Inför BK Häcken – FCR

På fredag möter FC Rosengård de nuvarande serieledarna BK Häcken på bortaplan. Inför matchen stämmer vi av med tränare Joel Kjetselberg och föreningens nyanställda medieansvarig Emma Franzén. 

Hur har träningsveckan sett ut?

– Den har varit bra i form av att de har varit revanschsugna och haft mycket energi. De har verkligen tävlat med varandra på träningsplanen så det har varit bra, säger tränare Joel Kjetselberg.

Vi möter BK Häcken i morgon hur går tankarna inför matchen?

– Vi kommer möta ett bra lag som har 17 raka vinster och som är väldigt bra på sin hemmaplan. För oss så kommer vårt försvarsspel vara viktigt men också att vi vågar äga matchen. Så det kommer bli en kamp i 90 minuter och förhoppningsvis blir det lite publik också.

Är det några förändringar i truppen sedan i fredags?

– Isabella Obaze  är med i truppen annars är det inga förändringar sedan senaste matchen, avslutar tränare Joel Kjetselberg.

Från Götene vid Kinnekulle kommer FC Rosengårds nyaste medarbetare på kansliet – medieansvariga Emma Franzén.

– Det är en liten ort i Västergötland, jag brukar beskriva det som att den ligger precis nedanför Vänern säger Emma när vi träffar henne för lite matchsnack inför bortamatchen mot BK Häcken.

För tre år sedan lämnade Emma föräldrahemmet, flyttade till Malmö och började studera Sport Management, Idrottsvetenskapligt program vid universitetet. Under studietiden fick klassen vid något tillfälle fribiljetter till en FC Rosengårdsmatch och Emma och några kompisar nappade på erbjudandet.

– Då var det så att man kunde lämna in en talong och kryssa i ifall man ville hjälpa till i föreningen och just vid den tidpunkten kände jag att jag hade för lite att göra, så jag anmälde mig. På det sättet fick jag kontakt med Jenny Sjöstrand och fick därmed hjälpa till vid damlagets hemmamatcher berättar Emma. ”Det handlade om kringaktiviteterna, och att hjälpa till med att matchvärdarna fick det de skulle ha, bland annat.”

Förra sommaren fick hon så sommarjobb i föreningen, som handledare vid parkleken och sen ställde föreningens flickfotbollskoordinator Jessica Stegermaier frågan ifall Emma ville jobba i skolverksamheten. Det ville hon såklart och nu har hon varit med där som fotbollstränare under 2023.

När Louise Eklund – som tidigare var medieansvarig i FC Rosengård – nyligen slutade för att börja en annan tjänst fick Emma överta hennes arbete.

– Jag tycker ju att fotboll är väldigt roligt och att alla som jobbar i föreningen är jättehärliga människor, så det känns hur kul som helst. Som ny på jobbet lär jag mig mycket nytt hela tiden. Jag tycker om att jobba med människor och det är ett väldigt socialt jobb. Det känns inte som att den ena dagen är den andra lik och det är spännande.

Vad gör Emma då under en borta- respektive hemmamatch?

– Häckenmatchen ser jag hemifrån, men under själva matchdagen arbetar jag en del med sociala medier. Det är uppdateringar, aktuell laguppställning samt att under själva matchen ska händelser rapporteras och kommuniceras. Vi jobbar med Facebook, Instagram och X som Twitter heter numera, samt LinkedIn och vår egen hemsida. Dessutom har vi en partner-app, berättar Emma.

Hon har också kontakt med kommentatorerna i tevesändningen om vilka spelare de eventuellt vill intervjua innan match så att spelarna kan förberedas på det. Efter matchen ska resultat kommuniceras och bilder läggas ut.

Hemmamatcherna blir en ny upplevelse för Emma, i denna nya roll, där kommer hon att ta hand om press och media och ha koll på spelare från båda lagen som ska intervjuas. Dessutom ska de sociala medierna uppdateras och alla ackrediteringar gällande media ska vara på plats.

Men först är det alltså dags för bortamatch igen – en tuff kamp mot BK Häcken.

Du måste tippa matchen Emma, det är sen gammalt!

– Då säger jag att vi vinner med 2–1, det blir en riktigt jämn match, spännande och nervöst. Det blir lite revansch efter den senaste tidens resultat. Olivia och Olivia gör mål tror jag.

Fakta Emma Franzén:

Född: 1999

Har lirat: oftast mittback i Kinne-Vedums IF (senare Götene FK)

När jag inte jobbar: – Då umgås jag mycket med vänner, jag läser mycket för då kan jag slappna av eller så går jag promenader och tränar.

De senaste inläggen: