Fotograf Urszula Striner inför FCR – Vittsjö

Urszula Striner, fotograf, när började du att dokumentera FC Rosengård?
– Jag började 2001 och då hette föreningen Malmö FF. Jag har sedan dess varit med alla säsonger – via LdB FC till FC Rosengård – utom 2017 när föreningen hade en annan lösning. Jag tar allt ifrån profilbilder av spelare i min studio till matchbilder under hemmamatcher för A-laget, men även lagbilder och en del matchbilder på ungdomslagen och föreningens övriga seniorlag.

Vad är det roligaste med ditt uppdrag i föreningen?
– Det roliga är att få se bra fotboll och så lär jag känna föreningen genom att jobba med alla delarna, alla lag och åldersgrupper. Jag får en helhet på det sättet. Man får en inblick i hur föreningen jobbar. Nu har jag varit med så länge så att jag sett en del av spelarna gå från flicklag till A-lag och sedan vidare till utlandet. Hanna Bennison är ett sådant exempel. Man ser vilken resa det är och hur svårt det är att nå en A-lagsplats i den stora konkurrensen.

Du har ju spelat fotboll själv!
– Ja, som ung spelade jag i en förening i Malmö som hette Söder IF. Det var en ren flick- och damförening. Som bäst spelade vi i division 2. Sen återupptog jag fotbollen som lite äldre och spelade en del år i Korpen. Men så blev jag sugen på att spela och träna ordentligt igen så jag började i IFK Malmö som då låg i division 4. Vi gick senare upp i trean. Där fick jag Erling Nilsson som tränare de sista åren. Han var väldigt bra, en professionell tränare som fick ihop laget bra och gjorde så att vi jobbade som ett team. Alla kände att de hade något att tillföra.

Nu är det hemmamatch mot Vittsjö, hur ser en matchdag ut för dig?
– Jag kommer till Malmö IP en timme innan matchstart. Först går jag förbi pressrummet och plockar upp laguppställningen. Sen går jag till VIP-rummet och dokumenterar det som händer där, med gäster och matchvärdar. Därefter går jag ut och fotograferar spelarnas uppvärmning, publiken och försöker fånga stämningen innan match, även om det är något särskilt evenemang som sponsorerna gör. Sen kör matchen i gång och då får vi fotografer bara sitta på kortsidorna och på en liten bit på långsidorna, det finns markeringar där vi får hålla till. Jag sitter med de andra fotograferna som är på matchen, det brukar vara bra stämning.

Vad gör du i halvtid?
– Jag brukar vara kvar ute på plan och leta motiv, det kan vara publikbilder eller arrangemang som är i pausen.

Efterarbetet då, hur ser det ut?
– Efter matchen åker jag tillbaka till min studio, går igenom bilderna och redigerar och väljer ut de mest spännande från matchen. De bilderna skickar jag sen till Louise, Jenny och Sjögran i FC Rosengård så att de kan använda dem i sociala medier och på hemsidan. Jag är rätt noggrann och petig, så det kan bli några extra timmar på kvällen…

Nämn någon rolig händelse som du varit med om under alla de här åren?
– När man har firat SM-gulden ute på plan brukar spelarna sikta mot mig med bubblet, de ser ju var kameran är. Det är pur glädje, så de är roligt att vara med i ett sådant firande.

– Jag minns också en match, tror det var mot Wolfsburg i Champions League. Marta gjorde mål och spelarna blev galna av lycka och det blev en härlig gruppkram med stjärnor som Sjögran, Anja Mittag, Ali Riley och målskytten själv. Högst av alla hoppade Sara Björk Gunnarsdottir, som hade en speciell mask på sig eftersom hon hade en ansiktsskada. Jag fick den bilden och den är en av mina egna favoriter, det är så mycket glädje i den.

Skånederbyt nu mot Vittsjö. Hur går det?
– Det blir tufft, men vi vinner med 2–0!

De senaste inläggen: