Inför FC Rosengård – Hammarby

Idag gästas FC Rosengård av Hammarby IF. Hammarby ligger inför matchen tvåa i tabellen och en spännande match väntas på Malmö IP. Iför matchen stämmer vi av med sportchef Therese Sjögran och med FC Rosengårds speaker Jeanette Rosengren. 

Det blev vinst i Champions League-kvalet i onsdags, hur är känslan efter matchen? 

– Vi åkte ner dit för att vinna, sen blev väl matchen lite väl spännande för min egen smak. Vi vinner fullt rättvist och får med oss tre poäng hem vilket var det viktigaste i den matchen och få ett bra resultat som vi kan använda här hemma på onsdag, säger sportchef Therese Sjögran.

Hur har känslan varit i laget efter matchen och nu inför matchen mot Hammarby? 

– Bra. Det var viktigt att få en vinst där nere så man kunde få något positivt med sig efter de resultaten vi haft i allsvenskan. Det känns bra i truppen, alla är hela och tillgängliga inför matchen imorgon.

Vad blir viktigt inför matchen imorgon? 

– Jag tror de handlar mycket om att de är farliga offensivt Hammarby och väldigt snabba i sina omställningar. Så det gäller att vi är med på det, men sen samtidigt att vi behöver spela vårat eget spel. De kommer ju hit och är tvungna att vinna för att haka på i guldracet, så vi ska göra det svårt för dem, avslutar sportchef Therese Sjögran.

Den här gången blir det en personlig krönika. Den som skriver dessa rader är nämligen också speaker på hemmamatcherna för FC Rosengårds A-lag för damer. Och i egenskap av just speaker tänkte jag berätta om rutinerna för en vanlig matchdag som exempelvis idag mot Hammarby.

När jag kommer till idrottsplatsen en timme före avspark är Marcus Larsson oftast redan på plats. Vi delar hytt och han är ansvarig för statistikrapporteringen under matchen. Eftersom han är en snäll kille och en taktfull herre brukar han i förekommande fall hämta en grillad vegetarisk korv och något att dricka åt mig ganska så direkt, då blir jag mild och foglig som ett lamm och det vet han ju nu efter alla våra år tillsammans. Man får berömma honom för dessa strategiska val som också gynnar vår husfrid.

När vi testat teknik, kopplat in rätt adapter och kollat att mikrofon och ljudanläggning fungerar är det dags att ta itu med dagens minutschema. Är det något speciellt som ska hända? Kommer någon att tackas av eller hyllas inför match? Är det någon särskild sponsor som gör något extra för publiken? Allt det där har jag förstås gått igenom tidigare i veckan, då jag från klubbchef Damgaard fått föredömlig info om matchvärdar, händelser och nyheter i övrigt, men det är bra att repetera, ty repetition är all inlärnings moder. När laguppställningarna är klara så läser jag noga igenom och kollar upp motståndarlaget ifall det finns oklarheter på uttal av namn. Vid vissa Champions League-matcher genom åren har jag tvingat motståndarnas lagledare att fonetiskt uttala spelarnamnen, allt för att jag ska få det så likt det rätta uttalet som möjligt.

Det gäller också att hålla koll på uppvärmningen och se så att alla som står uppsatta i startelvan håller för spel. Om någon inte kan starta behöver vi veta det så att det blir rätt på line up-en. För det mesta blir det rätt. Men en gång blev det fel. Därefter kunde jag inte sova på hela natten för att jag missat Mia Persson vid inmarschen. Hon påstår dock att hon förlåtit mig nu och jag hoppas hon talar sant!

Under uppvärmningen spelas musik som spelarna själva valt. Den musikkunnige kanske noterat att det är många Avicii-låtar som spelas och det beror på att FC Rosengård samarbetar med Tim Bergling Foundation i det viktiga ämnet psykisk hälsa. I övrigt spelas musik med minst 50% kvinnliga artister från olika eror och genrer. Dock – det ska vara peppigt och det ska vara uppbyggligt och hålla minst 130 bpm, beats per minute, alltså ungefär dubbel vilopuls.

När publiken börjar anlända är det alltid kul att se vilka som kommer oavsett årstid, klockslag eller veckodag. Ingen matchdag är komplett förrän Lasse Lundgren, sjukgymnast Malins pappa, äntrat läktaren och som den gentleman han är vinkat glatt till oss i speakerhytten. Han kommer oavsett om det regnar från sidan eller om solen steker konstgräset.

Ungefär sju minuter innan match börjar nerverna ge sig tillkänna. Oavsett hur många gånger man gjort samma rutin så är matchdag alltid matchdag med den speciella och förväntansfulla och lite nervösa känslan som då infinner sig. Man kan nästan ta på den. Och när vi sätter på inmarschlåten ”Hand i hand” och lagen och maskotarna går på plan, ackompanjerade av publikens taktfasta applåder, är det adrenalinpåslag inte bara nere på plan.

Efter line up och det som ska läsas därefter lämnar en spelare vanligen över en matchtröja till dagens matchvärd och därefter blåser domaren i gång. Nu gäller det att inte tappa fokus, för ibland är det inte lätt att i en tilltrasslad situation framför mål se vem som faktiskt gjorde målet eller vem som fick varningen. I värsta fall får vi konsultera sportchef Sjögran för att få det rätt, men oftast ser vi situationen ganska bra. Om inte teveteamet glömt att fälla upp stegen till sin plattform vill säga. För då ser vi mest stegen.

Före, under och efter matchen är det ganska många personer som kommer upp till oss i hytten, vissa med direkta ärenden, andra bara för att säga hej och några för att hämta upphittade nycklar och plånböcker som vi brukar lämna ut till rätt ägare. Det är alltid trevligt med glada ansikten, men allra helst tar vi emot besök i halvtid så vi slipper ha splitvision. Roligast är ju när Marie Schulz, kioskansvarig, kommer upp till oss i andra halvlek med vinnarnumren i 50/50-lotteriet. Det är härligt att höra hur folk skriker ut sin glädje när de vunnit några tusenlappar, delad glädje är dubbel glädje.

Lördagen 14 oktober kommer Hammarby på besök och med dem brukar också delar av deras stora och sjungande fanskara komma. Det blir kul, men jag är övertygad om att FC Rosengårds fantastiska klack kommer att sjunga och höras lika högt och ljudligt! Eftersom jag dessutom är obotlig optimist vad gäller mitt lag så tror jag att FC Rosengård ger Bajen på nöten med 4 mål mot 1. Seger är ju inne i ett målstim nu, så hon kommer att sätta minst ett, Olivia Schough kommer kanske att skruva in en hörna och sen tror jag att vårt nyförvärv Mai Kadowaki kommer att göra minst två i bara farten.

Låter det bra? Kom då ihåg var ni läste det först!

De senaste inläggen: