Inför FC Rosengård – Djurgården

Inför fredagens hemmamatch mot Djurgårdens IF har vi pratat med tränare Joel Kjetselberg. Han berättar om träningsveckan, fredagen match och det kommande kvalet i Champions League.

Hej Joel, hur har träningsveckan varit för er i laget?

– Den har varit bra men kort! Vi har hunnit med en gemensam träning sedan matchen mot Växjö DFF i måndags och det var idag, torsdag. På tisdagen var spelarna lediga, vi kom ju hem sent på natten och på onsdagen hade vi träning med en gemensam första del. Därefter gick de som spelat mot Växjö in i gymmet och de övriga var ute på plan.

Hur var dagens träning tycker du?

– Jättebra! Det var mycket energi och en revanschsugen trupp. Det är klart att vi hade velat vinna mot Växjö DFF, vi skapar ju tillräckligt mycket för att vinna matchen men vi får ju inte in bollen så det blir 1–1. Vi borde ha hållit nollan och borde också ha gjort ett mål till så vi är självklart inte nöjda. Idag smällde spelarna på bra på träningen.

Nu är det Djurgården som kommer till vår hemmaborg, hur ska vi göra för att ta tre poäng i den matchen?

– Vi vet ju att vi är starka på hemmaplan, men man ska också veta att Djurgården har startat hösten på ett väldigt bra sätt. De har bytt tränare och är ett helt annat lag än de var i våras. De har tagit poäng mot Kristianstads DFF och har vunnit mot BK Häcken och vi har stor respekt för det. Samtidigt ska det bli en bra match att spela inför vår kommande Champions League-kvalmatch mot Spartak Subotica.

Hur ser det ut på spelarfronten, har du alla tillgängliga för match?

– Ja, alla är friska med undantag för Rebecca Knaak och Mia Persson som har varit skadade en längre period. Det går som det ska med deras rehab, de har varit med i fotbollsträning men är ännu inte aktuell för match. Det är skönt att ha en stark trupp, det gör mycket både i träning och är en konkurrenssituation som är bra och tuff. Det gör att miljön blir bra och att vi kan utvecklas i träning.

En vanlig dag då vi har hemmamatch, hur ser den ut för dig?

– Jag kommer till Malmö IP ungefär 1,5 h innan spelarna kommer, alltså cirka tre timmar innan matchstart. Då tittar jag och de andra ledarna på de sista förberedelserna. Vi ser ifall det har dykt upp något som vi behöver åtgärda, finns det någon ny info om motståndarna som kan vara bra för oss att ha koll på. Är det någon spelare som har en känning, är det något i truppen som har hänt. Vi pratar om vad vi ska trycka på i kommunikationen med spelarna, vilka punkter ska vi ha och hur ska vårt peptalk se ut. Hur gör vi om vi hamnar i underläge, vilka byten ska vi vara förberedda på att göra och vad ska vi se upp med i matchen vad gäller motståndarna. Det gäller att fräscha upp vad som kan hända under matchen i förhållande till vår matchplan. Man förbereder sig till 100% men sen uppstår det saker i matchen som man behöver ha en plan för så att man inte tar beslut på uppstuds.

Tekniken, med era analysinstrument och att ni kan se alla matcher digitalt måste vara fantastiskt ur er synvinkel?

– Ja och vi ledare sitter med det jättemycket, analys av motståndare, analys av våra egna träningar och matcher. Datorn är det redskapet vi använder mest, skulle jag säga. Vi har olika arbetsuppgifter under matchen, alla vi i staben, och det fungerar på ett jättebra sätt. Vi har olika fokusområden. Vi har en iPad vid sidan och i den ser vi matchen med 30 sekunders fördröjning för att vi ska kunna se situationer i efterhand och se vad som egentligen hände. Från vår position vid sidlinjen ser man inte allt, men man kan få en kameravinkel från ett annat håll och vi kan ta klipp och visa för spelarna i paus.

– Det intressanta är att när vi nu snart ska möta Spartak Subotica så har vi i stort sett ingen video alls, för deras matcher finns inte i våra programvaror. Det blir direkt svårare med en sådan match, men å andra sidan lite spännande att gå tillbaka till old school. Ieva Cederström har varit nere i Serbien och tittat på dem och det är bra att vi har kunnat få en bild av dem. Hon har sett två matcher på plats och deras kvalspel i förra kvalomgången har vi fått på video. Det är viktigt att vi redan nu i matchen mot Djurgården sätter många saker på plats som vi vill ha med oss in som en boost i kvalmatchen.

Kan du kommentera våra nyförvärv och vad du hittills sett av dem?

– Mai Kadowaki har fungerat jättebra hittills, hon har stor arbetskapacitet och hjälper laget på ett bra sätt. Trots att hon inte är så jättebra på engelska har hon kommit in bra i gänget och det var väldigt kul att hon fick göra mål senast.

– Hanna Andersson har också bidragit med mycket arbetskapacitet och energi, i träning har hon tillfört mycket. Hon är en hårt arbetande gedigen spelare som gjorde väldigt bra ifrån sig när hon var i väg med U23-landslaget nu precis och dessutom spelade på en ovan position som ytterback.

De senaste inläggen: