Huvudtränare Halda Kabil om seriesegern

I söndags stod det klart att FC Rosengårds herrlag vann division 2 södra Götaland 2023 efter en minst sagt spännande match mot FBK Balkan. Två dagar efter matchen ringer vi upp lagets huvudtränare Halda Kabil för att prata om den gånga säsongen och seriesegern.

Hur känns det efter seriesegern i söndags?

– Så här två dagar efter känns det fortfarande lite overkligt. Den sista matchen i Balkan är fortfarande i huvudet och hur jobbigt vi hade det under matchen. Balkan spelade bra och i 87:e minuten är det 2-0 och sen 2-3 när vi får in den sista bollen i målet, det är faktiskt fortfarande lite overkligt. Och man tänker på sista matchen och hur den var, man kan inte tro att killarna gjorde det. Känslan är fantastisk efter matchen. Om vi ska vara ärliga så var det i 75:e minuten närmare 3-0 än 2-1 och att killarna gjorde det, det är helt otroligt. Det kan inte hända igen, säger Halda Kabil och skrattar till.

Han berättar också att han fått många samtal från kompisar och spelare han tidigare tränat som gratulerar honom och som berättar att dem följt matchen mot FBK Balkan. Många har frågat hur laget lyckades vinna matchen och vad som hände.

Det blev ju minst sagt en väldigt spännande match i söndag, vad tror du gjorde att ni lyckades vända matchen?

– Vi har vänt underläge några gånger och så är det när man leder serien och spelar bra som vi har gjort då får man ett självförtroende. Sen har det sett ut så under säsongen, att vi har haft några segrar där vi vinner med tre eller fyra bollar, lätta segrar om man får säga så. Sen har vi haft sju till åtta segrar som har varit lite på håret och i tre till fyra segrar blir det som här, att man vänder. Det är det som skiljer toppen från botten. Har man självförtroende, som vi har och killar som fattar att det inte är omöjligt och att man ska kämpa in i det sista, det är det som gör Rosengård starka under 2023. Att vi tror på det och att vi aldrig viker oss. Vi har haft matcher där vi ligger under med 2-0 och sen har vi vänt det. Sådana matcher gör att vi blir starkare.

– Balkan körde på extremt hårt och ingenting funkade, vi försöker, men det händer ingenting och Balkan var fantastiskt bra. Framförallt var Balkan bra i sin egen box. Vi får inte in målet förrän det blir match och vi får den här kicken. Hannes Cederholm gjorde 2-1 målet i 87:e minuten och från det fram till 97:e minuten då går det riktiga Rosengård fram och då hade Balkan ingen chans. Under de minuterna skapade vi många situationer och killarna tror på det och vi viker inte ner oss. Vi spelar tills domaren blåser. Vi hade det mentala och greps inte av panik utan vi pushar varandra och gnäller inte. Vi tror på det och vi är en för alla alla för en och det är det som driver oss.

När Kabil kom till föreningen inför säsongen var det endast sex spelare kvar i laget från 2022 och det blev en knackig start på säsongen. Träningsmatcherna gick resultatmässigt inte så bra, men med alla nya spelare som tillkommit var resultatet inte i fokus, utan att hitta känslan och spelet.

– Träningsmatcherna gick inte så bra, men det viktiga då var inte att vi vinner matcherna utan att vi får den här känslan. Mycket var nytt, nya tränare och spelare och det tar sin lilla tid, men vi i tränarstaben vi trodde på det även när matcherna inte gick som vi ville. Det viktiga var att få killarna att tro på det.

Kabil pratar mycket om att spelarna under säsongen ska tro på det, att dem kan vinna och bygga självförtroende. I seriepremiären mot Simrishamn gick laget in som favoriter i matchen. Matchen slutade 1-1 och dem gick därifrån med huvudet nere. När man sedan vinner andra matchen mot Karlskrona menar Kabil att det är då spelarna böjar tro på att de kan vinna, kanske inte på seriesegern specifikt, men på att de kan slå alla lag i serien.

-Alexis kommer in i laget vid omgång sex eller sju och det är en kille som har bidragit med sin energi. Han jobbar i nittio plus och ger allt i varje situation. Och det börjar smitta av sig till var och en. Om jag ska vara ärlig så visste jag vid omgång sex eller sju att vi skulle vara i toppen. Sen hur långt det skulle gå det visste jag såklart inte, det är många lag som är duktiga, både Hässleholm och Räppe är lag som är jätteduktiga på sin sak.

– Att det gått så bra tror jag beror på att vi tog fem, sex segrar i rad och vi har aldrig hamnat i en svacka där vi förlorar två, tre matcher i rad eller inte tar poäng. Efter matchen mot Berga som vi förlorade så vinner vi fyra, fem matcher efter det, sen spelade vi en oavgjord och sen vinner vi sju, åtta matcher igen. Vi började tro på det, att vi kan vinna och killarna började tro på att vi är ett bra fotbollslag och att vi är riktigt jobbiga att möta. Vi har toppforwards som kan göra mål, vi är bra på fasta situationer, där vi har gjort många mål. Det är en sak som skiljer oss från andra lag. Att vi kunde göra mål på olika sätt och det är därför vi är i topp.

Vad betyder det att ni har vunnit serien?

– Först och främst så betyder det mycket för spelarna. Rosengård är ett lag som har respekt och alltid varit där uppe, men inte lyckats fullt ut. Det är jätteviktigt för föreningen och jag tycker det är jätteviktigt för spelarna, framförallt de unga spelarna som vill satsa på och göra karriär av fotbollen. Vi har tjugoåringar och det är viktigt för dem och för yngre spelare i föreningen som ser att man kan spela på en hög nivå. Vi kan locka med division ett och att de vet att det sen är nästa steg. Och framförallt kan det locka de unga spelarna att om gör du bra ifrån dig i division ett då kan du bli proffs sen.

Vad betyder vinsten för dig?

 För mig betyder det mycket, inte som en tränare som satsar på en karriär, jag är 51 år gammal och kan säga det att Rosengård kanske blir den sista klubben som jag tränar. Jag har ett civilt jobb som jag gillar och trivs mycket med och det är svårt att få det att fungera samtidigt som ett tränarjobb, men jag har fått det att fungera. På mitt tränarjobb försöker jag bara satsa rätt. Det är roligt med Rosengård och jag försöker bara hjälpa dem. Det finns så mycket fina människor runt om i klubben som verkligen gillar Rosengård och jobbar stenhårt för det här.

– För mig själv är det här jättestort. Jag kom till föreningen i våras och jag kom hit för att vinna serien, det har jag sagt sen dag ett.

De senaste inläggen: