Futsalherrarna klarade kvalet

FC Rosengårds futsalherrar avancerade till Svenska Futsalligan efter en rafflande hemmamatch i slutet av februari. 

Det var strålande sol och sju grader varmt utomhus söndagen den 26 februari men inomhus, i den nyligen invigda Stadions sporthall, var det närmast en kokande känsla när FC Rosengårds futsalherrar tog emot Ektorp FK i kvalet till SFL, Svenska Futsalligan.

Kvalet spelas genom enkelmöten i en kvalgrupp om tre lag där de två bästa lagen tar klivet upp. I den första kvalmatchen spelade FC Rosengård borta mot Västerås AFG och säkrade en poäng genom oavgjort resultat. Det blev dock dramatiskt eftersom FC Rosengårds kvittering kom i sista matchminuten genom en långstraff som Noor Zadran omsatte i mål. Straffsparkstävlingen man hade efter matchen slutade 2–4, och den tävlingen används endast i händelse av att två lag hamnar lika i tabellen.

Hemmamatchen blev därför direkt avgörande och stämningen blev närmast elektrisk när spelarna till DJ:ns pulshöjande toner gjorde entré och ståplatstutorna hade plockats fram från gömmorna för att elda på under de redan snabba fötterna.

I första halvlek var det fartfyllt åt båda håll och kanske lite nervöst, båda lagen skapade några halvchanser men mer blev det inte. Gästerna hade förstås en träff i kryssribban med fyra minuter kvar som skakade om, men i halvtid var det fortfarande mållöst.

På de fullsatta läktarna syntes både styrelseledamöter i FC Rosengård, kanslipersonal och funktionärer och en hel avdelning hade reserverats för damernas fotbollslag som också blev eftertraktade autografobjekt bland många av de ungdomsspelare som hade kommit för att heja fram futsallaget.

Andra halvlek började med att Ektorp träffade virket igen och nu blev det onödigt nervöst en stund.

FC Rosengårds segermål kom dock efter 12 spelade minuter. Det var väldigt nära att det blev ytterligare ett mål för hemmalaget, när motståndarnas målvakt deltog i anfallsspelet hittade man en lucka och skickade i väg ett skott som gick stolpe-stolpe-ut.

När slutsignalen gick blev det stora glädjeyttringar, kramkalas, guldhattar och de spelare som har barn fick se sina ättelägg knycka guldhattarna för att posera för fotograferna. Lagkaptenen Ismail Güven ledde laget i ärevarv och FC Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson var mycket nöjd efter matchen:

– Jag vill säga stort grattis till vårt futsallag, det är ju helt fantastiskt! Björn har jobbat otroligt hårt med hela futsalverksamheten och jag vill verkligen understryka hur mycket han betyder. Stort grattis till honom och alla killarna, det känns helt underbart just nu.

Och Björn Svensson, föreningens egen Mr Futsal står efter matchen på innerplan, fullständigt glädjemarinerad, och blir ömsom omkramad och ömsom high five-ad av både motståndarledare, egna spelare och supporters. Han är väldigt omtumlad när vi får en pratstund med honom.

– Vi ställde ju till det i första matchen, det blev ju kryss där. Då finns det ju den här specialgrejen, eftersom det är en trelagsgrupp så är det så små marginaler, i stället för att dra lott vid lika resultat så har man straffläggning. Och där gick det bra för oss. Sen SKA vi ju bara ta det här på hemmaplan. Det brukar inte vara så målsnålt som det var idag, men det är ju kval. Och vårt lag är som bäst när vi får spela ut, vara i rörelse, vi har ju en massa intränade kombinationer. Men om det låser sig och man blir nervös, då blir det en helt annan match.

– Futsal är den snabbast växande sporten i världen, berättar Björn. Och när nu FC Rosengård avancerat i systemet kommer föreningen att få högre krav på mer professionella arrangemang.

– Och fotbollsspelarna tvingas välja, vi vill ju inte ha hobbyspelandet utan en sport där vi kan få spelare som satsar 100% på futsal. Det är så bra, bra, bra för ligan att vi kommer med!

De senaste inläggen: