Inför FCR – Prespa Birlik del 1

Ny helg, nytt derby

På lördag är det dags för det riktiga Malmöderbyt när FC Rosengård tar emot Prespa Birlik på Rosengårds IP. Många säger att det är årets match och vissa går till och med så långt att de säger att säsongen kan gå hur den vill bara man vinner derbyt. Förra säsongen så möttes man först på Rosengårds IP och tyvärr så drog Prespa det längsta strået, på hösten så spelade man oavgjort. Med andra ord så är det läge för revansch för FC Rosengård på lördag. Rosengård har vunnit sina inledande matcher och är det enda laget som tagit full pott så här långt. Givetvis så är det svårt att göra någon riktig analys så här tidigt på säsongen och ännu svårare är det att försöka sig på att göra det inför matchen mot Prespa Birlik. Så det gör jag inte. Vad jag däremot har gjort är att ställa ett par frågor till Prespas tränare Agim Sopi inför derbyt och om namnet verkar bekant så tränade han FC Rosengård förra säsongen.

Hur har inledningen på säsongen varit och er senaste match?

”Spelmässigt helt OK men vi vet att vi kan bättre, resultatmässigt så är vi inte nöjda. Man vill vinna alla matcher men fotbollen är inte så enkel. Det bästa exemplet är väl den senaste matchen mot Lb07 där vi har 90% av bollinnehavet men vi lyckades inte göra några mål . 13-2 i hörnstatistik och ca 15-2 i avslut mot mål men ändå förlorar vi med 2-0. Sådan är fotbollen. Men vi tror på oss själva och vi vet att vi har ett starkt lag.”

Uppladdningen inför derbyt pågår och Agim berättar att de har haft en bra träningsvecka så här långt och alla är taggade inför lördagens derby. Det är ingen hemlighet att tankarna inför matchen är hur man ska vinna den, precis som alla andra matcher så klart.

Agim var som sagt tränare för FC Rosengård förra säsongen och återvänder på lördag som tränare för den kanske tuffaste konkurrenten men han tycker att det ska bli kul att komma till Rosengårds IP då han har många vänner kvar här och givetvis så hoppas han att det kommer att bli en bra och trevlig match. Det har inte gått så lång tid än att Agim har tappat kollen på FCR’s spelare utan säger att Rosengårds styrka ligger i att man har bra individuella erfarna spelare. Prespas styrkor vill han inte nämna utan det för publiken på Rosengårds IP se. När man frågar om de båda lagens svagheter så berättar Agim att FCR’s svagheter berättar han för killarna i Prespa och det är tydligt att det blir en strategisk och taktisk kamp både på och utanför planen. Men han säger nyckeln till seger på lördag kommer att vara ”laget som gör minst individuella misstag kommer att gå segrande från matchen”.

Så här inför derbyt så avslutar Agim med att berätta att Prespas mål är att vinna varje match.

Imorgon så kommer del 2 där jag ställde liknande frågor till FCR’s Ass. Tränare Gezim Osmani, tidigare i Prespa Birlik.

Text: Stephan Lindstrand