Inför FCR – Kristianstad

FC Rosengård tar emot Kristianstads DFF för ett nytt Skånederby på hemmaplan i OBOS Damallsvenskan. Inför matchen får vi en uppdatering från huvudtränare Joel Kjetselberg och även lära känna föreningens matchsekreterare Marcus Larsson.

Det har blivit en rejäl upphämtning från de första tre omgångarna, nu har ni samlat på er två raka segrar. Hur har de här två veckorna varit, Joel?
– Först och främst har de varit intensiva, men segrarna har ju gett oss självförtroende. Det har kommit tillbaka en glädje i truppen som man ser både på träningsplanen och ute på match. Det är något vi tryckt mycket på – att vara tillsammans i det här, och det har ju varit en tuff tid så klart.

Nu väntar Kristianstad som har gjort en stark inledning på årets serie. Hur ser du på motståndet?
– Det blir en jättetuff match, de har börjat väldigt bra. De är duktiga, speciellt med sina forwards, och gör mycket mål. Det kommer ställas stora krav på oss men det känns som att vi är förberedda efter den här träningsveckan.

Det blir en intensiv vecka med matcher fredag, måndag och sedan fredag igen. Hur förbereder man gruppen för det?
– Vi har ju en väldigt väldigt stark och bred trupp, så oron över att klara av det här spelschemat är inte så stor. Det som blir svårt är ju att lyckas lägga allt fokus på en match och inte tänka på vad som händer redan om fyra dagar när vi möter Norrköping. Vi i tränarteamet och i spelargruppen har lagt allt fokus på Kristianstad. Vad som händer mot Norrköping och Häcken veckan efter får vi ta där och då, men nu ligger allt fokus på att göra en riktigt bra prestation imorgon mot Kristianstad, avslutar Joel Kjetselberg.

Högt uppe på södra läktaren finns speakerhytten och en av dem som syns där varje hemmamatch är Marcus Larsson. Här berättar han om sitt arbete som matchsekreterare och vad det innebär. Marcus är 31 år och har arbetat i FC Rosengård i åtta, nio år. Eller är det tio? Han minns inte riktigt, men en gedigen erfarenhet har han samlat på sig i alla fall. Markus är matchsekreterare på A-lagets hemmamatcher.

Vad innebär det uppdraget?
– Som matchsekreterare så rapporterar du in händelser som sker i matchen i ett system. Det är sådant som mål, straff, byten och hörnor. Förr var det även frisparkar och var på plan de lades, men det har man plockat bort. Det betyder att jag måste vara observant under matchen och ha fokus. Jag skriver även ut halvtidsrapporter och avslutande rapporter till pressen.

Hur kom det sig att du började med det här uppdraget?
– Jag skulle egentligen resa bort med en vän och hans familj, men så blev jag sjuk och fick stanna hemma. Så min pappa bjöd med mig till Gothia Cup i Göteborg för att hjälpa till som materialare i hans lag. Och därefter fick jag frågan om jag ville hjälpa till i föreningen. Just då sökte de efter någon som skulle kunna hjälpa till med matchsekreterarjobbet.

Vad är det som är roligt med ditt uppdrag?
– Jag har länge varit intresserad av damfotboll och så är jag väldigt intresserad av statistik, så det blev en väldigt naturlig kombination. Det är ett ideellt uppdrag och varje år får jag frågan om jag vill fortsätta. Och det vill jag ju!

Visst är det så att ni matchsekreterare går vissa utbildningar inom ramen för ert uppdrag?
– Det stämmer, men jag behövde inte gå den första utbildningen. Jag blev nämligen utbildad av Tommy som var min föregångare på den här positionen. Jag satt med honom ett antal matcher när han jobbade och sedan fick jag ta över. Det måste finnas en matchsekreterare på alla matcher i OBOS Damallsvenskan.

Uppdraget i FC Rosengård sköter du ju på din fritid. Vad arbetar du med i det civila?
– Jag arbetar på Glasbruksskolan i Limhamn som lärare på fritidshem med inriktning bild. Jag arbetade tidigare som elevassistent och pluggade i tre år vid sidan av heltidsjobbet. På fritiden målar jag gärna och spelar kort. Alltså inte poker eller så, utan kortspel i form av sällskapsspel. Jag tycker det är intressant och roligt att uttrycka mig i bild, även om jag inte är särskilt bra på det. Det kan ju vara intressant för barnen det här att man inte är perfekt själv, att man lär sig fortfarande även om man är vuxen och utbildad inom bild. Alla har sina styrkor och svagheter.

Finns det någon särskild händelse under dina år som tycker har varit extra bra?
– Det är ju kul med alla man jobbar med här i föreningen. En speciell händelse? Ja, det är ju roligt med alla guldmatcherna vi haft, de är speciella. Och när vi haft Champions League-matcher med stor publik. Då är det en speciell känsla!

Nu är det skånederby mot Kristianstads DFF. Du måste tippa matchen, det är sedan gammalt!
– Hrm…jag vill säga 3–0 till oss, men det blir 2–1!

De senaste inläggen: