Inför DM-semifinal: Lunds BK-FC Rosengård

Efter ett intensivt matchande under augusti månad fick spelartruppen ett par dagars ledigt efter 1-2 segern i den senaste matchen mot IS Halmia. Nu är det dags att kliva upp på hästen igen.

– Vi har efter Halmia-matchen haft tre dagar ledigt och sedan har vi haft två pass för att komma igång. På den senaste träningen var det lite tävling, det var på många sätt hett. Sedan vad det betyder för oss är upp till killarna att visa på matchen, säger tränaren David Roufpanah inför onsdagens DM-semifinal.
FCR har haft en fin form i cupspelet och efter att ha slagit ut Division 1-laget Eskilsminne IF ställs man nu mot ännu ett Division 1-lag i form av Lunds BK.
– De har ju haft en hög högstanivå i år men klantat till det en del och tappat poäng i en del matcher vilket gör att de ligger stabilt på övre halvan, men kanske inte är med i toppstriden som de hade kunnat vara om de hade tagit lite fler poäng såklart. Ett lag som spelar ganska klassiskt skulle man väl kunna säga. De jobbar väldigt hårt för varandra och är löpvilliga. De är skickliga på att använda sig av det de är bra på. Vi har bra koll på dem. Förutom att vi mötte dem under försäsongen så har jag sett deras senaste matcher på video också så vi har hyfsat bra koll på dem.
Vi har ju gjort bra ifrån oss mot lag från högre divisioner tidigare. Finns det någon förklaring till varför de här matcherna verkar passa oss och varför spelarna lägger in en extra växel i de här matcherna?
– Ja, det är ju så att när du vet att du möter ett lag som kommer uppifrån blir det enklare mentalt att lägga in en växel till. Men för oss handlar det om att ställa oss frågan varför vi inte växlar upp på samma sätt i fler matcher i serien? När det har krävts att vi ska hålla en viss nivå så har vi gjort det och vi har en högstanivå där vi kan slå väldigt många lag i Sverige. Det är det som är utmaningen, men inför imorgon handlar det såklart om att jobba hårt och vara ödmjuk inför uppgiften.
Vi har ju jobbat väldigt hårt i de senaste matcherna, finns det fler växlar att lägga i? Finns det något ytterligare att kräma ur truppen?
– Ja, det finns det. För varje procent gruppen blir bättre ställer det högre krav på varje individ. Jag tycker att vi har tagit tydliga steg i rätt riktning den senaste tiden, vilket också gör att vi har blivit några procent bättre som grupp och kollektiv. Nu ställer vi krav på individerna på att växla upp några procent till. Det finns mer att hämta, men sedan ska man ha en stor respekt för att det finns både kortsiktiga och långsiktiga processer. Man får jobba med båda parallellt. Där är vi nu. Vi har lärt oss mycket ihop och jag ser att många av killarna har utvecklats oerhört mycket sedan vi började den här säsongen. Sedan gäller det att putta på sitt tak. Man utvecklas ganska mycket och fort till en viss gräns, och sedan gäller det att putta på den gränsen och fortsätta driva sin individuella utveckling. Men som grupp har vi utvecklats mycket och vi har mycket kvar.
Du jobbar mycket med utveckling och vi ju har ett relativt ungt lag där många unga spelare har fått chansen i både serien och i cuperna och gjort det bra. Hur viktigt är det för de yngre att få vara med i de här sammanhangen och verkligen bidra till att vi har gått långt i samtliga tävlingar?
– Det är ju jätteviktigt både för deras egen utveckling och för föreningen. Vi har ju ett ansvar också gentemot föreningen att bygga för framtiden samtidigt som vi ska leverera resultat just nu. Sen för mig spelar det ingen större roll om du är 17 eller 32 år. Det viktiga är att vi sätter spelare på banan som är beredda att göra jobbet och beredda att följa de riktlinjer vi har. Har man spelare som vill gå en egen väg och göra något helt annat så spelar man inte. Då är åldern inte väsentlig. Sedan som du är inne på så är det många av de unga som har tagit chansen. Sedan är det vissa som inte riktigt har erfarenhet av att jobba på det sättet som vi jobbar på nu, där det är mer uppstyrt och professionellt. Men de lär sig och suger åt sig. Ju mer de jobbar med det desto bättre blir de på att göra det. Men ja, vi har ett par unga spelare som verkligen har tagit stora steg, säger David Roufpanah.
DM-semifinal:
Lunds BK-FC Rosengård
Avspark 19.00 – Klostergårdens IP