Inför FC Rosengård – SL Benfica

Imorgon är det dags för den näst sista matchen i Champions League-gruppspelet och  SL Benfica står för motståndet. Senast lagen möttes i november blev det en knapp uddamåls förlust och nu är det ett revanschsuget FC Rosengård som gör sig redo för match. Inför matchen har vi stämt av med assisterande tränare Ieva Cederström som gör sin sista hemmamatch för FC Rosengård under torsdagen. 

På torsdag är det dags för ny match mot Benfica i Champions League. Hur ser er träningsvecka ut inför det?

– Den här veckan tränar vi måndag, tisdag och onsdag inför matchen och det är mycket taktiskt. Av den anledningen har vi tagit in många spelare från Dam B så att vi kan få ihop ett så stort antal spelare att vi kan spela elva mot elva ute på plan. Vi arbetar på att vara mycket noggranna i vårt försvarsspel, det kommer vi att träna på i veckan. Lågt försvarsspel så att vi kan anpassa oss. Vi har också ändrat formation så vi kommer att spela med tre backar och är redo för det.

I morse blåste och regnade det väldigt kraftigt, hur får man till bra träningskvalitet i sådant väder?

– Det var faktiskt inte så farligt ute på plan, kanske skyddade läktarna lite från blåsten. Det lugnade ner sig ganska mycket efter 30 minuter, så det var inga problem. Annars är ju vädret lite oförutsägbart och det ska visst bli lite blåsigt här i veckan.

Det har ju varit fyra tunga förluster hittills i CL-spelet, hur laddar man om trots det?

– De två senaste matcherna har ju varit lite annorlunda, vi mötte Barcelona som är det bästa laget i världen och det är ju klart annorlunda mot att möta Benfica och Frankfurt. De två sistnämnda är fortfarande jättebra lag, men det finns brister hos dem som vi kan utnyttja. Det kändes bra efter matcherna mot dem, de var bättre men det var mycket vi kunde vi ut från de matcherna. Vi har gjort mycket bra, hade farliga kontringar och var strukturerade i vårt försvarsspel. Det är spännande och vi har ju ingenting att förlora, vi ska vara noggranna och passa på att njuta lite också men samtidigt se det som en bra försäsong till ligan. Inga andra lag i damallsvenskan kommer att möta så bra lag förutom BK Häcken. Det är kul att kunna mäta sig med de bästa lagen och det gör vi just nu.

Gissningsvis så sitter ni och analyserar mycket från de hittills spelade matcherna.

– Det stämmer. Det är alltid mycket analys, både på oss själva och motståndarna. Vi försöker hitta svagheter och styrkor och hur vi kan hantera det. Så att spelarna kan utvecklas.

Hur ser det ut på spelarfronten? Blir det några nya ansikten på plan och är det några som kommit tillbaka från skador?

– Det är lite svårt att bekräfta, för det svänger alltid lite upp och ner. Halimatu Ayinde borde vara tillbaka, för hon var med i söndags. Rebecca Knaak har tyvärr fått lite bakslag. De nya spelarna får inte vara med och spela i Champions League, det står ju i regelverket att de måste vara med på listan innan man börjar spela gruppspelet.

Jag förstår att du inte kan berätta detaljer, men hur tänker ni kring hur ni ska spela på torsdag?

– Vår tanke är att spela ett väldigt disciplinerat försvarsspel, fortsätta med det som vi varit bra på i Champions League. Om vi tittar på vår utveckling så har vi hittat en tydlighet i vårt försvarsspel. Vi ska kommunicera mycket, för Benfica är mycket dynamiska. När vi vinner bollen ska vi ta hand om den, när vi tappar boll så vet vi att de är mycket aggressiva. Det är viktigt att vi hanterar det på ett bra sätt. Mot Benfica fick vi flest frisparkar förra gången, och varje sådan kan bli en bra målchans. Vi ska vara smarta när vi vinner bollen, och aggressiva. Vi ska inte falla tillbaka utan ta plats!

Tråkigt nog så är det din sista hemmamatch med FC Rosengård innan du går vidare, hur känns det?

– Ja, det känns lite konstigt. Det känns inte som om det är på riktigt egentligen, men det känns bra att avsluta med att fullfölja resan med Champions League. Det är bra att jag är kvar till slutet av januari av den anledningen.

Vad kommer du att göra framöver?

– Jag kommer att ta en paus från fotbollen.

Avslutningsvis, har du en hälsning till vår underbara publik?

– Ja, jag hoppas verkligen att det kommer mycket folk. Det blir en spännande match och vi vill ge er en show och spela fin fotboll. Bara kom och stötta laget, för det gör jättestor skillnad när vi hör alla supportrarna. Det ger mycket energi och det kan vara det som gör skillnaden på torsdag!

De senaste inläggen:

Idrotten som hållbarhetsverktyg

Välkommen till en inspirerande workshop runt hur idrotten kan skapa hållbara, inkluderande samhällen. Workshopen arrangeras i samarbete med Sustainability Sprint som är en workshopmetod designad för att accelerera hållbar affärsutveckling och innovation.  Facilitator är Sustainability Sprints Linda Fragner som arbetar som innovationsledare och affärsutvecklare och har över 15-års erfarenhet av innovationsledning och affärsutveckling.

När: 18 augusti. 08:30 serveras enklare frukost. Workshopen startar 09:00 och varar till ca 10:30.
Var: Pride House, Malmö Live.

Exklusivt för våra samarbetspartners.

Workshop Hållbarhet WorldPride

FC Rosengårds WorldPride-aktiviteter presenteras i samarbete med: