Föreningen

Malmö IP

 Carl Gustafs Väg 20 AB
211 46 Malmö

Rosengårds IP

Frölichs väg 2
216 38 Malmö

Vår Vision

Tro på din dröm
FC Rosengårds vision är att skapa ett jämlikt Malmö som inkluderar alla områden och människor. Där alla barn och familjer vågar tro på sina drömmar och har mål för framtiden. Både på och utanför plan.

Jämlikhet, gemenskap, vinnarkultur
För att skapa möjligheter för alla att tro på sina drömmar arbetar vi med jämlikhet, gemenskap och vinnarkultur. Dessa är ledord i föreningens alla verksamheter och vi strävar varje dag efter att vara en god samhällskraft som gör skillnad på riktigt.

Vårt arbete med jämlikhet innefattar att vi tar kampen för jämställdhet samt jobbar med integration och inkludering. Vår målsättning är att män och kvinnor ska ha likvärdiga förutsättningar i sitt idrottande såväl som i samhället. Vi jobbar aktivt för att alla ska inkluderas, oavsett vem man är, var man kommer ifrån eller vem man älskar.

I FCR-familjen ska alla känna sig delaktiga och involverade. Gemenskapen i vår förening ska vara en trygghet för alla som är verksamma i och runt den.

I FC Rosengård har det alltid funnits en stark tradition i att vinna. Vinst är alltid vårt mål, men för oss innebär vinnarkultur mer än titlar och segrar. Vinnarkulturen i FC Rosengård innebär att vi alltid siktar på att vara bäst – men att det också är okej att misslyckas på vägen till framgång. Vi vill nå fotbollsmässiga framgångar såväl som samhällsstärkande. Vi strävar också efter en vinnande kultur i föreningen – där alla kan känna sig välkomna och trygga.

Vårt mål är att vara mer än en fotbollsförening – vi ska vara en samhällskraft. Med fotbollen som verktyg skapar vi förändring.

Regnbågsflaggan
Regnbågsflaggan, även kallad Prideflaggan, är en symbol som länge använts och haft stor betydelse i FC Rosengård. Den symboliserar allas lika värde och föreningens strävan att vara en verksamhet där alla känner sig välkomna och inkluderade. En inkluderande miljö är en trygg miljö, fri från diskriminering, där alla får möjlighet att delta och utvecklas både på och utanför fotbollsplanen.

I FC Rosengård visar regnbågsflaggan öppenhet och acceptans för alla människor oavsett bakgrund, etnicitet, religion, funktionsvariation, identitet och sexualitet.

FC Rosengård genom historien

Fotboll

1917 bildades Malmö Boll- och Idrottsförening (MBI). Föreningen slogs senare ihop med Turk Anadolu FF och 2001 antogs namnet Malmö Anadolu Boll- och Idrottsförening (MABI). 2008 ändrades sedan namnet till FC Rosengård och föreningen har bedrivit sin fotbollsverksamhet på Rosengårds IP.

1970 startade Malmö FF en damsektion där legendarer som Lena Videkull och Therese Sjögran varit med och gett laget framgångar. 2007 bytte all dam- och flickverksamhet namn från Malmö FF DAM till LdB FC Malmö och sedan 2001 har Malmö IP varit föreningens hemmaplan.

I december 2012 gick FC Rosengård och LdB FC Malmö samman och blev ett nytt FC Rosengård med ett damlag i världsklass, ett herrlag i divison 2, ett breddlag på damsidan, ungdomsverksamhet för både flickor och pojkar samt flera stora samhällsstärkande program. Idag bedrivs verksamheten i två föreningar – FCR (Malmö IP) och FCR 1917 (Rosengårds IP) – men föreningarna arbetar tillsammans som en klubb med gemensamma krafter, värderingar och mål.

Det allsvenska damlaget är klubbens flaggskepp och har skördat stora framgångar i Sverige såväl som Europa. Sedan 1984 har laget som sämst blivit fyra i den svenska tabellen och i dagsläget är man rankade som tia bland alla europeiska klubblag.

Sociala verksamheter

2008 startades Football for Life i Sydafrika där föreningen arbetar för att stärka tjejers självförtroende och självkänsla genom att använda fotbollen som ett verktyg. Genom att utbilda kvinnliga ledare har fler tjejer börjat spela fotboll. 2020 startade FC Rosengård upp en version av Football for Life i Rosengård. Med samma mål och samma tillvägagångssätt är målet med insatsen att få fram fler kvinnliga ledare och fler aktiva tjejer inom fotbollen.

2011 startades Boost by FC Rosengård – ett arbetsmarknadsprogram som arbetar för att få ut unga i självförsörjning (arbete eller studier). Boost gör stora insatser för att ge stöd åt arbetssökande i Malmö. Under sina 10 verksamma år har Boost fått ut över 3000 personer i självförsörjning.

2018 gick startskottet för Hattrick by FC Rosengård – ett kunskapsprojekt med syfte att inspirera unga tjejer i Skåne att fortsätta spela fotboll. Projektet består av en fotbollsträning, en kunskapsdel och en fotbollscup i FC Rosengårds regi.