Inför derbyt del 1

Intervju med Adem Özay

Inför derbyt mellan FC Rosengård och Prespa Birlik på måndag så hade jag turen att få Adem Özay från Prespa att svara på ett par frågor. Adem har ett förflutet i FC Rosengård men har även spelat i LB07 där han spelade en handfull derby mot FC Rosengård.

F: Hur har säsongen varit så här långt för Prespa Birlik, både spelmässigt och sen poängmässigt i tabellen?

S: Det har varit upp och ner, hemma har vi fullpott och på bortaplan har vi inte tagit nån poäng ännu och om vi ska vara ett topplag så räcker det inte med hemma vinster i den här serien, vi måste börja vinna på bortaplan också. Rent spelmässigt så har vi varit mkt bra hemma och mycket sämre på bortaplan förutom mot Nike då jag tycker vi spelar bra utan att få med oss resultatet…

F: Vilken har hittills varit den bästa matchen för Prespa Birlik?

S: Vår 1 första hemmamatch mot BW 90 var mkt bra, där spelade vi bra fotboll och var klart det bästa laqet under hela matchen. -Vi vann med 3-2 men borde ha vunnit med mer med tanke på missade chanserna.

F: Vilka är Prespa Birliks starka/ svaga sidor?

S: Våra starka sidor är att vi har individuellt skickliga spelare som kan avgöra matcher på egen hand plus att vi har spelare som varit med i högre sammanhang tidigare och som alltid presterar i de stora matcherna, vilket är en fördel inför matchen mot FC Rosengård. Om vi ska nämna några svaga sidor så är det att vi släpper in lite för mycket mål än vad vi borde göra och då menar jag att det är en svaghet som hela laget ska belastas för och inte bara våra försvarare. Vårt bortaspel har inte varit den bästa hittills under säsongen men hoppas på att det vänder mot FC Rosengård i derbyt.

F: Vad är Prespas förväntningar på säsongen 2013?

S: Våra förväntningar på säsongen är att vara bland topp 5 och om vi kollar på Spelarmaterialet samt tränarstaben så har vi förutsättningarna att bli det, men vi är ett nytt lag med många nya ansikten och det tar sin tid att spela ihop laget. Jag tror att vi kommer bara bli bättre och bättre ju längre in i säsongen vi kommer. När det gäller derbyt så är förväntningarna höga med tanke på att det är derby och båda lagen vill vinna samtidigt som många av spelarna känner varandra sen innan och det triggar upp stamningen lite extra.

F: Hur väl känner du till FC Rosengårds spel?

S: Jag känner tränarna och flera spelare i FC Rosengård sedan innan och har kollat på två matcher den här säsongen, det är ett spelskickligt lag med en bra mix av rutinerade och unga spelare. Likt oss har FCR flera farliga spelare som kan vara ett hot för alla lag i den här serien och även högre upp. Man har dessutom en mycket duktig tränarstab som besitter stor kunskap och kompetens.

F: Vilka är, som du tycker FC Rosengård’s svaghet och styrka?

S: Jag tror inte FC Rosengård har några direkta svagheter rent spelmässigt, det skulle i så fall vara att de yngre spelarna kanske saknar rutin och erfarenhet från sådana här matcher och därmed kanske blir tagna av stundens allvar. Deras styrkor är att man har ett spelskickligt lag som vill spela fotboll och mycket fart på kanterna som kan utgöra ett hot mot oss. 

F: Är det årets match?

S: Som alla andra matcher så gäller denna matchen 3 poäng men visst, det är extra kul med derbyn och mycket ära står på spel.

F: Stämmer det att oavsett hur säsongen går tabellmässigt så har det varit en bra säsong om Prespa Birlik slagit FC Rosengård?

S: Absolut inte, i slutändan är det antalet poäng som avgör om säsongen varit bra eller inte. Som jag sa tidigare är det alltid kul med derby och det är sådana matcher som man älskar att spela som spelare. I Slutändan är det tabellen som räknas och inte derby vinsterna. 

F: Vilken typ av match kommer jag att få se på måndag?

S: Jag tror det kommer bli en välspelad match där båda lagen går ut för att vinna och två lag som satsar offensiv

F: Vem/Vilka spelare ska FCR/ Prespa se upp för på måndag?

S: Där är flera duktiga spelare i båda lagen, men rent offensivt så borde vi se upp för trion Ylli Shabani, Alvedin och Granit som ser mycket vassa ut just nu. I Prespa Birlik så är Valentino Lai alltid ett stort hot för motståndarlagen och i min mening är han seriens i särklass absolut bästa spelare. Sen har vi också Norlah Amiri och Sami Gungör som har varit väldigt viktiga för oss i det offensiva spelet och som kan avgöra matcher på helt egen hand.

F: Hur känns det för dig att återigen möta din moderklubb i ett hett derby?

S: Det är alltid speciellt för mig att möta FC Rosengård, klubben som jag spelade för i sex års tid, en tid med mycket underbara minnen som jag kommer ha med mig i resten av mitt liv.

F: Hur bra koll har du på FC Rosengård’s spel?

S: Väldigt bra då jag har sätt 2 matcher samtidigt som jag har flera vänner i laget.

Sen tiotusen kronors frågan:

F: Vem vinner på måndag?

S: Självklart prespa birilk.

Jag tackar Adem för tiden samtidigt som jag kanske inte är helt överens med honom om vem som vinner. Däremot så tror jag precis som Adem att det kommer att bli en bra match där två offensiva lag drabbar samman. Missa inte matchen på måndag klockan 19.00 på Rosengårds IP