Futsal – en sport med stor potential!
På skånsk mark har sporten dock ännu inte fått något riktigt lyft.
– Rosengård är den förening i landet som har bäst förutsättningar av alla för att lyckas inom futsal, säger Björn Nilsson.
Titeln Allt-i-allo brukar vara ett rätt svävande begrepp, men för Björn Nilsson passar den in rätt bra.
– Vi har en mycket liten futsalorganisation med några få lag. Jag är U-lagstränare, ansvarig för hela futsalsektionen och hjälper A-laget som lagledare.
Hur vill du att det ska bli?
– Det måste in fler personer, men det ska finnas resurser för det också. Strävan är att gå upp i högsta divisionen.
Skånsk futsal ligger efter jämfört med övriga två storstadsregionerna.
– Kring Göteborg och Stockholm finns det sedan ett antal år tillbaka seriespel. Vår regionala liga kom igång för tre år sedan och damserien har nyss startat. Intresset är på gång, men ofta faller satsning på grund av brist på halltider eller brist på ledare.
– Nu hoppas jag att Skåneboll kan börja jobba med ett annat sätt kring detta. Det kommer att finnas seriespel, men det kommer inte att växa om man inte börjar arbeta annorlunda.
Det finns åtta lag i herrserien och Rosengårds förstalag på herrseniorsidan spelar i division ett.
– Tyvärr har vi inte en enda match i Skåne. Närmsta motståndaren är Mölndal borta.
Vad som saknas är bredd.
– Vi har haft diskussioner med Skåneboll om att starta en division tre-serie med lag och föreningar från de lägre divisioner, men det blev inte av. På många ställen finns det tider i hallarna, men isen måste brytas på något sätt.
Den regionala Futsal Ligan för damer är indelad i tre serier. I den södra har Hittarp med ett lag och det är dit Rosengårds nystartade damlag siktar.
Björn Nilsson är inte blyg när han pratar om FC Rosengårds potential inom futsalen.
– Med en liten insats tror jag att man hade kunnat få igång någonting riktigt bra. Det finns förutsättningar.
– Jag tycker att vi har bäst förutsättningar i hela landet eftersom föreningen resan står på flera olika ben.
– I grunden har vi två föreningar, stadsdelsföreningen och damelitföreningen. Traditionellt finns det i stadsdelsföreningen spelare i de yngsta åldrarna som har fantastiskt mycket fotboll i sig. De är individuellt väldigt skickliga, men många gånger kommer de inte vidare inom vanlig fotboll. Just den spelartypen märks ofta i Malmö och det är en fantastisk grogrund för futsal; man kan fånga upp de spelartyper som lägger av med fotbollen tidigt. Tyvärr har vi har inte byggt upp strukturen tillräckligt för att ta vara på den biten – ännu.
Nilsson jobbar med ungdomarna i föreningen i princip varje dag. Bland annat med öppna träningar i Rosengård.
– Jag har ett projekt där man kopplar det spontana till det organiserade. Det är inte bara att peka att det finns ”riktiga” träningar. Sådant måste ske gradvis.
– På tjejsidan har vi väldigt välutbildade flickor som ska igenom nålsöga för att nå eliten. Det är vårat andra starka ben. Vi hade kunnat få igång fantastisk damfutsal på väldigt kort tid. Regionen har väldigt stor futsalkompetens, vilket är en lyx. Det gäller att ta tillvara på det.
Idag är det den vanliga fotbollen som administrerar futsalen.
– Det är en resurs men också ett hinder. I Skåne är regionen väldigt stark med väldigt bra konstgräsplaner som det går att träna på under hela vintern. Ungdomslagen har numera vinterserier utomhus. I de andra regionerna har de lagt ner sådant och satsat på futsal istället.
– Det tredje benet är det sociala arbetet som FC Rosengård arbetat fram. Där är klubben exemplariska och har redan ett sätt att ta hand om exempelvis nyanlända. Det är en del i att bli en stark futsalföreing. Ta alla ungdomar som kommer från Afghanistan exempelvis. Många gånger kommer de via Iran – som är tredje-fjärde-rankat i världen i futsal. Där är futsal utomhus väldigt vanligt. Många börjar spela fotboll, men vill till futsalen. Där finns en synergieffekt som jag hoppas och tror att vi kommer att kunna nyttja framöver, säger Björn Nilsson.
Text: Christoffer, Skånesport