”Våra spelare får fantastiska förebilder när vi får elitspelarna som gäster här på vår egen idrottsplats”

På en underbart naturskön plats vid Kamratvägen i Klagshamn ligger IFK Klagshamns träningsplaner. Strandängarna ligger bara ett långt inkast från anläggningen. Där rider ryttare från den lokala ridklubben förbi och solen speglar sig i havet bakom, medan den ena fotbollstjejen efter den andra cyklande anländer till dagens träning.

Här spelades teveserien om Åshöjdens BK in i mitten av 1980-talet, den som byggde på Max Lundgrens omåttligt populära böcker om det lilla laget med alla dess speciella karaktärer som tar sig högre och högre upp i seriesystemet. I teveserien medverkade några av den tidens stora fotbollsspelare; Tore Cervin, Micke Rönnberg och Björn Nordqvist.

Men idag är det inga herrspelare som är huvudpersoner, det är storspelarna från FC Rosengård; Caroline Seger och Jessica Wik samt assisterande tränaren Ieva Cederström som är på plats för att leda ett träningspass för IFK Klagshamns tjejer födda 2010 och 2011. Föreningen deltar i Hattrick by FC Rosengård och det går nästan att ta på förväntningarna hos de unga spelarna, berättar tränaren Therese Olin som för en gångs skull får stå utanför planen och titta på.

Hennes egen koppling till FC Rosengård är en mångårig spelarinsats på högsta nivå. Som artonåring kom hon från Skillinge till Malmö FF, som föreningen hette då, och gick på fotbollsgymnasiet i Malmö. Därefter blev det hela elva säsonger i högsta serien, när hon lade skorna på hyllan 2008 hette föreningen LdB FC och då hade hon också spelat ett stort antal landskamper i de olika U-landslagen. Sedan fyra år tillbaka är hon nu tränare för IFK Klagshamns F2011-lag. En enkel förklaring till valet av förening är att hennes egen dotter spelar i laget och att familjen bor i närheten.

– Jag känner igen mycket från min egen tid i fotbollen när jag nu är tränare, berättar Therese. ”Ibland tänker jag att jag skulle vilja vara tio, elva år igen och få vara med och göra den här fantastiska resan som tjejerna gör. Vara med och skapa den lagsammanhållningen och skaffa vänner”.

En av Therese Olins kollegor, Per, kommer förbi och ler nöjt.

– Kolla, säger han! ”Det här är en kvalitetsbedömning av vår träning. Vi kör också den här övningen ibland!”

Klagshamns-tjejerna tränar två gånger i veckan och varannan vecka ges ytterligare ett frivilligt träningstillfälle. Man spelar sjumannafotboll och 1–2 matcher per helg tillkommer eftersom laget har två lag i seriespel. Och naturligtvis spelar man cuper ibland.

– För tredje året har vi också hyrt kollostugor i Höllviken, så dit ska vi åka på träningsläger i sommar. Det har varit väldigt uppskattat säger Therese och passar tillbaka en boll som kommer studsande ut från plan.

Idag har ett trettiotal spelare mött upp för Hattrick by FCR-evenemanget. Innan träningspasset har man haft en workshop med Swedbank där spelarna utbildats i ekonomi, pratat om privatekonomi; bankkort och försiktighet kring allt som har med att lämna ut koder att göra. Och efteråt ska alla ledare tillsammans ha en workshop i ämnet psykisk hälsa tillsammans med företrädare för FC Rosengård.

Therese Olin är glad för att IFK Klagshamn medverkar i satsningen. Hon berättar om ett lag med engagerade föräldrar och fin kamratskap.

– Det här är ett väldigt trevligt och bra koncept, våra spelare får fantastiska förebilder och det hela kommer mycket närmre när vi får ha elitspelarna som gäster här på vår egen idrottsplats. Det tycker jag är häftigt. Och man ska veta att vi har spelare i våra lag som valt nummer på sin matchtröja utifrån spelarnas nummer i FC Rosengård. Det är precis så man vill att det ska vara. Det gör att det blir fler perspektiv på vår verksamhet. Och vi som tränare får också inspiration, med nya övningar som vi kan använda framöver. Så det är kul att kunna ge våra tjejer möjligheten att göra allt det här.

Inne på plan avlöser de olika övningarna varandra. Spelarna delas upp i mindre lag och gör en rolig, varierad och fartfylld spelövning. Caroline Seger och Jessica Wik finns med på varsin planhalva och ger konstruktiva tips samtidigt som de peppar spelarna att skjuta ofta och mycket under den intensiva övningen.

– Mycket bra att du provade skott där, hojtar Caroline Seger och applåderar en spelare som sköt från ett svårt läge.

Therese Olin sträcker på sig.

– Vi har ju varit inne på Malmö IP och tittat på FC Rosengård flera gånger de senaste åren och tjejerna tycker att det är jättekul, berättar hon. ”Häromsistens var de bollflickor och maskotar och det var så mycket energi i dem efteråt, det var så kul att se”.

Efter avslutad träning har det blivit frågestund. De unga spelarna ställer allsköns frågor till Caroline Seger och Jessica Wik, allt från ifall de ska vara med och spela VM till hur gamla de var när de började spela fotboll. Men de unga tjejerna får också frågor från stjärnorna.

– Har ni kul ihop när ni tränar och spelar? Frågar Jessica Wik och får ett unisont ”jaaaa” till svar.

– För det är väldigt viktigt att man alltid jobbar ihop som ett lag, säger Caroline Seger. ”Man ska stötta varandra i både med- och motgång och finnas där för varandra”.

Klagshamnstjejerna nickar bifall.

När Ieva Cederström förklarar träningspasset avslutat blir det en rush till sidlinjen. Nu ska de unga spelarna hämta sina mobiler och sina autografpennor. Och våra stjärnor ställer glatt upp och poserar med nästa generation kvinnliga fotbollsspelare. En av tjejerna vill ha autografer på sin Klagshamns-hoodie.

– Alltså, det är ju min brorsas tröja! Men han får ta det, skrattar hon och sprintar upp mot mittcirkeln igen.


Hattrick by FC Rosengård finansieras av Sparbanksstiftelsen Skåne, Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen Färs&Frosta.

De senaste inläggen: