I FC Rosengård brinner den olympiska elden

Det där är förstås en mer filosofisk omskrivning av hur föreningen med glöd och energi utvecklat spelare som kunnat representera sina landslag och medverka i den finaste av alla turneringar – de olympiska spelen.

Visst kan man göra världen bättre med idrott! Det tycker såklart vi i FC Rosengård, men det tyckte också den franske baronen och filosofen Pierre de Coubertin. Det var han som grundade de moderna olympiska spelen 1894. Det skulle dock dröja mer än hundra år från starten innan damfotbollen i Atlanta 1996 kom med bland de olympiska idrotterna. Detta innebär att det i år är sjunde gången som damfotbollsspelarna finns med bland de andra atleterna och alla gångerna har Sverige kvalificerat sig dit. Två gånger hittills har Sverige varit bland de fyra bäst placerade lagen, i Aten 2004 kom man fyra och 2016 i Rio de Janeiro blev det en fin silverplacering. OS i Tokyo blev ju framflyttat ett år på grund av pandemin och kommer nu att spelas utan publik.  Tolv nationer deltar i årets olympiska spel. I hälften av dessa nationers lag finns spelare som representerar eller har representerat FC Rosengård. Visst är det häftigt! Häng med här så ska vi utveckla det hela.

Vi börjar såklart med oss själva!

Sverige. Även om såväl Anna Anvegård som Nathalie Björn precis har lämnat vår förening så kan vi väl ändå räkna dom som våra under OS-turneringen? Och förutom dem så har vi ju ytterligare en härlig FCR-trio – Caroline Seger (som gör sitt tredje OS), Olivia Schough (som gör sitt andra) och Hanna Bennison. Vilken femklöver! Må de finaste medaljerna i rätt valör hänga om deras halsar när spelen är över.

Brasilien så. Här hittar vi två gamla kära bekantskaper – både världens bästa Marta och den arbetsamma Formiga har spelat i vår förening under ett antal år. Tokyo-turneringen blir för övrigt nu 43-åriga Formigas sjunde OS!

I Kanadas trupp finner vi vår målvakt Stephanie Labbé. I Nya Zeeland är Ali Riley uttagen – det blir för övrigt hennes fjärde OS – och i Australiens trupp hittar vi Charli Grant. Nederländerna kommer till Tokyo med Lieke Martens i spetsen.

Självklart håller vi tummarna för att alla ”våra” spelare lyckas bra i turneringen.

I Japan, Chile, Storbritannien, Kina, Zambia och USA finns inga spelare som har representerat FC Rosengård. Än.

De senaste inläggen: