Hos Rosengård får ungdomar hjälp att komma i arbete!

Boost by FC Rosengård hjälper ungdomar in i arbetslivet.
Via gruppaktiviteter får de verktygen för att kunna hitta jobb.
– Det mest avgörande är de mjuka kompetenserna, säger Parsa Ajami, gruppvägledare.
Föreningen Boost by FC Rosengård startade en gång i tiden som ett projekt av fotbollsföreningen. Sedan dess har verksamheten ständigt vuxit och arbetar i dag inom arbetsmarknad, utbildning och integration.
Parsa Ajami har arbetat som gruppvägledare sedan starten 2011. En av de gruppaktiviteter han i dag leder handlar om att förbereda deltagare för att börja söka, och så småningom få, ett arbete eller en praktikplats.
– Det har alltid funnits men utvecklats under de tio år jag varit med, men under alla dessa år har vi jobbat med just de här kompetenserna för att våra deltagare ska bli starkare i dem, säger Parsa Ajami.
Kompetenserna han syftar på återkommer vi strax till.
Aktiviteten vänder sig till ungdomar i åldern 19-25 år och i grupper på ungefär 10-20 personer träffas de två gånger i veckan för att få verktygen de behöver för att hitta ut i arbetslivet.
– Vi försöker förbereda dem där de behöver det för arbetsmarknaden, säger Ajami.
Deltagarna får till en början hjälp med att förstå arbetsmarknadens mekanismer, får kunskap om den och vilka kompetenser som efterfrågas inom olika yrken.
– Det finns en hel massa jobb där ute som inte kräver särskilt höga betyg eller stora behörigheter. Där det mest avgörande är de mjuka kompetenserna; uthållighet, ärlighet och arbetsmoral. Det är väldigt viktigt.
Efter att deltagarna börjat identifiera de mjuka kompetenserna gäller det att få kunskap om bristyrken och var de finns. Med förhoppningen att deltagare utvecklar intressen för yrken med god chans att få jobb inom.
– Vi jobbar rätt mycket med komptenserna. Att träna upp de sociala kompetenserna och samarbetet med andra. Vi bygger upp att man ska kunna vara kommunikativ, dela med sig av idéer och ta till sig idéer.
Det är även viktigt att samtliga deltagare får full förståelse för skillnaden på arbetslivet kontra skolan, och att allting inte kommer ordna sig om man bara lämnar sin arbetsplats.
– Det finns krav på arbetsmarknaden. Det är den största delen att där är lite mer rättigheter men även skyldigheter. Hur fungerar A-kassa? Vad finns det för anställningsformer? Hur fattar man rätt beslut kring anställningsformer? Ofta har deltagare inte ett hum om vad tillsvidareanställning eller timanställning betyder. Där kommer vi och upplyser lite om det också.
Gruppaktiviteten innebär att man arbetar i workshops. Det finns då tre olika nivåer, som det tar tre månader att ta sig igenom. En nivå är arbetsmarknadsorienterad, en annan fokuserar på bristyrken medan den tredje handlar om planering.
– För alla deltagare på arbetsspåret är det önskvärt att man går igenom alla våra workshops. Där finns en länk, en röd tråd, genom det hela.
Parsa Ajami menar att arbetet är viktigt, då många saknar de mjuka kompetenserna. Om deltagarna inte lär sig att använda de blir det också allt svårare att hitta ett jobb.
– Har man varit utanför arbetsmarknaden och inte i tid förstått vad som krävs av en på arbetsmarknaden riskerar man att bli långtidsarbetslös. Då måste man berätta för arbetsgivaren varför man varit utanför arbetsmarknaden i flera år. Då blir det ännu svårare.
Den statistik som togs fram för tio månader sedan visade att 50-60 procent av deltagarna blir självförsörjande efter att ha deltagit i gruppaktiviteterna. Det vill säga att de antingen får ett jobb eller kommer in på en utbildning.
– Det som är bra är att våra deltagare utvecklar en kännedom om vad som krävs av en om man ska komma in på arbetsmarknaden.
Även om Boost by FC Rosengård hjälper eleverna med verktygen är det till syvende och sist upp till dem själva att se till att de kan ordna ett jobb.
– Vi jobbar väldigt mycket för att de själva ska ta ansvar och har insikten för att kunna kartlägga sitt eget behov. Vad är det jag behöver för att kunna lyckas? Vi talar inte om för individerna att de behöver det här. Utan de kommer till insikt om vad de behöver, vad de behöver göra och hur de ska fatta sina beslut.
Av Robert Rosén – Skånesporten
Fotograf Mohammad El Madhoun