Inför

FC Rosengård – FC Barcelona

Jenny Fröse är VOBM – Venue Operations Broadcast Manager – för UEFA och jobbar med FC Rosengårds matcher i Champions League. Vi pratade med henne om teveproduktion, tekniska tester och arrangemangsförberedelser.

Jenny, berätta om vem du är och hur det kommer sig att du arbetar för UEFA?

– Jag kommer från Kil i Värmland och studerade Språk, kultur och kommunikation på Linnéuniversitetet i Växjö. Jag hade gjort volontärarbete för UEFA 2009 när U21-EM gick i Sverige och hade sedan dess hållit lite kontakt med UEFA:s personal så när vi under sista terminen skulle åka utomlands på praktik så sökte jag hos dem. Under ett utbytesår i USA hade jag pluggat Sports Management och det gjorde nog sitt till att jag fick en praktikplats 2015. När terminen var slut så visade det sig att de sökte en eventassistent på evenemangsavdelningen. Jag sökte och fick jobbet och på den vägen är det. Nu har jag bott i Schweiz i nio år och är eventkoordinator för UEFA.

Vad innebär det jobbet?

– I mitt vardagliga jobb arbetar jag i projektledningen för UEFA:s diverse ungdomsturneringar, inklusive U21-EM. Det är mycket resande och mycket fotboll inom ramen för det jobbet. Uppskattningsvis har jag varit i runt 20 länder med UEFA. Arbetet med FC Rosengård i Champions League är något som jag gör utöver det. Vi har fått möjligheten att göra de här extra uppdragen utöver det vanliga jobbet och det är mycket spännande, inte minst för de som vanligen mest har kontorsarbete.

Du har en tungvrickande titel – VOBM – kan du berätta mer om det uppdraget?

– Från och med nu i höst är jag VOBM – Venue Operations Broadcast Manager och jag blev tilldelad FC Rosengård på grund av språk och kultur. UEFA försöker skicka oss till respektive hemländer i vissa operativa roller, som inte har med det sportsliga att göra, då vi har stor nytta av att kunna språket. Jag ansvarar för tevebolagen och är deras kontaktperson både med planeringen inför match samt på plats på arenan. Jag är kontakten mellan tevebolagen och klubben på så sätt att bolagen kommer till mig med vad de behöver och vilken typ av teveaktiviteter de ska göra och jag går till klubben och ser till att arenan och den lokala personalen på plats är redo för det som planeras. Det kan vara sådant som att de vill ha intervjuer dagen innan och arrangemang av presskonferenser. Uppdraget innebär också att se till att tevebolagen följer reglerna och kontrakten som de har med UEFA och att de håller sig till riktlinjerna. Vi har så många matcher att vi måste vara konsekventa över hela linjen.

Nu kommer du till Malmö när FC Rosengård tar emot FC Barcelona i Champions League, hur ser dina arbetsdagar ut kring det evenemanget?

– Vi reser två dagar innan match och är på plats dagen innan. Då är det officiella aktiviteter med träningar. Alla har sitt ansvarsområde och ser till att det följs. Dagen innan match är vi involverade runt träningen, presskonferens och andra intervjuer som efterfrågas. Träningen är öppen för media i 15 minuter och sedan lämnar de arenan. Vi träffar klubben och ser till att saker och ting är förberedda inför matchdagen. På matchdagens morgon startar det med att tevebolagens sändningsbilar anländer och de börjar dra sladdar mellan bilarna och kamerorna och installerar det tekniska för att kunna sända senare på kvällen. Vi har under dagen också flera tekniska test med tevebolaget och grafiktester för att se att UEFA-grafiken ser ut som den ska.

Hur arbetar du med FC Rosengård i de här förberedelserna?

– Vi arbetar nära den lokala personalen från klubben, för vi är ju gäster i deras arena, det är de som känner till allt kring idrottsplatsen och har hand om det operativa. Det är enormt viktigt att påpeka att vi är där för att jobba tillsammans, hand i hand med den lokala klubben. Det är otroligt fina människor vi har att göra med där och det är väldigt roligt att jobba i Sverige med en svensk klubb. Det är ju mycket resande i hela Europa i mitt jobb och jag älskar mitt jobb, men för mig känns det speciellt att jobba med en svensk klubb.

Jag gissar att själva matchdagen blir en lång dag rent arbetsmässigt?

– Ja, det blir väldigt långa dagar för vi har uppgifter både på förmiddagen och på eftermiddagen innan själva matchen. Det gäller att koordinera intervjuer som ska göras i halvtid och efter matchen och se till att tevebolagen får ihop det och att lagen ställer upp på det. På matcherna i damernas Champions League är man väldigt öppna och glada för att bidra.

– Cirka två timmar efter att matchen är spelad är vi klara, då har vi sett till att intervjuer genomförts och så packar vi ihop. Det sista vi gör med klubben är ett så kallat debrief-möte, då vi går igenom hur det har gått och om det är något vi kan förbättra. Jag återkommer till hur nära kontakt vi har med klubben. Det är viktigt att få lagkänslan och njuta av jobbet. Jag är ju ny i den här arbetsuppgiften och har ibland behov av att dubbel- och trippelkolla saker, men FC Rosengård har erfarenhet och vet ofta redan hur man ska göra i olika sammanhang.

Som UEFA-anställd är det väl svårt att få dig att tippa matchen?

– Precis, i UEFA-rollen är vi neutrala, men från det operativa hållet så hoppas jag att vi kan genomföra en bra match och allt vad som hör till runt om den!

Fakta: Jenny Fröse

Gör: Eventkoordinator och VOBM på UEFA

Bor: I Schweiz. – Jag trivs otroligt bra i Schweiz, inte minst vad gäller den fantastiska naturen och utomhusaktiviteterna och allt som man kan göra hela året om. Mina föräldrar ställer frågan lite då och då om när jag ska flytta hem, men de får vänta.

Fotboll: Har spelat i IF Kil. – Vi har faktiskt ett damlag i UEFA som tränar på lunchraster!

En speciell match jag minns:

– Den mest speciella matchen var i samband med dam-EM i England förra sommaren och jag var ansvarig UEFA Venue Manager på arenan i Leigh Sports Village, där Sverige spelade sin andra gruppspelsmatch mot Portugal. Min syssling, Jonna Andersson, spelar nämligen i svenska landslaget och det var första och enda gången hittills jag har arrangerat match som hon spelar, så det var speciellt för hela släkten! Sedan vann Sverige matchen med 5-0, vilken man gärna minns!

De senaste inläggen: