Hitmakare gör FC Rosengårds egen låt

Malmö Live Konserthus och FC Rosengård i spännande musiksamarbete:

I detta nu pågår, hitintills i det tysta, ett unikt samarbete på Malmö Live, Rosengårds IP och Malmö IP, där kompositörerna och artisterna Irya Gmeyner, Joy M’Batha och Grammisbelönade och -nominerade Martin Hederos och musikproducenten/ kompositören Povel Olsson tillsammans med juniora och seniora fotbollsspelare tar fram en egen låt för FC Rosengård. Initiativet kommer från Malmö Live och låten, ännu inte namngiven, är till för just hela klubben – för såväl knattar som juniorer, flickor och pojkar, dam- och herrlag.  Låten ska premiärframföras i augusti i samband med starten för Damallsvenskans höstsäsong under WorldPride.

Fotboll förenar och inspirerar, berör och berikar. Över generationsgränser, kulturgränser och nationsgränser. Fotboll bygger broar, skapar sammanhållning och möjligheter.
Musik gör exakt detsamma. Dessutom behöver vare sig musiker eller fotbollsspelare i sitt utövande nödvändigtvis tala samma språk, och det är så gott som alltid fråga om lagarbete.  Malmö Lives och FC Rosengårds gemensamma satsning tillsammans med upphovsmakarna är född ur just denna övertygelse, med dessa gemensamma nämnare.

Båda organisationer arbetar dessutom med att vara drivande och förbättrande aktörer i samhället, genom arbete med inkludering, lärande, mångfald och att finnas till för alla.
När så idén föddes på Malmö Live – ”tänk om vi kunde göra en egen låt till FC Rosengård, en egen ingångshymn?” – involverade sig med glädje och stort engagemang dessa högaktuella artister och kompositörer, samt Malmö SymfoniOrkester (MSO) och MKB Fastighets AB och E.ON Sverige som stödjande möjliggörare.

Anna Storåkers, som är initiativtagare och tillika Malmö Lives producent för projektet uttrycker:
– Det finns ingen plats som förenar så många Malmöiter som fotbollsplanen – där alla är välkomna att explodera tillsammans i känslor. Vare sig det är spontanfotboll på Rosengårds IP eller Champions League på Malmö IP. Och det är också en plats där musiken flödar – i alla dessa omklädningsrum så som inmarscher på större matcher med flera tusen i publiken.  På förfester på Möllan och i bilresor till bortamatcher. Vi vill förena alla i FC Rosengård i en låt, laget som representerar hela staden Malmö. Så vi engagerade

Irya, som skrivit Tunna Blå Linjen-soundtracket som representerar Malmö enormt, och Joy, en Malmöartist som brinner på samma sätt som spelarna på planen. Med backning av Martin Hederos och Povel Olsson, och tillsammans med spelare och symfoniorkester växer nu en låt fram och som kommer väcka känslor, stora känslor.

FC Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard som varit engagerad från dag ett säger:

– Vi ser verkligen framemot att få en egen hymn som vi som förening kan samlas runt. För oss har själva processen, där involvering har stått i centrum, varit väldigt viktig. Att alla har fått möjlighet att vara med och påverka och inspirera till låtens innehåll. Vi har haft workshops med såväl A-lagsspelare som ungdomsspelare. Detta blir vår låt. Att sedan främst Irya och Joy blir de som kommer att skriva och framföra den tillsammans med MSO, gör att det verkligen blir en Malmölåt. FC Rosengård är en avspegling av Malmö, så kommer även denna låt att bli.

– Det känns stort och en sådan ära att få vara med om att skapa en låt till FC Rosengård! Och lite nervöst att skriva en låt som ska representera så mycket, uttrycker Irya Gmeyner om projektet.

Malmö Live har för att genomföra satsningen involverat bland annat E.ON och MKB.

– För MKB är kultur ett viktigt fjärde hållbarhetsben, vi har fler spännande samarbeten på gång. Vi är redan stolta sponsorer av FC Rosengård och har ett givande samarbete. När den här möjligheten dök upp – att barn och unga får vara med att skapa en pophymn som förenar människor och skapar stolthet – var det lätt för oss att vara med, säger Nurgül Iljas Eminovska, chef sociala projekt hos MKB Fastighets AB.

– För E.ON är det viktigt att stärka den lokala gemenskapen och mångfalden i staden. Idrotten är en samlande kraft för att skapa glädje i vardagen. Genom idrotten stärks även den fysiska och mentala hälsan – någonting som är superviktigt och en viktig pusselbit för att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle för framtiden. Spelare och tränare i FC Rosengård har också en viktig roll som förebilder för många ungdomar, säger E.ON:s regionchef Peter Hjalmar.

En låt för FC Rosengård kommer att premiärframföras den 22 augusti på Malmö IP i samband med starten för Damallsvenskans höstsäsong under WorldPride.

Fakta

Musik: Irya Gmeyner, Martin Hederos och Povel Olsson

Text: Joy m’ Batha och Irya Gmeyner

Arrangemang för MSO: Martin Hederos

Malmö SymfoniOrkester: Stråk (violin, viola, violoncell och kontrabas) under ledning av Jonas Nydesjö

Initiativ och produktion:  Anna Storåkers, Malmö Live

Produktionsledare: Kristoffer Miselli, Malmö Live

Samarbeten/partners, PR och kommunikation: Anna-Maria Havskogen, Malmö Live

FC Rosengård: Jenny Damgaard, klubbchef
Therese Sjögran, sportchef
Louise Eklund, kommunikationsansvarig

Foto/film/dokumentation: Emma Watson (fotograf OBOS Damallsvenskan, Allsvenskan samt spelare i div 4 sydvästra)

Partner MKB Fastighets AB: Nurgül Iljas Eminovska, Margaretha Söderström

Partner E.ON Sverige AB: Anna Bartholf, Peter Hjalmar

Kort om…

Irya Gmeyner (musik, text)
Irya är högaktuell inte minst efter årets enorma respons efter framgångarna som skapare av musiken till SVT:s Tunna Blå Linjen, för vilken hon nu är igång med omgång 2. Irya är såväl artist, film- och musikkompositör och som producent känd för sin uttrycksfulla, suggestiva musik och färgstarka röst, med över 20 års musikerfarenhet som turnerande och inspelningsartist. Hon har turnerat över hela världen med sina band Irya’s Playground och Urga. Irya är också känd för sitt samarbete med det internationellt kända samtida cirkuskompaniet Cirkus Cirkör som sångare och kompositör för flera av deras internationella shower. Hon har komponerat musik för ett brett spektrum av medier inklusive svenska och amerikanska TV-serier, film, föreställningar och kör.

Joy M’Batha (text och sång)
Rapparen och konstnären, malmöbördiga Joy M’Batha delar skapelsen av Tunna Blå Linjen-soundtracket En sekund med Irya, och Joy gör även sin skådespelardebut i samma serie. Idag bor hon i Köpenhamn och förbereder bland annat kommande album. Joy fick sitt stora genombrott 2014 med Där dit vinden kommer (Lorentz) och senare singeln Kattliv och hon har sedan dess både arbetat på egen hand och med bl a Timbuktu, Linda Pira, Maskinen och Panda da Panda.  Tillsammans med Frej Larsson gjorde hon Mitt team som var den officiella svenska låten vid fotbolls-EM 2016.

Martin Hederos (musik, arrangemang för MSO)
Välkänd och både Grammisbelönad och -nominerad är Martin Hederos även han involverad i musiken till Tunna Blå Linjen. Pianisten Martin Hederos är också en av Sveriges mest erkända låtskrivare och musiker och var bland annat med och grundade The Soundtrack of Our Lives. Han har samarbetat och gjort musik med ett flertal svenska musiker och turnerat även med Weeping Willows, Johnossi och Ane Brun. Just nu spelar Martin Hederos i bandet Tonbruket.

Povel Olsson (musik)
Musikproducenten, kompositören och trummisen Povel Olsson är född i Halmstad men bor numera i Stockholm. Han var tidigare trummis bakom Robyn på hennes världsturné, samt har spelat med  t ex Molly Sandén och Veronica Maggio till vars platta han 2017 komponerade och producerade flera spår.  Numera är han medlem i The Royal Concept som har turnerat flitigt i bl a USA, Kina, Japan och Europa. Povel var liksom Martin, Irya och Joy också involverad i musiken till Tunna Blå Linjen.

Malmö SymfoniOrkester (MSO)
är södra Sveriges symfoniorkester och har sitt hem i den uppmärksammade konsertsalen på Malmö Live, erkänd för sin akustik i världsklass. På hög internationell nivå framförs hela bredden av den symfoniska repertoaren genom ett hundratal konserter per år och under de flesta säsongen minst en internationell turné. MSO är stolta traditionsbärare av den symfoniska musiken men strävar också efter att ligga i framkant, bland annat genom samarbeten med flera av de mest intressanta tonsättarna, dirigenterna, solisterna och popartisterna. Många av orkesterns inspelningar har hyllats i musikpress nationellt och internationellt. Gramophone imponerades gångna säsongen mycket av resultatet av MSO:s inspelningar av Beethovens nio symfonier under ledning av Robert Trevino 2019.

De senaste inläggen: