhet, demokrati och sexuella trakasserier för våra 15 tjejer.
Förutom de rent teoretiska momenten kommer vi att komplettera utbildningen med praktisk erfarenhet under såväl sommarlovet som vid flertalet prova-på aktiviteter under hösten, där tjejerna bl.a. får testa thaiboxning, fotboll och gruppträning och se vad det innebär att vara ledare i just dessa föreningar.
– Med denna satsning vill vi stärka tjejerna och få in fler förebilder inom föreningslivet. Får vi in fler duktiga tjejer som ledare hoppas vi att det är fler tjejer som väljer att engagera sig i fritidsaktiviteter, säger Hyrije Matarova verksamhetsansvarig från Tjejer i förening.
Parallellt med den svenska satsningen kommer totalt 60 kvinnliga ledare att utbildas i Sydafrika inom ramen för Football for Life. FCDP finansieras under de två kommande åren via stöd från Svenska Postkodstiftelsen.
 
Läs mer om Football for Life här.
För mer information, kontakta Jenny Damgaard på telefon: 0709-760062 eller mail.