Inför LdB FC – Piteå

Veckan som gick har varit händelserik för LdB FC’ s del, man är vidare i cupen och lottningen till Champions League är avklarad. Men en ny vecka är på ingång och den inleds med hemmamatchen mot Piteå IF på måndag 19.20 på gamla IP.

I morgon möter man som redan nämnts Piteå IF som kommer till avspark imorgon med två raka segrar och en hel del självförtroende i bagaget. Senast så vann de borta mot norrlandskonkurrenten och förra storlaget Umeå IK FF med 0-1, dessförinnan så besegrade man Vittsjö med klara 3-0. Senast lagen möttes i våras så slutade det oavgjort 2-2 uppe i Piteå och det är garanterat något som dom kommer att försöka jobba vidare på, inte bara för att man som idrottare vill vinna utan även för att jag tror att dom vill behålla marginalerna ner till strecket som inför matchen är fem poäng. Man vill troligtvis inte bli indragna i diskussionerna om kval eller inte. LdB FC då? Jo man har som redan nämnts haft en fullspäckad vecka men inför måndagens match så har man några fina segrar i bagaget, senast Vittsjö på bortaplan och dessförinnan så slog man Linköping hemma. Inför matchen så tog sig Erling en liten pratstund med Assisterande tränaren Markus Tilly som gav sin syn på vad fokus bör ligga på, men även lite om försvarsspelet och Damallsvenskan.

Vilka saker i vårt spel är viktiga inför matchen mot Piteå ?

Det som blir viktigt offensivt är att skapa variation i vårt anfallsspel. Vi behöver både ha ett snabbt kortpassningsspel men också lite tidiga bollar bakom Piteås backlinje. Viktigt är att vi fortsätter att vara bra i vårt direkta återerövningsspel.

Du jobbar mycket med försvarsspelet. Backlinjen får ofta kritik, fastän vi har hållit nollan i 10 matcher i årets serie.

Vad tycker du har blivit bättre i vårt försvarsspel ?

Vårt kollektiva försvarsspel har blivit bättre. Kan forwards bryta ett uppspel genom att springa tio meter, så kan övriga spelare i laget slippa att springa 50 meter. Detta sparar energi och ger oss omställningsläge, vilket vi har visat i matcherna att vi är bra på. Jag tycker vi har blivit bättre på att värdera när vi ska göra vad i vårt försvarsspel.

Du är ny som tränare i Allsvenskan, vad tycker du om kvaliten och vad tycker du måste förbättras för att publiken ska komma till matcherna ?

Kvaliten hos många lag är bra. Det finns fortfarande stor utvecklingspotential i Damfotbollen. Det behövs en bättre utbildning där unga spelare får duktiga instruktörer i tidiga åldrar. Detta kommer att ge bättre spelare, vilket också medför en attraktivare fotboll. Vi måste attrahera flera målgrupper, exempelvis kvinnor i 20-40 årsåldern, vilket jag upplever att saknas på våra matcher.

 

Matchen kommer att spelas på Malmö IP måndagen den 9/9 klockan 19.20, missa inte den och LdB FC’s fortsatta marsch mot Serieseger.

Text: Stephan Lindstrand, Erling Nilsson

Foto: Stephan Lindstrand