Föreningen

Vår Vision

Tro på din dröm

FC Rosengårds vision är att skapa ett jämlikt Malmö som inkluderar alla områden och människor. Där alla barn och familjer vågar tro på sina drömmar och har mål för framtiden. Både på och utanför plan.

Jämlikhet, gemenskap, vinnarkultur

För att skapa möjligheter för alla att tro på sina drömmar arbetar vi med jämlikhet, gemenskap och vinnarkultur. Dessa är ledord i föreningens alla verksamheter och vi strävar varje dag efter att vara en god samhällskraft som gör skillnad på riktigt.

Vårt arbete med jämlikhet innefattar att vi tar kampen för jämställdhet samt jobbar med integration och inkludering. Vår målsättning är att män och kvinnor ska ha likvärdiga förutsättningar i sitt idrottande såväl som i samhället. Vi jobbar aktivt för att alla ska inkluderas, oavsett vem man är, var man kommer ifrån eller vem man älskar.

I FCR-familjen ska alla känna sig delaktiga och involverade. Gemenskapen i vår förening ska vara en trygghet för alla som är verksamma i och runt den.

I FC Rosengård har det alltid funnits en stark tradition i att vinna. Vinst är alltid vårt mål, men för oss innebär vinnarkultur mer än titlar och segrar. Vinnarkulturen i FC Rosengård innebär att vi alltid siktar på att vara bäst – men att det också är okej att misslyckas på vägen till framgång. Vi vill nå fotbollsmässiga framgångar såväl som samhällsstärkande. Vi strävar också efter en vinnande kultur i föreningen – där alla kan känna sig välkomna och trygga.

Vårt mål är att vara mer än en fotbollsförening – vi ska vara en samhällskraft. Med fotbollen som verktyg skapar vi förändring.

FC Rosengård genom historien

Fotboll

1917 bildades Malmö Boll- och Idrottsförening (MBI). Föreningen slogs senare ihop med Turk Anadolu FF och 2001 antogs namnet Malmö Anadolu Boll- och Idrottsförening (MABI). 2008 ändrades sedan namnet till FC Rosengård och föreningen har bedrivit sin fotbollsverksamhet på Rosengårds IP.

1970 startade Malmö FF en damsektion där legendarer som Lena Videkull och Therese Sjögran varit med och gett laget framgångar. 2007 flyttades all dam och flickverksamhet i MFF till en nystartad förening – LdB FC som fick Malmö IP som hemmaplan.

2013 var året då FC Rosengård och LdB FC gick samman och blev ett nytt FC Rosengård med ett damlag i världsklass, ett herrlag i divison 2, ett breddlag på damsidan och ungdomsverksamhet för både flickor och pojkar. Idag bedrivs verksamheten i två föreningar – FCR (Malmö IP) och FCR 1917 (Rosengårds IP) – men föreningarna arbetar tillsammans som en klubb med gemensamma krafter, värderingar och mål.

Det allsvenska damlaget är klubbens flaggskepp och har skördat stora framgångar i Sverige såväl som Europa. Sedan 1984 har laget som sämst blivit fyra i den svenska tabellen och i dagsläget är man rankade som nia bland alla europeiska klubblag.

Sociala verksamheter

Omsättningsvis lägger FC Rosengård lika mycket resurser på de sociala verksamheterna som på de sportsliga.

2008 startades Football for Life i Sydafrika där föreningen arbetar för att stärka tjejers självförtroende och självkänsla genom att använda fotbollen som ett verktyg. Genom att utbilda kvinnliga ledare har fler tjejer börjat spela fotboll. 2020 startade FC Rosengård upp en version av Football for Life i Rosengård. Med samma mål och samma tillvägagångssätt är målet med insatsen att få fram fler kvinnliga ledare och fler aktiva tjejer inom fotbollen.

2011 startades Boost by FC Rosengård – ett arbetsmarknadsprogram som arbetar för att få ut unga i självförsörjning (arbete eller studier). Boost har idag 37 anställda som gör stora insatser för att ge stöd åt arbetssökande i Malmö. Under sina 10 verksamma år har Boost fått ut över 2700 personer i självförsörjning.

2018 gick startskottet för Hattrick by FC Rosengård – ett kunskapsprojekt med syfte att inspirera unga tjejer i Skåne att fortsätta spela fotboll. Projektet består av en fotbollsträning, en kunskapsdel och en fotbollscup i FC Rosengårds regi.