FC Rosengård i samarbete med Tim Bergling Foundation

Under 2022 samarbetar FC Rosengård med Tim Bergling Foundation kring psykisk hälsa bland unga. Samarbetet tar sig uttryck i utbildningar, paneldiskussioner och workshops kring psykisk hälsa, både i sin egen verksamhet och externt. FC Rosengårds A-lag spelar också en hemmamatch i OBOS Damallsvenskan i ett specialdesignat matchställ på temat For A Better Day.

FC Rosengård har lång erfarenhet av att jobba med sociala frågor och har tidigare samarbetat med exempelvis Cancerfonden och WorldPride.

”Vi är imponerade av FC Rosengårds starka sociala engagemang och deras enträgna och målinriktade arbete för ungas psykiska hälsa. FC Rosengård är ett föredöme bland idrottsföreningar med sitt resultatorienterade sociala arbete som dessutom kommer från hjärtat. Genom vårt samarbete har vi nått ut med viktig kunskap till många unga och det vill vi fortsätta med. Vi är också stolta och känner oss hedrade över att FC Rosengårds spelare är sådana fantastiska ambassadörer för vårt gemensamma budskap.
Klas Bergling, Tim Bergling Foundation

Tim Bergling Foundation

Tim Bergling – även känd som Avicii – var en av vår tids mest hyllade och älskade producenter, artister och låtskrivare. Stiftelsen Tim Bergling Foundation, som grundades av hans föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén, arbetar aktivt med olika insatser och med målet att förebygga psykisk ohälsa bland barn och unga.

Läs mer om Tim Bergling Foundation här.

Vårt ansvar

Psykisk ohälsa bland unga har ökat kraftigt de senaste åren. I FC Rosengård ser vi med allvar på detta och vill med hjälp av fysisk aktivitet och ett socialt sammanhang verka för att skapa en positiv förändring – både i den egna föreningen och idrotten i stort. Som en stor sportslig aktör känner föreningen ett ansvar att öppna upp för dialog och arbeta bort stigmat runt psykisk ohälsa. Utbildning och diskussion är nödvändigt för att skapa förändring, förståelse och trygghet. Därför är FC Rosengårds största fokus att utbilda, både internt och extern, inom psykisk hälsa.

Matchställ – For A Better Day

I oktober uppmärksammas psykisk hälsa extra mycket i samband med World Mental Health Day. Fredagen den 14:e oktober 2022 spelar därför FC Rosengårds allsvenska lag i ett exklusivt matchställ, designat tillsammans med Tim Bergling Foundation.

Citaten som pryder tröjorna kommer från FC Rosengårds ungdomsspelare och de berättar på vilket sätt fotbollen får ungdomarna att må bra. Citaten går att läsa på fem olika språk inuti siffrorna på ryggen och Aviciis välkända play-symbol. På detta sätt vill klubben lyfta fotbollen som ett kraftfullt verktyg för att skapa förändring och något som bidrar till såväl psykisk som fysisk hälsa.

Tröjorna auktioneras sedan ut och intäkterna går till klubbens fortsatta insatser inom psykisk hälsa.

Det är viktigt för oss att vara med och sätta fokus på våra hjärtefrågor och där vi kan göra skillnad. Tidigare har vi samarbetat med bland annat Cancerfonden och WorldPride. 2022 kommer vi, precis som tidigare år, spela i ett specialställ kopplat till engagemanget. Matchtröjorna, som designas av FC Rosengård och Tim Bergling Foundation, kommer senare att auktioneras ut där intäkterna går till insatser inom psykisk hälsa.
Therese Sjögran, Sportchef FC Rosengård

Vi är en förening som tar ett väldigt stort samhällsansvar och lägger lika mycket resurser på våra sociala verksamheter som på våra sportsliga. Samtliga av våra sociala verksamheter är sprungna ur att vi har identifierat ett behov eller en utmaning som vi vill arbeta med att förbättra. Samarbetet med Tim Bergling Foundation gör att vi tillsammans kan arbeta förebyggande kring psykisk ohälsa och få fler unga att våga berätta hur de mår.
Jenny Damgaard, klubbchef FC Rosengård

FC Rosengårds insatser kring psykisk hälsa 2022

Utbildning – Psykisk hälsa & fysisk aktivitet

Internt i föreningen och externt mot andra fotbollsföreningar i Skåne. Ett samarbete med Tim Bergling Foundation, Aldrig Ensam, Swedbank, Sparbanken Skåne, Sparbanksstiftelsen Skåne, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta samt Sparbanksstiftelsen Finn.

Hattrick Cup

En fotbollscup på Malmö IP med kringaktiviteter kopplat till psykisk hälsa.
I samarbete med
Sparbanksstiftelsen Skåne, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta samt Sparbanksstiftelsen Finn, och arrangeras i samarbete med Swedbank, Sparbanken Skåne.

Paneldiskussioner & Workshops

Flera gånger under 2022 kommer FC Rosengård arrangera workshops och paneldiskussioner med fokus på psykisk hälsa. Detta kommer kopplas till föreningslivet såväl som näringslivet och offentlig sektor.

FC Rosengård – Eskilstuna United

Under hemmamatchen mot Eskilstuna United den 14:e oktober kommer FC Rosengård spela i ett exklusivt matchställ som designats tillsammans med Tim Bergling Foundation. Matchtröjorna kommer sedan auktioneras ut och intäkterna går till klubbens fortsatta insatser inom psykisk hälsa.

For A Better Day – insamling

FC Rosengård kommer under hela året bidra till Tim Bergling Foundations insamling – For A Better Day – där barn och unga (under 25 år) kan skriva in och berätta vad de behöver för en bättre morgondag. FC Rosengård kommer använda sitt stora nätverk av fotbollsspelande barn och unga för att samla in så många röster som möjligt.

Utbildningspartners