Football for Life Sverige får fortsatt stöd

Football for Life drivs sedan 2008 av FC Rosengård och arbetar med fotbollen som verktyg för att stärka unga tjejers självkänsla, självförtroende och ställning i samhället. I Sydafrika har verksamheten bedrivits sedan 2008 och under 2020 startades en svensk version upp i Rosengård som inleddes med en ledarskapsutbildning för unga kvinnor. Under hösten genomgick deltagarna den teoretiska delen av ledarskapsutbildningen och det står nu klart att Malmö stad ställer sig positiva till FC Rosengårds arbete och därmed beviljat fortsatt utveckling av satsningen.
Precis som för många andra blev 2020 ett speciellt år. Äntligen kunde den svenska versionen startas upp, men med andra förutsättningar än tänkt. Jenny Sjöstrand, projektledare för Football for Life Sverige, berättar mer:
Vi hann knappt börja med de fysiska träffarna innan smittspridningen i samhället tog fart med skärpta restriktioner som påföljd, men att ställa in utbildningen var aldrig ett alternativ. Vi har länge jobbat för att få igång en svensk version och fler ledare behövs mer än någonsin. Vi ställde snabbt om till digitala träffar, med stort stöd från våra externa föreläsare, med fokus att behålla samma upplägg kring teori och viktigast av allt, workshops och diskussioner bland deltagarna.
Delaktighet har varit ett nyckelord och ständiga uppföljningar har gjorts för att deltagarna ska kunna göra sin röst hörd. Externa föreläsare har medverkat från RF/SISU Skåne, Malmö universitet, och Tillsammans i förening. De har alla varit väldigt uppskattade av deltagarna. De ämnen som berörts är pedagogik, konflikthantering, sexuella trakasserier, jämställdhet, och värdegrundsarbete. Till våren blir det fokus på mer praktik och möjlighet att vidareutbilda sig till domare, fotbollstränare, och administratör. En av deltagarna, Amra Turanovic, 21, berättar hur hon upplevt utbildningen hittills:
Jag tycker att det är en oerhört lärorik utbildning som öppnar nya perspektiv på ledarskap och dess olika former. Vi inspireras till att följa våra drömmar och skapa något med de verktyg vi får och förutsättningarna vi har. Dessutom växer inspirationen för kvinnligt ledarskap – något jag anser att samhället är i behov av.
Att FC Rosengård blivit beviljad fortsatt stöd från Malmö stad i denna satsning är oerhört glädjande.
Jag är riktigt taggad på våren! Deltagarnas engagemang ger så mycket energi och det känns väldigt bra att kunna ta tillvara på den. Vi lär av varandra. Vi ser även fram emot att öppna upp ansökan för höstens utbildning och nya deltagare, säger Jenny Sjöstrand.
Läs mer om Football for Life på FC Rosengårds hemsida eller följ oss på Facebook. Ansökan för hösten annonseras under våren – håll utkik!