Inför FC Rosengård – Ullareds IK: ”Motståndarna kommer få det väldigt tufft här på Rosengård”

Fjolåret var ingen rolig resa för FC Rosengård. I år är det ett extremt revanschsuget lag som vill visa tvivlarna att fjolåret inte kommer att upprepas.
De som ska visa vägen är trotjänarna Blerim Gudjufi, 31, och Granit Sherifi, 24, som båda gör sin sjunde säsong i klubben.
De är rena veteraner i klubben och har varit med om mycket, både i med- och motgångar. I en tid där halva truppen är ny och snittåldern är 22 år ung är det Blerim Gudjufi och Granit Sherifi som har varit i klubben längst – och duon är redo att ta täten och visa vägen för lagkamraterna.
– När jag kom hit hjälpte de äldre mig att komma in i laget snabbt. Nu försöker jag göra samma och ta hand om de nya så som de äldre gjorde när jag kom. Att umgås och ha kul tillsammans, att ta in de nya spelarna så att de inte känner sig som nya utan som om de har varit i klubben länge, säger målvakten Blerim Gudjufi.
Lagkamraten och anfallaren Granit Sherifi fyller i:
– Det har alltid funnits den här familjekänslan i Rosengård. Det fanns alltid folk som tog hand om en och guidade en i omklädningsrummet när jag kom hit också. Men som Blerim var inne på, är det någon ny spelare som kommer in så känner vi att det är vår uppgift att försöka få in den spelaren i laget och få den att känna sig välkommen så fort som möjligt, säger han och fortsätter:
– Man spelar ju fotboll på fotbollsplanen, men det är mycket i omklädningsrummet också. Det är där man ska klicka med sina lagkamrater. Idag är alla i laget väldigt öppna. Vi har spelare som Blerim som tänker mycket på att man ska ha kul i omklädningsrummet. Där känner jag att han är väldigt duktig på att få alla att smälta in. Nu känns vi verkligen som en familj.
Hur mycket försöker ni visa var skåpet ska stå och förmedla vidare traditionerna i laget till de nya spelarna?
– Vi tänker mycket på att man ska vara ärliga mot varandra. Vi tar alltid tag i saker innan de uppstår, inte för att det uppstår problem, men vi pratar mycket med varandra. I omklädningsrummet handlar det mycket om att ha kul och att ta hand om varandra. På det sättet är det också bäst att vara ärliga och säga hur det ligger till, säger Granit.
Du kan ju vara ganska hård mot dem yngre ibland, Blerim?
– Nej, det är mest med kärlek, haha. Jag älskar allihopa. Det är som en familj, säger han med ett stort leende innan han blir mer allvarlig.
– På planen kan det ju bli lite tufft. Alla vill ju vinna. Vi måste hjälpa de yngre på plan, om de gör fel får man säga det. Det är inte bara att man skriker på dem, säger den rutinerade målvakten som också är lagets målvaktstränare.
”Viktigt att visa tvivlarna”
Både Blerim Gudjufi och Granit Sherifi vill lägga det mindre lyckade fjolåret i division ett bakom sig. Istället betonar man vikten av att jobba hårt för att hitta tillbaka till vinnarspåret igen och motbevisa tvivlarna.
– Jag tycker det är jätteviktigt att visa alla de som tvivlar på oss att, förra året var förra året, men att vi ska studsa tillbaka på rätt spår direkt. Det är det vi menar, i omklädningsrummet ska vi ha kul men på planen handlar det om att vara professionella och gå ut och göra sitt yttersta. Genom att spela bra och vinna matcher, då har vi kul, säger Granit Sherifi och får medhåll av kamraten bredvid.
– Ja, vi måste glömma det som hände förra året. Vi måste titta framåt. Det som hände förra året hände, vi kan inte titta tillbaka utan bara framåt.
Hur ska man göra för att inte hamna där igen?
– Att vinna matcherna. Att i varje match vara 100% och inte så nonchalant. Motståndarna som kommer hit till Rosengård måste bli rädda för att komma hit. Att varje match kommer vi att ta de tre pinnarna här hemma, säger Blerim Gudjufi.
– Vår sammanhållning och att vi aldrig slutar kämpa för varandra, det är det som i slutändan kommer göra att motståndarna kommer att få det väldigt tufft att plocka poäng här på vår hemmaplan, säger Granit Sherifi och avslutar med en uppmaning till supportrarna:
– Vi vill spela så bra som möjligt och få så mycket publik som möjligt. För att göra det måste vi spela bra och vinna matcher, framförallt. Det hoppas jag att vi kan göra och jag hoppas att alla som följer oss samlas och kommer på våra hemmamatcher och pushar oss till vårt yttersta. Det är roligare att spela fotboll när man har mycket publik.
Artikeln är en del av matchprogrammet inför FC Rosengård-Ullareds IK, bland annat med info om lagen, och som finns att köpa innan matchen.
********
FC Rosengård – Ullareds IK
Lördag 21 april kl 14.00 – Rosengårds IP