Ge damerna samma chans som herrarna

Dags att omprioritera!

I dagens upplaga av Expressen hittar man en debattartikel om en av orättvisorna inom idrottsvärlden. Artikeln, som handlar om att ge damer samma chans som herrar att utöva sin idrott, kommer från Håkan Wifvesson, ordförande i LdB FC Malmö, och Dzijat Redzep, ordförande i FC Rosengård. 

”Det är en stor mix överallt. Det är så världen ser ut, det är bara hänga med”.

Med dessa ord satte Zlatan Ibrahimovic fingret på globaliseringen för en tid sedan. När EM i fotboll nu startar i Sverige kommer orden till heders. Fotbollen är ett av världens största språk och socialt har den kraften att förena både inom städer och mellan länder.

Men frågan är om vi släpper fram den kraften tillräckligt. Vi tror att det finns mer att göra på den punkten. Genom att slå samman LdB FC Malmö och FC Rosengård vill vi bidra till brobyggande både på hemmaplan och i världen. Det handlar om att satsa på både herrar och damer och om att bidra socialt både på hemmaplan och internationellt. I vårt fall har det handlat om att hjälpa unga till jobb i Malmö och utbildningsprojekt i Sydafrika.

Mycket av detta är något där vi själva måste ta vårt unika ansvar med eget arbete och nätverksbygge. Vi tror att det finns områden där vi kan ompröva och satsa nytt också på samhällsnivå för att öka kraften ännu mer. Ett handlar om att investera i internationalisering.

För oss är EM för damer en enorm fest. Det kommer att ge stor uppmärksamhet kring Sverige och svenska företag. Men det blir också en påminnelse om kontraster. Det är bra mycket mindre pengar och publik i omlopp än på herrsidan.

Vi är övertygade om att det finns en stor underutnyttjad potential här, inte minst för varumärket Sverige och svensk export. Damfotboll är den sport i världen som växer snabbast. Det finns nära två miljoner spelare i Europa och Champions League-finalen 2011/12 var utsåld med över 50 000 personer på läktarna.

När företag sponsrar idrott som fotboll prövas insatsen mot nyttan. Även om det ibland är svårt att beräkna på öret finns tydliga mervärden. Framför allt stärks varumärket och den personliga kontakten med andra företag. I den internationella klubbfotbollen är detta en växande möjlighet.

I Sverige är elitfotbollens sponsring samordnad mellan klubbarna. Det handlar om mycket pengar, ytterst från sponsorer. Skillnaden är stor. Herrarnas allsvenska omsätter över en miljard, superettan nästan 400 miljoner medan Damallsvenskan går runt på beskedliga 90 miljoner.

Här finns en mycket attraktiv potential att investera i en växande sport. Inget av superettan-lagen eller division ett-lagen på herrsidan har i praktiken chansen att komma ut i Europa. Medan herrarna inte ens tagit sig till huvud- turneringen i Champions League de senaste åren så har svenska damer nått långt gång på gång.

Ett enkelt förslag är att vi prioriterar om inom svensk fotboll. Varför inte börja med att ge damallsvenskan en grundplåt som motsvarar vad ett enda av de allsvenska lagen på herrsidan får? Det kan ske på många sätt. Elitföreningarna kan samarbeta mellan ligorna eller så kan ett par större sponsorer ta ett övergripande initiativ.

Om vi agerar nu kan vi hinna före de stora nationerna och få ett försprång. Detta kan bli en modern variant på det svenska tennis- undret. Svensk Fotboll bör därför starta en process kring detta.

Då får vi starkt ökade chanser i det internationella spelet och en starkare och bredare möjlighet att exponera Sverige och våra företag i Europa.

Det här har inte med kvotering eller millimeterrättvisa att göra. Det är inte konstigt eller nödvändigtvis fel att herrarna har en större omsättning än damernas fotboll. Men här finns en möjlighet som kostar väldigt lite och kan ge väldigt mycket.

Svensk fotboll skulle må bra av att mixa lite mer.

Dzijat Redzep

Ordförande FC Rosengård

Håkan Wifvesson
Ordförande LdB FC Malmö

Länk till Expressen