Inför FC Barcelona – FC Rosengård

På torsdag är det dags för Champions League och FC Barcelona står återigen för motståndet när turneringen vänder. Inför matchen har vi stämt av med tränare Joel Kjetselberg och med lagets läkare Antonio Beltrán Rodríguez. 

På torsdag möter vi FC Barcelona igen, hur är känslan inför matchen och efter matchen förra veckan? 

– Vi är inte nöjda med resultatet från förra matchen, 0-6 är inte ett resultat vi vill ha. Men jag tycker att det finns många saker i vår prestation som vi kan ta med oss till Barcelona. Vi vet att det återigen kommer bli en tuff match, men vi måste fortsätta utveckla vårt spel, dels med bollen, men också i försvarspelet, säger tränare Joel Kjetselberg.

Hur är känslan i laget?

– Det är bra att vi möter Barcelona igen och i laget har känslan att man vill göra en bättre match än vad vi gjorde på hemmaplan. Sen vill laget utvecklas och spela bättre i varje match. Det kommer att förbereda oss för dem kommande matcherna i Champions League, men också för nästa säsong i ligan.

Det är årets sista match, hur känns det? 

– Det känns inte som att det är årets sista match, vi har ledigt nu över jul och sen möter vi Benfica och Frankfurt. Efter det är det tre veckor till cupen så matcherna så matcherna tar inte slut, avslutar tränare Joel Kjetselberg med ett skratt.

Det är 9 640 kilometer fågelvägen mellan Malmö och Guadalajara i Mexico. Där växte FC Rosengårds Antonio Beltrán Rodríguez upp och där utbildade han sig. De kunskaper han förvärvade får idag våra spelare dra nytta av i hans arbete som lagläkare.

Antonio Beltrán Rodríguez växte upp i Guadalajara som är en av Mexicos största städer. Föräldrarna hade inga vetenskapliga meriter men alla syskonen förkovrade sig akademiskt och studerade på universitet. När Antonio var 23 år var han färdig läkare och arbetade därefter det obligatoriska året inom offentlig primärvård för att bli legitimerad. Sedan sökte han sig till Sverige för att gå mastersprogrammet i biomedicin 2011.

– Jag ville plugga utomlands och träffade en vän som hade varit i Stockholm och han berättade att det var trevligt och intressant där. Jag tänkte ”varför inte”. På den tiden behövde man inte betala sin utbildning när man kom från andra länder, men man gjorde om systemet så det blev faktiskt så att jag blev den förste som fick betala.

Antonio skrattar lite åt minnet. Han berättar han studerade i Stockholm och därefter ägnade sig åt forskning på Karolinska. Under studierna träffade han sin fru som kommer från Tyskland.

– Det var en lång process för att bli legitimerad som läkare i Sverige. Under tiden det arbetet pågick så följde jag med min fru, som är forskare, utomlands. Vi har bott ett år i Nepal och Vietnam.

Tillbaka i Sverige igen arbetade han på en vårdcentral och senare på akuten i Lund.

2022 blev han inbjuden att hoppa in som extraresurs till den läkare som då var engagerad i FC Rosengård. Det handlade om att täcka matcher och Antonio trivdes så bra och gjorde ett så gott arbete att han inför 2023 blev erbjuden att ta över som huvudansvarig.

– Så 2023 har varit mitt andra år i föreningen, berättar han. ”Det enklaste sättet att beskriva det jag gör är att säga att jag är en sorts försäkring – om något allvarligt händer på matcherna så ska jag finnas där och säkra upp. Vi har väldigt erfarna sjukgymnaster som kan fixa det mesta på träningarna men vi som läkare har lite mer träning ifall det skulle inträffa något allvarligt, som en huvudskada eller ett hjärtstopp eller så. Min viktigaste uppgift är att vara beredd ifall något sådant händer, vilket jag hoppas inte ska hända!”

Varje säsong ska man ha koll på spelarna, det ska göras undersökningar som följer riktlinjer från UEFA och FIFA, man går igenom spelarnas eventuella sjukdomar, skador och medicinering och gör en screening inför säsongen. Antonio berättar att i det dagliga arbetet är det ett samarbete mellan honom och sjukgymnasterna och om man behöver konsultera en ortoped så försöker han vara en länk mellan klubben och specialiståtgärden, när det behövs.

Teamet som har hand om spelarna består förutom Antonio av sjukgymnasterna Lisbeth, Malin och Suad, fystränaren Tim och sjuksköterskan Tina. Antonio är ödmjuk och framhåller hela teamets betydelse för den enskilde spelaren.

– Jag anser mig inte som en specialist, för det första så har jag varit här kortare tid än de flesta, vi har andra i teamet som är otroligt erfarna. Vi delar upp det så att jag tar hand om de saker som de andra inte kan, som att skicka remiss till röntgen, recept och liknande men det betyder inte att mitt arbete är viktigare eller högre än deras, vi kompletterar helt enkelt varandra.

Hans uppdrag består i att finnas med på alla hemmamatcher i Damallsvenskan och på alla matcher i Champions League.

– När det gäller Damallsvenskans bortamatcher så är det min kollega i bortalaget som tar hand även om våra spelare om det finns behov, och det har funkat bra. I Champions League är det väldigt speciellt att komma till dessa miljöer, ofta i internationella toppklubbar och träffa kollegor. Det är intressant att se hur kollegorna hittat sin väg, det finns ju inte konkret utbildning i idrottsmedicin i alla länder. Dessutom är det alltid speciellt att vara i en så viktig tävling, att vara en del i det, det känns alltid bra.

När FC Rosengård spelar i Champions League ökar kraven för vad föreningen ska bistå med rörande Antonios område.

– UEFA kräver att man ska ha en ambulans på plats både på träningar och på själva matchen och en akutläkare ska finnas på träningarna. Utrustningen i det medicinska rummet är samma som vi har i allsvenskan, men vi ska ha dubbelt upp så vi behöver två av allt och vissa uppgifter ska vara tydliga och synliga. I förväg ska man också dela upp vilken roll som de båda läkarna ska ta ifall något allvarligt händer på matchen. Och detta ska såklart UEFA-delegaten få vetskap om.

I bortamatchen mot Benfica blev laget lite försenade berättar Antonio, så han kunde inte se hur motståndarnas infrastruktur fungerade, men det som skänkte honom glädje var att se att det vi i FC Rosengård erbjuder rent medicinskt inte ligger långt efter en internationell storklubb.

– Jag är stolt över det arbete vi gör här, betonar han.

Slutligen Antonio ska du få tippa matchen Barcelona – FC Rosengård. Vad tror du?

– Det är svårt att säga, Barcelona är ju ett av världens största lag, men om vi presterar som vi gjorde i de första matcherna så hoppas jag att vi kan ta en poäng där!

Fakta: Antonio Beltrán Rodríguez

Född: – 1986, samma år som det spelades VM i Mexico. Brasilien spelade i min hemstad Guadalajara och de blev så väl omhändertagna att det har skapats en sorts kärlek mellan Brasilien och Mexico på grund av det. Och det kommer att hända igen 2026!

Idrottar: – Har spelat fotboll hela livet, men just nu är det på korpnivå.

Framtid i FC Rosengård: – Jag delar min tid mellan min ST-utbildning och engagemanget i FC Rosengård och det är en utmaning schemamässigt. Jag är lite mer än halvvägs i min utbildning, har två år kvar.

De senaste inläggen: