Historiskt deltagande som slutade med vinst!

Därför gladde sig FC Rosengårds 05/06-lag lite extra när de inte bara fick spela en större turnering i Danmark – utan även stod som slutsegrare.
Robin Jarfjäll är ansvarig för FC Rosengårds Flicklag i åldrarna 15-17 år. Gruppen består av drygt 30 spelare som tränar tillsammans. De två lagen har framgångsrikt deltagit i två seriespel; F16 Skåne och F17 SM. Men de utvecklande och socialt givande turneringarna har inte blivit av på grund av Covid 19-situationen.
I Danska Horsens arrangerades dock en talangturnering för 16-åriga flickor och FC Rosengård blev inbjudna.
– Vi åktre dit med 06:or och 05:or och var det första laget i cupens historia som inte var danskt, vilket var roligt i sig. Vi tvekade inte när chansen gavs och hade väldigt roligt under resan och fick väldigt mycket tillbaka på olika sätt, säger Jarfjäll.
Turneringen bestod av fyra grupper med fyra lag i varje. Och även om det sportsligt sätt gick bra var det det flitiga matchande mot en annan typ av fotboll som Robin gladde sig mest åt.
– De danska ungdomslagen har ett lite annat sätt att spela fotboll på än svenska lag. De är lite mer inkörda på att spela bollen längs marken och involvera alla spelare i laget. De väljer också att pressa sina motståndare högre upp i banan, vilket svenska lag inte gör i aktuell ålderskategori. Det var väldigt nyttigt och lärorikt.
– Spelarna visade stort mod i de nya situationerna och omsatte det vi tränat på till matcher. De visade att de är väldigt trogna arbetssättet vi har i klubben vilket var kul att se.
Sportsligt gick det väldigt bra.
– Vi vann gruppen och sedan två raka slutspelsmatcher. Det slutade med att vi ställdes i en final mot Nordsjälland, som vi träningsspelat mot tidigare. 1-0 blev till 1-1 och sedan avgjordes det på straffar som länge varit vårat svagaste kort. Därför kändes det väldigt roligt när de kunde ta sig förbi även det hindret.
Vad mer tycker du var positivt i sammanhanget?
– Det syntes att spelarna var väldigt bra på att återhämta sig mellan flera matcher under kort tid. Det gäller att ladda om både mentalt och fysiskt samt äta och vila rätt. De skötte den biten strålande och det syntes sedan på planen. De kunde göra sitt bästa i varje match.
– De har visat prov på det i vardagen även hemma. Många har fotboll i skolan med två fotbollspass per dag. Först skola och träning där och sedan träning med laget på kvällen. Man ska kombinera det sociala med fotbollen och mat och sömn. Det krävs mycket av dem och jag tror att tjejer i högre utsträckning är högpresterande i skolan jämfört med killar. Det är väldigt imponerande.
Hur ser resten av året ut?
– Vi går in i de sista matcherna i de båda seriespelen nu. Varje helg ställs vi mot ett motstånd som utmanar och utvecklar oss. Sedan har vi Halör Invitational i Höllviken som flyttades från våren till höstlovet och förhoppningsvis har vi nytta av turneringen i Danmark även i det sammanhanget.
Text: Christoffer Ekmark